Ενημέρωση θα έχει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, στις 16:30 το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΥΕΘΑ, για τις προτεραιότητες σε θέματα που σχετίζονται με την αμυντική θωράκιση της χώρας, την αμυντική πολιτική, την στρατιωτική διπλωματία, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων μας δυνάμεων, υπό το πρίσμα της αποτροπής της τουρκικής ή άλλης απειλής, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι διεκδικήσεις και απειλές της, η πορεία των ΜΟΕ και σημαντική ενίσχυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων , όπως η προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, η ναυπήγηση σύγχρονων υποβρυχίων και η πιθανή απόκτηση των αμερικανικών υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 ΣΤΕΛΘ, στα οποία η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα.
Από τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και των Υπουργών Άμυνας Χ. Ακάρ και Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκύπτει ότι: Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικά για το Καστελλόριζο, η Τουρκία παρότι αναγνωρίζει ότι η Μεγίστη είναι ελληνικό νησί, όμως επιμένει ότι, δεν ανήκει στον Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν έχει επιρροή στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Το Καστελλόριζο, κατά την τουρκική άποψη, δεν διαθέτει ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Άρα, δεν υπάρχουν συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά μόνο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει σεισμικές και άλλες έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών στο FIR Αθηνών και επιμένει ότι για περιστατικά «Έρευνας και Διάσωσης» τα τουρκικά σωστικά μέσα θα δρουν το μισό Αιγαίο (πέραν του 25ου μεσημβρινού).
Επισημαίνουμε ότι ο 25ος Μεσημβρινός διχοτομεί το Αιγαίο. Ξεκινά από τα παράλια του Νέστου ποταμού, δυτικά της Ξάνθης, διέρχεται δυτικά της Λήμνου, περνά σε απόσταση αναπνοής από το Στενό του Καφηρέα (Εύβοια), διασχίζει την Τήνο και καταλήγει δυτικά στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, που εκτείνεται πέρα από τα 6 ν.μ. Άρα δεν υπάρχουν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, σε αυτό το διάστημα, κατά την τουρκική άποψη. Και για την περίπτωση την νόμιμης επέκτασης του εύρους των χωρικών μας υδάτων , ισχύει το casus belli της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Χρήστος Καπούτσης