Η ανάδειξη του νέου αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργού της Βρετανίας είναι ενα από τα βασικά θέματα του διεθνους Τύπου.
Στη Βρετανία:
Είτε ο Μπόρις Τζόνσον είτε ο Τζέρεμι Χαντ θα είναι ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών απο σήμερα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι και στην οποία συμμετείχαν 160.000 μέλη του κόμματος να αναμένονται σήμερα στις 11.45 (ώρα Λονδίνου). Ο νικητής θα οριστεί πρωθυπουργός, αύριο. Ο κ Τζόνσον, πρώην δήμαρχος Λονδινου είναι το αδιαφιλονικούμενο φαβορί παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη τγης κυβέρνησης έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθούν. Η κα Μέι -που παραιτήθηκε μετά από «αντάρτικο» που εκδηλώθηκε εντός του κόμματος της για την πολιτική διαχείριση του Brexit- θα προεδρεύσει του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου σήμερα. Θα καταθέσει και επισήμως την παραίτηση της στη βασίλισσα αύριο το απόγευμα και μετά θα εμφανιστεί για τελευταία φορά στην «ώρα του πρωθυπουργού» στο Κοινοβούλιο. Ο διάδοχος της θα αναλάβει αμέσως μετά και ύστερα από ακρόαση στο Μπάκιγχαμ. Ο Τζόνσον αναμένεται να αντιμετωπίσει μια σειρά από «προκλήσεις» από το του Brexit έως την κρίση με την Τεχεράνη, με το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero να παραμένει «όμηρος» στο Ιράν και μια σειρά από υπουργούς και υφυπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης να του γυρίζουν παράλληλα την πλάτη.
Ήδη, χθες το πρωί παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν. Ο Άλαν Ντάνκαν, φιλοευρωπαίος και υποστηρικτής της παραμονής του Ην. Βασιλείου στην Ε.E, κατηγόρησε πρόσφατα τον Μπόρις Τζόνσον ότι «πέταξε στα σκυλιά» τον πρεσβευτή του Λονδίνου στην Ουάσιγκτον, αρνούμενος να τον υποστηρίξει στη διαμάχη του με τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από τη διαρροή διπλωματικών εγγράφων που περιείχαν αξιολογικές κρίσεις του Βρετανού διπλωμάτη για τον Τραμπ και την κυβέρνησή του. Εκφράζοντας την οργή της υπηρεσίας του για τη μεταχείριση του σερ Κιμ Νταρόκ, ο Ντάνκαν είχε δηλώσει στο BBC ότι ο Τζόνσον απέτυχε να στηρίξει τον Βρετανό διπλωμάτη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης, για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα. «Για την ακρίβεια, πέταξε αυτόν τον εξαιρετικό διπλωμάτη στα σκυλιά για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα», είπε. Περίπου 12 ακόμη υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να παραιτηθούν μέχρι αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph
Όσο υψηλό και αν είναι το ποσοστό του Τζόνσον στην εσωκομματική ψηφοφορία των Τόρις, γεγονός παραμένει πως τα 160.000 μέλη του κόμματος που είχαν δικαίωμα ψήφου τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκπροσωπούν μόλις το 1% του βρετανικού εκλογικού σώματος – και όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά οι New York Times, «το υπόλοιπο 99% αφρίζει». Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου φωνάζοντας «Ναι στην Ευρώπη, Οχι στον Μπόρις».
