Search

Τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας επικυρώνει σήμερα η Ε.Ε.

343

Τα μέτρα κατά της Τουρκίας, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητά της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας επικυρώνει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Χάνει την αξιοπιστία της με αυτά τα μέτρα» σχολιάζουν τουρκικές πηγές σχετικά με τις κυρώσεις, που αναμένεται να υιοθετήσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο οποίο λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά ο Νίκος Δένδιας.

«Το μόνο που καταφέρνει να κάνει η Ε.Ε είναι να εξοργίσει περισσότερο» την Άγκυρα, ενώ περιθωριοποιείται περαιτέρω στα μάτια των τούρκων πολιτών» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι τα μέτρα δεν θα εμποδίσουν την Τουρκία να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα, που αναμένεται να υιοθετηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε, περιλαμβάνεται η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας, το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.

Την ίδια ώρα, εξελίξεις δρομολογεί η πρόταση, που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιτζί το περασμένο Σάββατο σχετικά με τη δημιουργία επιτροπής συνδιαχείρισης υδρογονανθράκων υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή, με λεπτομέρειες για τη δημιουργία ταμείου.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές η πρόταση αυτή μπορεί να λειτουργήσει πέραν των συνομιλιών για το Κυπριακό και υπενθυμίζουν ότι το θέμα της ενέργειας ήταν κομμάτι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά σε ό,τι αφορά την ομοσπονδιακή διακυβέρνηση.

«Από τη στιγμή που αυτές απέτυχαν το 2017 θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους Τουρκοκυπρίους», όπως αναφέρουν.

Η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα σταματήσει πάντως τις τουρκικές δραστηριότητες μόνο αν υπάρξει διάλογος και αν σταματήσουν οι αντίστοιχες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε χθες τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο που του επέδωσε την πρόταση Ακιντζί. Ο Αναστασιάδης ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, την Τρίτη, με τη Λευκωσία να αποφεύγει τα σχόλια μέχρι τότε.

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι στις συνομιλίες με την Ελλάδα η Τουρκία θέτει όλα τα ανοιχτά ζητήματα ενώ η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι το μόνο που συζητά είναι η υφαλοκρηπίδα. «Εφ’ όσον η Αθήνα επικαλείται το διεθνές δίκαιο γιατί να μην λυθούν τα ζητήματα μέσω του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης», αναφέρουν.

Και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμούν πως ήρθε η ώρα για μια ήπια επανεκκίνηση τους.

Αναφέρουν ότι έχει υπάρξει πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση στην Άγκυρα περιμένουν τις κινήσεις από τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ δίνουν μεγάλη σημασία στη συνέχιση του διαλόγου και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ανήμερα της τρίτης επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος τουρκικές πηγές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι όπως ισχυρίζονται 8,000 άνθρωποι που συμμετείχαν εμμεσα ή άμεσα σε αυτό κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ελλάδα, ενώ επαναφέρουν το ζήτημα των «8» Τούρκων αξιωματικών που πήραν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας λέγοντας ότι θα υπάρχουν νέες αποδείξεις για το τι έκαναν το βράδυ του πραξικοπήματος.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *