Η διαδικασία ψηφοφορίας για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν είναι ένα απο τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.
Για Κομισιόν: «Μια μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά… » σχολιάζει το Politico. Ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι από τις τρεις μεγάλες ευρωομάδες που απαιτούνται για να επικυρωθεί ο διορισμός της φον ντερ Λάιεν αναφέρουν πως σήμερα οι πιθανότητες που συγκεντρώνει είναι κάπως καλύτερες από χθες. Δεν είναι τίποτα ακόμα σίγουρο… η ομιλία της ειτε θα τη βοηθήσει, είτε όχι…
Η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάζει την ατζέντα της στο κοινοβούλιο στις 10 ώρα Ελλάδας. Οι επικεφαλής των ευρωομάδων θα έχουν τη δυνατότητα ερωτήσεων, μετά θα πάρουν σειρά άλλοι ευρωβουλευτές και η φον ντερ Λάιεν θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε όλους σε δύο γύρους.
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Μην περιμένετε αποτελέσματα πριν από τις 20.30.
Μαγικός αριθμός: Η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 374 ψήφους σε μυστική ψηφοφορία.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί απο υπουργός Άμυνας ανεξαρτήτως του εάν σημερα εγκριθεί ο διορισμός της ως προέδρου της Κομισιόν. «Αύριο θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης απο το ευρωκοινοβούλιο. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα παραιτηθώ απο υπουργός Άμυνας την Τετάρτη προκειμένου να υπηρετήσω την Ευρώπη με όλες μου τις δυνάμεις «έγραψε στο Twitter.
Η Γερμανίδα υπουργός είναι η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλησε να γίνει και του Ευρωκοινοβουλίου υποχωρώντας σε απαιτήσεις των φιλελεύθερων και σοσιαλιστών.
Χριστούγεννα τον Ιούλιο… Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε και άλλα «καλούδια» για να πείσει πως κάνει για πρόεδρος της Κομισιόν. Υποσχέθηκε ότι η «Διάσκεψη για την Ευρώπη» που θα δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους θα καταλήγει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Επίσης ανταποκρινόμενη σε πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε τον διορισμό «επικεφαλής για τις εμπορικές συμφωνίες» που θα επιβλέπει την εφαρμογή τους.
«Το παλεύει μέχρι τέλους η φον ντερ Λάιεν» αναφέρει η DW. Χωρίς ανάσα συνεχίζει την εκστρατεία πειθούς στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σχεδόν με όλες τις πολιτικές ομάδες έχει ήδη συναντηθεί. Αλλά έχει εισακουστεί κιόλας; Το σίγουρο είναι ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς και οι Πράσινοι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν. Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι δεν έχουν καταλήξει σε ενιαία, δεσμευτική γραμμή, αλλά ούτως η αλλως θεωρείται δεδομένο ότι στο Στρασβούργο η κομματική πειθαρχία είναι πιο χαλαρή απ’ ό,τι σε ένα εθνικό κοινοβούλιο. Μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δηλαδή η πολιτική οικογένεια της Κεντροδεξιάς, από την οποία προέρχεται η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, έχει δεσμευτεί εξ’ αρχής ότι θα την υποστηρίξει. Με άλλα λόγια: δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία που γίνεται το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Οριακό θα είναι το αποτέλεσμα», εκτιμά ο Νίκολαι φον Οντάρτσα, ερευνητής στο «Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική» (SWP) του Βερολίνου. Επιχειρώντας να κερδίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνει υποσχέσεις που ξεφεύγουν από την «πεπατημένη» της Κεντροδεξιάς: πιο φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα, ελάχιστο ημερομίσθιο σε όλα τα κράτη-μέλη, ίση εκπροσώπηση ανδρών-γυναικών στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορεί όμως ένας πολιτικός, όποιος κι αν είναι αυτός, να εξασφαλίσει την υποστήριξη ευρωβουλευτών από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως τον υπερσυντηρητικό χώρο; Εδώ φαίνεται το μεγάλο πλεονέκτημα της αρχής των «κορυφαίων υποψηφίων», που το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο δεσμευόταν ότι θα ακολουθήσει, για να ανακαλέσει προφανώς στη συνέχεια. Τόσο ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, όσο και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, είχαν κάνει προεκλογικό αγώνα σε όλη την Ευρώπη.
Έτσι οι ψηφοφόροι γνώριζαν ή τουλάχιστον μπορούσαν να πληροφορηθούν πριν από την κάλπη τις θέσεις των υποψηφίων για τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, τις αμοιβές στην ΕΕ. Όμως οι Βέμπερ και Τίμερμανς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία- ούτε στο Συμβούλιο, αλλά ούτε καν στο Ευρωκοινοβούλιο. Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικές θέσεις της παραμένουν άγνωστες για τους Ιταλούς, τους Κύπριους ή τους Ούγγρους ευρωβουλευτές. Κι όμως, η εκλογή της στο κορυφαίο ευρωπαϊκό αξίωμα εξαρτάται και από τις δικές τους ψήφους. «Μέχρι στιγμής οι πολιτικές ομάδες δεν δείχνουν διάθεση συμβιβασμού και συγκερασμού απόψεων. Απλώς ασκούν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, θέλοντας να αποσπάσουν τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα», λέει ο Νικολάι φον Οντάρτσα. Θεωρεί πάντως ότι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαφοροποιείται σε πολλά ζητήματα από παραδοσιακές θέσεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ώστε να κερδίσει την υποστήριξη άλλων πολιτικών ομάδων. Ακόμη και η Καταρίνα Μπάρλεϊ, ευρωβουλευτής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών και μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης στο Βερολίνο, αναγνωρίζει ότι εκ των πραγμάτων η φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να προχωρήσει σε λεπτομερείς δεσμεύσεις. «Οι εξαγγελίες της δεν μπορεί παρά να είναι ελαφρώς αόριστες», επισημαίνει. Κι όταν ρωτούν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ποιά είναι η θέση της για την πιθανή εκδίωξη των Ούγγρων ευρωβουλευτών του Βίκτορ Όρμπαν από την πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, λέει απλώς ότι δεν απαντά σε «υποθετικές ερωτήσεις».
Μετά από τόσες ασκήσεις ισορροπίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο παραμένει ανοιχτό. Όμως η γλώσσα των αριθμών είναι ευκρινής: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 374 ψήφους (δηλαδή την πλειοψηφία από τους συνολικά 747 ευρωβουλευτές). Το ΕΛΚ, η πολιτική οικογένεια από την οποία προέρχεται, είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, αλλά δεν διαθέτει πάνω από 182 έδρες. Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν 153, ενώ οι Φιλελεύθεροι 108. Οι Γερμανοί ευρωβουλευτές του SPD λένε ότι θα την καταψηφίσουν, αλλά οι ομοϊδεάτες τους από την Ισπανία και την Ιταλία φαίνεται να έχουν άλλη προσέγγιση. ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι διαθέτουν συνολικά 440 έδρες. Αν λοιπόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να στηριχθεί αποκλειστικά στις παραδοσιακές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δεν θα πρέπει να έχει πάνω από 70 «διαρροές» στην ψηφοφορία της Τρίτης. Αν μη τι άλλο, μετά την αρνητική στάση της Αριστεράς και των Πρασίνων, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας δεν χρειάζεται να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. «Ξέρει πού ακριβώς χρειάζεται να εστιάσει», επισημαίνει ο Νικολάι φον Οντάρτσα. Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος να στραφεί στις ψήφους των δεξιών ευρωσκεπτικιστών για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής. «Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι αρχίζει τη θητεία της με μία πολύ βαριά υποθήκη», προειδοποιεί ο Γερμανός πολιτικός επιστήμων.
Στη Βρετανία: Αρκετές από τις εφημερίδες σήμερα επικεντρώνονται στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη σύγκρουση του προέδρου Τραμπ με τέσσερις γυναίκες εκλεγμένες στο Κογκρέσο λόγω του χρώματος τους.
«Ο Μπόρις επιτίθεται στον Τραμπ» αναφέρει η Daily Mail που επισημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο στο χθεσινό ντιμπέιτ για την ανάδειξη νέου αρχηγού των Συντηρητικών.
Πάντως η Daily Mirror δεν δείχνει εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι τόσο ο Τζόνσον όσο και ο συνυποψήφιος του Τζέρεμι Χαντ λίγο έλειψε να αποκαλέσουν τον Τραμπ «ρατσιστή». Θεωρεί ότι ο Τζόνσον θα συνταχθεί με τον Τραμπ σε κάθε μελλοντική ευκαιρία.
Ο Guardian συνομιλώντας με πρώην στέλεχος των Ρεπουμπλικανών φθάνει στο συμπέρασμα ότι ο λόγος που το κόμμα δεν είπε τίποτα σχετικά με την επίθεση του Τραμπ ήταν ότι «η πλειοψηφία συμφωνεί με τον πρόεδρο και τον ρατσισμό του.
Στην ανάλυση τους οι Times εκτιμούν ότι το ξέσπασμα του Τραμπ δεν έχει να κάνει τόσο με τους υποστηρικτές του όσο με την προσπάθεια του να τραβήξει την προσοχή ανθρώπων που σκέφτονται το ίδιο με εκείνον αν και δεν τον ψηφίζουν. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι 4 αυτές γυναίκες που επέκρινε δεν είναι αποδεκτές από λευκούς, μέσους Αμερικανούς Δημοκράτες.