Σύμφωνα με ανάλυση του BBC η ευρεία προσδοκία στο Γουεστμίνστερ είναι πως ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακηρυχθεί νικητής εκτός πια και αν το κόμμα των Τόρις έχει επιδοθεί σε μια συλλογική εξαπάτηση τις τελευταίες εβδομάδες. Αν αυτό συμβαίνει, τότε ο θρίαμβος θα είναι άνευ προηγουμένου. Και αυτό κυρίως γιατί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος Λονδινου ξεκίνησε την κούρσα ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Και επίσης επειδή εδώ και πολλά χρόνια τα πολιτικά του «ατυχήματα» και η συμπεριφορά του θα είχαν αποκλείσει άλλους πολιτικούς. Οι οπαδοί του κ Τζόνσον θα έλεγαν ότι αυτοπαγιδεύτηκε. Οι αντίπαλοι του θα έλεγαν ότι στην προσπάθεια του να έχει μια καριέρα υψηλών προσδοκιών προσέφυγε πολλές φορές σε προσβολές εναντιον των αντιπάλων του θέτοντας επίσης το προσωπικό του συμφέρον πριν από εκείνο της πατρίδας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κατααφέρει, πως έχασε πάρα πολλές ευκαιρίες και πως η δημόσια εκπεφρασμένη φιλοδοξία του δεν θα επιτευχθεί ποτέ. Όμως η ακραιφνής στάση του υπερ του Brexit θα τον οδηγήσει στη θέση που τόσο πολύ επιθυμούσε πάντα…
Μιλώντας στους Times ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Γκάουκ δήλωσε στους Τόρις οτι οι Συντηρητικοί θα χάσουν εκατομμύρια ψηφοφορόρους εξαιτίας του Μπόρις Τζονσον εαν οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε χωρίς συμφωνία. Δηλώνει επίσης ότι θέλει να δει τον κ Τζόνσον να πετυχαίνει μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε αλλά εκφράζει απαισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να συμβει πριν από τις 31 Οκτωβρίου.
Ο Guardian από την πλευρά του επισημαίνει ότι οι «αντάρτες» των Συντηρητικών προειδοποίησαν πως ο Τζόνσον δεν θα επιβιώσει ως πρωθυπουργός εκτός πια και αν υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση για το Brexit.
Αλλά ο αρθρογράφος της Telegraph Τιμ Στάνλεϊ αναφέρει ότι ένας συμβιβασμός σε αυτή τη φάση θα ήταν καταστροφικός: Το Brexit δεν είναι απλά εμπόριο και θέσεις εργασίας αναφέρει – αυτό που θέτουν οι υπέρμαχοι του είναι «η ελευθερία» και μάλιστα να προέχει της άνεσης και της ασφάλειας.
Στο μεταξύ με ένα αποχαιρετιστήριο δώρο αποχωρεί από την πρωθυπουργία η Τερέζα Μέι. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες αύξηση μισθών για ένα εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους. Οι δάσκαλοι, οι στρατιώτες, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι αστυνομικοί θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται φέτος με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον πληθωρισμό, που σήμερα βρίσκεται στο 2%, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Οι αυξήσεις θα ποικίλλουν ανάλογα με το επάγγελμα. Ένας μέσος εκπαιδευτικός θα λάβει αύξηση 2,75%, δηλαδή 1.000 στερλίνες τον χρόνο (1.115 ευρώ), ένας δεκανέας θα κερδίζει 2,9% περισσότερο, δηλαδή επιπλέον 995 λίρες τον χρόνο. Οι αστυνομικοί θα κερδίζουν 2,5%, δηλαδή έως 978 λίρες τον χρόνο επιπλέον, και οι νοσοκομειακοί γιατροί 1.500 λίρες επιπλέον κατά μέσο όρο τον χρόνο (1.670 ευρώ). Η κυβέρνηση κατάργησε στα τέλη του 2017 το όριο του 1% κατ’ έτος που είχε επιβληθεί από το 2013 στις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι αποδοχές των οποίων είχαν παγώσει μεταξύ του 2010 και του 2012
Στη Γαλλία:
Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ήδη σε περιοδεία με πρώτο σταθμό της το Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, που επί της ουσίας ήταν εκείνος που προσέθεσε πρώτα το όνομα της στη λίστα υποψηφίων για τη θέση αυτή, κάποιες εβδομάδες πριν. Επόμενος σταθμός της η Βαρσοβία και αμέσως μετά η Κροατία αναφέρει το Politico.
