Κατά την θερινή περίοδο, οι στρατιωτικές δραστηριότητες, Ελλάδας και Τουρκίας, θα πρέπει να είναι περιορισμένες, σύμφωνα με τα υφιστάμενα ΜΟΕ και με τις προβλέψεις του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ που υπεγράφη στις 27 Μαΐου του 1988 , όπου μεταξύ άλλων, είχε συμφωνηθεί και η αποφυγή διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιχμής, καθώς και την περίοδο μεγάλων θρησκευτικών εορτών, όπως ο Δεκαπενταύγουστος.
Χθες, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, είχε έντονη δραστηριότητα στο Αιγαίο. Συνολικά πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν έντεκα τουρκικά αεροσκάφη (έξι F- 16, δύο F-4 και τρία κατασκοπευτικά CN – 235), σημειώθηκαν 65 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου, ενώ σε πέντε περιπτώσεις οι διαδικασίες αναχαίτισης από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκαν σε επικίνδυνες εμπλοκές (αερομαχίες). Επίσης, τα ελληνικά μέσα επιτήρησης κατέγραψαν πτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τρία ελληνικά νησιά. Δύο τουρκικά F-16 και ακόμη δύο τουρκικά F-4 που φαίνεται ότι προχώρησαν συνδυαστική άσκηση περικύκλωσης και υπέρπτησης, πάνω από τις νήσους Στρογγυλό, Πλάκα και Ανθρωποφάγοι.
Επιπλέον, η Τουρκία σχεδιάζει και ενημερώνει σχετικά, ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζο. Θα αξιοποιηθεί το εξελιγμένο ερευνητικό σκάφους «Ορούτς Ρέι», που θα συνοδεύεται από πλοία τα Τουρκικού Στόλου, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας «TPAO». Μάλιστα, με την NAVTEX υπ’ αριθμόν 763/19 η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας δεσμεύει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μία εκτεταμένη περιοχή η οποία ξεκινά από τα νότια του Καστελόριζου και φτάνει αρκετά μίλια δυτικά προς τη Ρόδο, με ημερομηνία έναρξης στις 15 Αυγούστου. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, παραβιάζεται συστηματικά, από την Τουρκία, το θερινό μορατόριουμ στο Αιγαίο.
Χρήστος Καπούτσης
Βλέπουμε μια Τουρκία των 80.000.000 εκατομυρίων να συνίσταται από 30 με 35 εκατομύρια Τούρκους και τα υπόλοιπα από διάφορες εθνότητες με τουρκική υπικοότητα που ζουν σε ένα καθεστώς καταπιεστικό, δικτατορικό με απαγορεύσεις, φυλακισμούς, στέρηση δικαιώματος να ζουν δημοκρατικά. Οι δύο προσπάθειες που οδήγησαν την Τουρκία στην αλλόγιστη συμπεριφορά κάτω από τις αποφάσεις τους ενός και μόνον είναι: πρώτον, για να καλύψουν τα τόσα εσωτερικά προβλήματα, δημιουργούν εξωτερικά προβλήματα εκθέτοντας συνεχώς την χώρα τους και δημιουργόντας αντιπάθειες και επικύνδινες καταστάσεις για την ασφάλεια όλων των μεσογειακών χωρών και ειδικότερα της Ανατολικής Μεσογείου, πολύ δε περισσότερο στη ίδια τη Τουρκία που θα έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικά μέτωπα και όλα τα γειτονικά μέτωπα. Όση στρατιωτική δύναμη κι αν έχει, με πόσα μέτωπα θα τα βγάλει πέρα, το παιγνίδι είναι χαμένο από χέρι.Πιθανό αποτέλεσμα θα »σαλαμοποιηθεί» και εκεί που επιδειώκει τη δεύτερη του επιθυμεία να γίνει »το» τουρκικό έθνος, μεγαλύτερο απ’ αυτό που ίδρυσε ο Κεμάλ Αττατούρκ,προκειμένου να γραφτεί το δικό του όνομα σαν ο αναγενιτής του νέου τουρκικού έθνους, θα γίνει ο συρικνωτής της Τουρκίας. Προσωπικά αυτές είναι οι απόψεις μου για όλο το σκηνικό.