Η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι η πρώτη και βασική προτεραιότητα της νέας υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, όπως είχε τονιστεί και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προεκλογική περίοδο. Άλλωστε τα θέματα εκπαίδευσης είναι πολύ ψηλά στον κυβερνητικό σχεδιασμό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός ξεκινά τις επισκέψεις του στα υπουργεία από το Μαρούσι και το υπουργείο Παιδείας.
«Το άσυλο στη βία και την παρανομία δεν θα αλλάξει, αλλά θα καταργηθεί, για να κυκλοφορήσουν και πάλι ελεύθερα οι ιδέες και η γνώση», είχε τονίσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης και αυτό αναμένται να γίνει πράξη από την Νίκη Κεραμέως, η οποία σε κάθε περίπτωση θα εστιάσει στην ανώτατη εκπαίδευση την οποία θεωρεί «εσωστρεφή και υπερβολικά συγκεντρωτική». Πάντως η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εκτός από την κατάργηση του ασύλου, που αναμένεται να συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από μερίδα πανεπιστημιακών και φοιτητών, έχει μπροστά της το στοίχημα της ομαλής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, χωρίς κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και με όλα τα βιβλία στα θρανία όταν χτυπήσει το πρώτο κιουδούνι. Ήδη «τρέχει» η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους 4.500 διορισµούς στην ειδική αγωγή για το επόµενο σχολικό έτος, οι οποίοι θα γίνουν όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εκκρεµούν δύο προκηρύξεις για τον διορισµό 10.500 εκπαιδευτικών το 2020 και 2021, οι οποίες όµως είναι στο «αέρα».
Η νέα υπουργός Παιδείας επίσης, σε δεύτερο χρόνο, θα ασχοληθεί με το καινούργιο σύστηµα εισαγωγής στα ΑΕΙ, το οποίο ψηφίστηκε προσφάτως με πρώτη εφαρμογή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. «Οι µαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου έχουν προετοιµασθεί για το νέο σύστηµα και δεν θα πρέπει να αναστατωθούν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ρυθµιστούν πολλά επιµέρους ζητήµατα ώστε τα παιδιά να πάνε στις εξετάσεις χωρίς προβλήµατα» είπε η κ. Κεραμέως προαναγγέλλοντας συνάμα διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές σε ένα εξετασικό στο οποίο η Νέα Δημοκρατία άσκησε δριμεία κριτική, και δεν σκοπεύει να το διατηρήσει επί μακρόν.
Πάντως, αυτό που υπουργός Παιδείας αναμένεται να ακυρώσει άμεσα είναι η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, την οποία είχε δρομολογήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Η νέα υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος για μία νέα Νομική, ενώ όπως είχε δηλώσει και στο παρελθόν είναι υπέρ των σπουδών που οδηγούν στην αγορά εργασίας, όπως η Πληροφορική, αλλά και όσες έχουν άμεση σχέση με έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία.
Στους «φακέλους» που παρέδωσε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς, με τα βασικά σημεία για κάθε υπουργείο, οι βασικές στρατηγικές επιλογές, οι στόχοι και οι άμεσες προτεραιότητες όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαμορφώνονται ως εξής:
Στρατηγικές Επιλογές
Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων
Στόχοι
– Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο
– Ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από λύση ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.
– Ανώτατη Εκπαίδευση: Για ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο
– Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες:
* Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου – Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή.
* Έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών.
* Ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο.
* Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων
* Ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
* Ενίσχυση ειδικής αγωγής.
* Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.
* Κατάργηση του Ασύλου ανομίας και πραγματική προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Ισίδωρος Ρούσσος