Ένας λόγος για τις επισκέψεις… είναι πως η νέα πρόεδρος έχει δεσμευθεί ότι πως θα πρέπει να υπάρξει ισότητα στη διανομή θέσεων στη νέα Κομισιόν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Συμπτωματικά καμία από τις χώρες που πρόκειται να επισκεφθεί δεν έχουν ακόμα προτείνει Επίτροπο.
Άλλοι λόγοι… Επισκέπτεται κυβερνήσεις που τους οφείλει… ευγνωμοσύνη και σίγουρα έχει αρκετά θέματα να συζητήσει: από την ευρωπαϊκή άμυνα, οικονομική διπλωματία, κράτος δικαίου, πράσινη ατζέντα και πως αυτά θα τα εξαργυρώσει… στο Παρίσι και θα τα «πουλήσει» στην Βαρσοβία. Είναι μέρος της διαδικασίας να χτίσει… ένα Κολλέγιο Επιτρόπων γύρω απο τη νέα δομή ηγεσίας που θα εχει ως αντιπροέδρους τη Μαγκρέτ Βεστάγκερ και Φρανς Τίμερμανς.
Πως θα σχηματίσει ομάδα: Ένα πολύ «πιεστικό» ζήτημα είναι να «χτίσει» τη μελλοντική της κυβέρνηση και λίαν συντόμως καθώς οι διακοπές του Αυγούστου είναι μόλις δυο εβδομάδες μακριά… Έχει ήδη επιλέξει τον εκπρόσωπο της που είναι ο Γενς Φλοσντορφ.
Στην Ισπανία:
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε χθες το πρόγραμμα της κυβέρνησης που ελπίζει να σχηματίσει μαζί με το κόμμα των Podemos ώστε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της ισπανικής Βουλής. Οι Σοσιαλιστές κατέχουν 123 έδρες επί συνόλου 350. Για να μπορέσουν να κερδίσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ο Πέδρο Σάντσεθ έχει ανάγκη από τις 42 ψήφους των Podemos και τους βουλευτές τοπικών κομμάτων. Έπειτα από τρίμηνη εμπλοκή Σοσιαλιστές και Podemos άρχισαν μόλις την Παρασκευή να διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας αποδέχθηκε τελικά τον όρο που έθεσε ο Πέδρο Σάντσεθ να μη συμμετάσχει προσωπικά στην προσεχή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Politico τρεις μήνες μετά τις εκλογές ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε χθες στους βουλευτές πως ήταν «ευθύνη» του να γίνει ξανά πρωθυπουργός της Ισπανίας. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών που παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον Απρίλιο όταν απέτυχε να κερδίσει με πλειοψηφία μίλησε χθες στη Βουλή κατά την έναρξη μιας μακράς κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ψηφοφοριών για τη νέα κυβέρνηση. Ενώπιον των μελών του Κογκρέσου είπε πως δεν θα πρέπει να τον στηρίξουν λόγω «γενναιοδωρίας» αλλά επειδή είναι «ευθύνη» τους να το κάνουν. Το να λες στο κοινοβούλιο τι πρέπει να κάνει… πάντως λειτούργησε στο Στρασβούργο. «Επιλέγουμε ανάμεσα στο να έχουμε κυβέρνηση στην Ισπανία και στο να μην έχουμε» είπε.
Για μεταναστευτικό:
Συνολικά 14 κράτη – μέλη της Ε.Ε συμφώνησαν με την πρόταση για έναν «μηχανισμό αλληλεγγύης» που κατέθεσαν χθες Γερμανία και Γαλλία προκειμένου να εγκαθίστανται μετανάστες σε όλη την Ε.Ε όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. «Η κατάληξη της πρωινής συνάντησης ήταν πως επί της αρχής 14 κράτη – μέλη σε αυτή τη φάση εξέφρασαν τη συμφωνία τους με το έγγραφο που κατέθεσαν Γαλλία και Γερμανία» δήλωσε. Προσέθεσε δε ότι η νέα πρωτοβουλία θα είναι «άμεση» και «αυτόματη»
Αλεξάνδρα Βουδούρη