Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα της Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν -νυν υπουργού Άμυνας- για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κυβερνητικού εταίρου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στην οποία ανήκει η φον ντερ Λάιεν, θέτουν ακόμη και ζήτημα μη συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού. Βέβαια, αυτό το ζήτημα έχει τεθεί πολλάκις από πλευράς τους από την αρχή σχεδόν της συγκρότησης κυβέρνησης με ποικίλες αφορμές.
Διχασμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες
Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είχαν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του ολλανδού σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς και εύλογα είναι δυσαρεστημένοι με αυτή την εξέλιξη.
Ο Τόμας Όπερμαν (SPD), αντιπρόεδρος του Μπούντεσταγκ, δήλωσε ότι δεν είναι θετικό για την φον ντερ Λάιεν το γεγονός ότι εν μέρει προκρίθηκε η δική της υποψηφιότητα, διότι «χώρες στις οποίες κυβερνούν ακροδεξιοί, όπως η Ουγγαρία, μπλόκαραν την υποψηφιότητα Τίμερμανς«. Άλλα κράτη τα όποια δεν στήριξαν την υποψηφιότητα του ολλανδού σοσιαλιστή ήταν η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, που μαζί με την Ουγγαρία συνθέτουν την ομάδα Βίζεγκραντ, και η Ιταλία.
Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του SPD και πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Καταρίνα Μπάρλεϊ, ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει κατά την ψηφοφορία στο ΕΚ την φον ντερ Λάιεν.
Πάντως, η Μάλου Ντράιερ, μία εκ των τριών υπηρεσιακών ηγετών των Σοσιαλδημοκρατών (που αναζητούν νέα ηγεσία) παραδέχτηκε ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν παρέβη κάποιον όρο της κυβερνητικής συμφωνίας, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Συμβούλιο.
Η απάντηση της Χριστιανικής Ένωσης
Ο γ.γ. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Πάουλ Τσίμιακ, τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος διάλυσης του μεγάλου συνασπισμού, ενώ και ο Μάρκους Ζέντερ, επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, επεσήμανε ότι η υποψηφιότητα δεν συνδέεται με την συνέχιση ή μη του συνασπισμού, υπογραμμίζοντας ότι η στάση του SPD μπορεί να είναι καταστροφική.
Η διφορούμενη στάση των Πρασίνων
Οι Πράσινοι, δεδομένης και της δημοσκοπικής του υπεροχής, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί. “Το γεγονός ότι η εθνική κυβέρνηση έδωσε τον τόνο και δεν ακολούθησε την αρχή του Spitzenkandidat θεωρώ ότι είναι θανάσιμο λάθος για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται”, δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπάερμποκ.
Ελαφρώς πιο διαλλακτικός ήταν ο Φιλίπ Λαμπέρ, συνεπικεφαλής των ευρωπαίων Πρασίνων: «Δεν έχουμε πει (στην υποψηφιότητά της) κατηγορηματικά ‘όχι’. Πρέπει, όμως, να αντιμετωπίζουμε με κριτικό πνεύμα την φον ντερ Λάιεν, δεδομένου ότι είναι μία απερχόμενη υπουργός η οποία παρέμεινε πάντα πιστή στην Άνγκελα Μέρκελ«.
Οι πρώτες επαφές της φον ντερ Λάιεν
Ενώ συμβαίνουν αυτά, η Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η φον ντερ Λάιεν σκοπεύει να παρουσιάσει το όραμά της για την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη. Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου. «Σκοπεύω να ακούω πολύ, ώστε να είμαι σε θέση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να αναπτύξω διάλογο με το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, ένα όραμα για τα επόμενα πέντε χρόνια για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, και συνέχισε: «Μετά τη μακρά και δύσκολη προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές είναι πλέον καθοριστικής σημασίας να επιδείξουμε την ενότητα και το κοινό πάθος μας για την Ευρώπη».
Χθες είχε επαφές στο Στρασβούργο με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειάς της στο ΕΚ. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, «κατά κύριο λόγο παρουσίασε τον εαυτό της και εξήγησε την πορεία της», σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή.
Μίλησε και στις τρεις γλώσσες -γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά- που γνωρίζει απταίστως και «απάντησε σε μερικές ερωτήσεις». Ευχαρίστησε, επίσης, θερμά τον συμπατριώτη της Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη, έπειτα από το πολύ αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί.
Δομίνα Διαμαντοπούλου