«Αρκεί η υποστήριξη των οπαδών για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία ο νέος ηγέτης των Τόρις» , αναρωτιέται η πολιτική συντάκτρια του BBС Laura Kuenssberg.
Ο κ. Τζόνσον δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και δεν διαθέτει την ευρεία λαϊκή εντολή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποφασιστική ψήφος για την ανάδειξη του στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος ήταν η επιστολική ψήφος 92,153 μελών του κόμματος, στην πλειοψηφία τους προχωρημένης ηλικίας.
Για τον νέο πρωθυπουργό υπάρχουν προβλήματα πολιτικής παντού στο προσκήνιο – είτε προσπαθήσει να λύσει το αδιέξοδο του Brexit με μια διστακτική ΕΕ και ένα διχασμένο κόμμα είτε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει κάποια από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Και ενώ ανάμεσα στους οπαδούς του επικρατεί πραγματικός ενθουσιασμός που επιτέλους ο Μπόρις Τζόνσον θα περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ παράλληλα υπάρχει σκεπτικισμός και δυσπιστία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αμφίπλευρες ανησυχίες στο δικό του κόμμα.
Μια πτέρυγα των Τόρις ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επιδιώξει ένα «εσπευσμένο Brexit» , αγνοώντας – «επιδεικνύοντας δειλία» – τις επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας . Στη δεξιά όμως πτέρυγα του κόμματος – «εκεί όπου το Brexit έχει γίνει θρησκεία» – σε στιγμές απαισιοδοξίας και απόγνωσης περνούνε σκέψεις ότι ο Τζόνσον μπορεί τελικά να υποχρεωθεί από τα πράγματα – και για «να παραμείνει στην καρέκλα» – να κάνει την «κωλοτούμπα» και να «προδώσει τα όσια και ιερά του Brexit.
Για όσους τον γνωρίζουν καλά , ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να είναι ταυτόχρονα – «πολλά πράγματα μαζί» – – γεγονός που ίσως να ανησυχεί ιδιαίτερα αυτούς που πιστά τον ακολουθούν . Ελπίζουν ότι τελικά μπορεί να αποδειχθεί ένας καμβάς στον οποίο άλλοι που δεν είναι υποστηρικτές του θα μπορέσουν να υφάνουν τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους. Να αποδειχθεί δηλαδή ένας πρωθυπουργός που θα χρησιμοποιήσει τα ηγετικά του χαρίσματα για να διαχειρισθεί όλα τα ανταγωνιστικά συμφέροντα. Ένας ηγέτης που δεν θα υποκύψει στις επιταγές της μιας ή της άλλης φατρίας στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος. Ένας νεοεισερχόμενος πρωθυπουργός ο οποίος σε δραματική αντίθεση με την Τερέζα Μέι θα μπορέσει να μεταδώσει τη θέληση και την πεποίθηση του πρώτα στο κόμμα του και μετά στο ευρύτερο κοινό.
Τα σχέδιά του Τζόνσον για το υπουργικό συμβούλιο είναι να διορίσει αριθμό ρεκόρ γυναικών και εκπροσώπων των εθνικών μειονοτήτων και ταυτόχρονα να προωθήσει τη νεώτερη γενιά πολιτικών. Μια εικόνα που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έχουν ορισμένοι παραδοσιακοί Τόρις οι οποίοι θεωρούν ότι ο νέος ηγέτης είναι ο άνθρωπός τους που θα αναβιώσει τις «παλιές δόξες του παρελθόντος».
Οι οπαδοί του πολύ συχνά είναι πρόθυμοι να δεχτούν ό, τι λέει και ό,τι κάνει , έστω και αν είναι λάθος. Αρκεί ότι αυτός έχει αποφασίσει. Η αφοσίωση τους προς αυτόν ξεπερνά τις πράξεις τους. Η πίστη όμως αν και είναι ένα περιζήτητο αγαθό, από μόνη της δια διατηρεί κυβερνήσεις στην εξουσία. Για τους επικριτές του Μπόρις Τζόνσον τα αστεία του δεν προσελκύουν πια και έχουν παλιώσει. Για όσους ανησυχούν για το Brexit μια εμπνευσμένη ομιλία δεν επαρκεί για να διασκεδάσει τους φόβους τους.
Η διακυβέρνηση δεν είναι μόνο να κάνεις τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά. Ως πρωθυπουργός πρέπει να κάνεις επιλογές και όταν έρθει η στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον να πάρει αποφάσεις τότε μπορεί και αυτός να βρεθεί αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που αντιμετώπισε η Τερέζα Μέι. Την επιτυχία δεν αρκεί μόνο να την επιθυμείς πρέπει να γνωρίζεις και πως μπορείς να την κάνεις πραγματικότητα. Τελικά ο νέος πρωθυπουργός καλείται να πείσει εκτός από τους αφοσιωμένους οπαδούς του και όλους εμάς, καταλήγει η Laura Kuenssberg του BBC.
Βύρων Καρύδης