Πάντως και η πρωθυπουργός Μέι χαρακτήρισε χθες ως «απολύτως απαράδεκτες» τις δηλώσεις Τραμπ για τις γυναίκες βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε «να πάνε εκεί από όπου ήρθανε». Δίχως να τις κατονομάσει, ο Τραμπ υπέδειξε στις Αλεξάνδρα ΟκάσιοΚορτέζ, Ρασίντα Τλάιμπ, Αγιάνα Πρίσλεϊ και Ιλχάμ Ομάρ να πάνε εκεί από που ήρθαν και, αφού διορθώσουν τα προβλήματα στις χώρες τους, μετά να υποδείξουν τι πρέπει να γίνει στις ΗΠΑ. Και οι τέσσερις είναι Αμερικανίδες πολίτες -οι τρεις πρώτες γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, η τέταρτη έφθασε νέα και απέκτησε την υπηκοότητα σε ηλικία 17 ετών το 2000-, ψηφίστηκαν από Αμερικανούς πολίτες και είναι μέλη του Κογκρέσου
Για Τουρκία: Το Συμβούλιο χθες ενέκρινε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις έρευνες για φυσικό αέριο στα κυπριακά νερά. Σε ανακοίνωση τους οι υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν την πρόταση της Κομισιόν για μείωση των προ-ενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία έως το 2020 ανάμεσα σε άλλα μέτρα αναφέρει το Politico.
Στο μεταξύ χθες ηταν η τρίτη επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος… στην Τουρκία. «Όσο η Τουρκία έχει τους στρατιώτες της, τους αστυνομικούς της και τις μυστικές υπηρεσίες της, κανείς δεν θα επιχειρήσει ποτέ ξανά να καταλάβει αυτή τη χώρα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά σε χιλιάδες κόσμου που κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες, συγκεντρωμένοι στο ανακαινισμένο κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας στην Αγκυρα. Η ομιλία αυτή ήταν μία από τις πολλές χθεσινές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να τιμηθεί η τρίτη επέτειος της 15ης Ιουλίου, της αποτυχημένης δηλαδή απόπειρας πραξικοπήματος που πλέον γιορτάζεται επισήμως στην Τουρκία. «Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία όσο η χώρα έχει τους θεσμούς να προστατέψει το δημοκρατικό της πολίτευμα», δήλωσε προσθέτοντας ότι η αστυνομία πολέμησε μαζί με τους άμαχους πολίτες ενάντια στους πραξικοπηματίες και κατηγόρησε τα κράτη της Δύσης για «έλλειψη κατανόησης». Επίσης αναφερόμενος στις εκκαθαρίσεις εναντίον των φερόμενων ως υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του ανθρώπου που η Αγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος, σημείωσε: «Ξύρισαν τις γενειάδες μας, αλλά μας έκαναν πιο σκληρούς. Και εμείς τους κόψαμε τα χέρια». Νωρίτερα ο Ερντογάν συμμετείχε σε προσευχή σε τέμενος εντός του προεδρικού συγκροτήματος, κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου και έλαβε μέρος σε ειδική συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής.
Στην Ισπανία: Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε τους ακροαριστερούς Podemos (We Can) για το ναυάγιο των συνομιλιών σχετικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μια εβδομάδα μόλις πριν από την ψηφοφορία παροχής εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του, αναφέρει η Pais. Ο Σάντσεθ κατηγόρησε τον επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας για «μονομερή» ενέργεια τερματισμού των συνομιλιών. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, PSOE επιβεβαίωσε πως «ο κ Ιγκλέσιας έκλεισε εντελώς την πόρτα σε κάθε είδος διαπραγμάτευσης σε μια μονομερή κίνηση τερματισμού των συνομιλιών. Ο Σάντσεθ αναζητά βοήθεια απο τους Podemos και άλλων περιφερειακών κομμάτων για να στηρίξουν την κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τις εκλογές του Απριλίου που το κόμμα του βγήκε πρώτο αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψήφια. Οι Σοσιαλιστές έχουν αποκλείσει τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Podemos, αλλά ο Σάντσεθ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι ήταν έτοιμος χθες να δώσει ακόμα και υπουργεία σε κάποιους που θα γίνονταν αποδεκτοί από το ακροαριστερό κόμμα. Η πρόταση απερρίφθη από τον Ιγκλέσιας λέγοντας ότι επρόκειτο για «μια ανόητη» ιδέα με τους Podemos να αναζητούν τη συμετοχή δικών τους στελεχών στην κυβέρνηση. Σε συνέντευξη του με το ράδιο SER ο Σάντσεθ κάλεσε τα δύο μεγάλα δεξιά κόμματα να απέχουν απο τη ψηφοφορία της Τρίτης ώστε να μπορέσει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αν αποτύχει να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία 176 στις 350 έδρες της κάτω βουλης τότε μια ακόμα ψηφοφορία θα λάβει χώρα δύο μέρες μετά όπου χρειάζεται απλή πλειοψηφία. Αν δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση τότε νέες εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Αν συμβεί αυτό θα είναι οι τέταρτες κατά σειρά εδώ και τέσσερα χρόνια.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη