Έως τις 8 Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος, την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Επίσης θα υπογραφούν και τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Το νομοσχέδιο για «το επιτελικό κράτος», αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και με αυτό θα ξεκινήσει την Παρασκευή το νομοθετικό έργο της Βουλής .
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τη κανονική διαδικασία.
Μεταξύ άλλων θεσπίζει αυστηρά ασυμβίβαστα για υπουργούς και βουλευτές, ενώ προβλέπει τη δραστική μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και τη δημιουργία Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, υπό την οποία ενοποιούνται όλα τα σώματα ελέγχου της δημόσιας διοίκησης.
Στο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» η κυβέρνηση αποδίδει «συμβολικό» και ουσιαστικό χαρακτήρα και γι’ αυτό θα εισαχθεί με κανονικές διαδικασίες, για πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις επιτροπές πριν συζητηθεί στην Ολομέλεια. «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που έλειπε από την ελληνική δημόσια ζωή. Για πρώτη φορά εισάγεται νομοθέτημα συνολικής διακυβέρνησης», είχε τονίσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στις προγραμματικές δηλώσεις, εξηγώντας ότι εισάγεται ένα εγχειρίδιο διακυβέρνησης το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: «αλλάζουμε την κυβέρνηση»- «εμπιστευόμαστε τη διοίκηση» – «αναβαθμίζουμε συνολικά τη Βουλή».
Την Παρασκευή, αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου θα διεξαχθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Προβλέπεται να ξεκινήσει την Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή και θα ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.
Την προσεχή Δευτέρα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων, την κατάργηση του ασύλου και αλλαγές στον ποινικό κώδικα.