Επιδείνωση στην εικόνα των πολιτών που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες Υγείας, καταγράφεται σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Το 64,7% των πολιτών δηλώνουν φέτος δυσαρεστημένοι, έναντι ποσοστού 52,2% το 2018 και 74% το 2017. Ενδεικτικό της εικόνας είναι πως μόλις το 16,3% των συμμετεχόντων δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, από την εταιρεία “to the point” , συμμετείχαν 950 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών από τον νομό Θεσσαλονίκης.
Εκτός από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι συμμετέχοντες απάντησαν πως το κόστος παροχής τους έχει αυξηθεί την τελευταία διετία. Το 45,6% απάντησαν πως αυξήθηκε, μόλις το 8,7% πως μειώθηκε, ενώ το 29% απάντησαν πως παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Απογοητευτική είναι η εικόνα και στην πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) περίθαλψη, με το 68,4% των πολιτών να δηλώνουν πως δεν έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό και το 27,2% να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη του θεσμού!
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας επεσήμανε πως οι απόψεις των πολιτών για την ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 2019 απέχουν “μέρα με τη νύχτα” σε σχέση με εκείνες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Ο κ. Νίτσας επισήμανε ότι, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες τα δύο τελευταία χρόνια η ποιότητα των υπηρεσιών έχει χειροτερέψει, παρά τις επίμονες και συνεχείς διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου πως έχει βελτιωθεί…
Η έρευνα αναδεικνύει κι άλλα στοιχεία, όπως ότι “η υποχρεωτική επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, μέσω ασφαλιστικού φορέα, θα δυσκολέψει την υπάρχουσα κατάσταση”, επισήμανε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Μπάτζιος.
Από τα ευρήματα προκύπτει, επίσης, πως οι πολίτες επισκέπτονται κυρίως ιδιωτικά ιατρεία, στη συνέχεια νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά νοσοκομεία και τέλος τις ΠΕΔΥ.
Νίνα Κομνηνού