Την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. όσον αφορά στη συχνότητα θανάτων από πνιγμό σε θάλασσες και ποτάμια, κατέχει η χώρα μας, σύμφωνα με την Eurostat. Οι μεγαλύτερες συχνότητες θανάτου λόγω πνιγμού καταγράφηκαν στην Λιθουανία και την Λετονία.
Το παράδοξο για μια χώρα με την ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ότι πάνω από το 60% των Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύμβηση. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας 294 πολίτες έχασαν την ζωή τους από πνιγμό το 2018.
Για μείωση των πνιγμών στις ακτές μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας του 2018 κάνει λόγο ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Νίκος Γιοβανίδης.
«Όπου εφαρμόστηκε το νέο προεδρικό διάταγμα επισημαίνει στον Αθήνα 9.84 ο κ. Γιοβανίδης «έχουμε τεράστια μείωση των πνιγμών. Αυτό ωστόσο που πρέπει να δούμε άμεσα είναι οι δήμοι οι οποίοι δεν εφαρμόζουν το νόμο και κατά πόσο το υπ. Ναυτιλίας θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την αδικία απέναντι στην ασφαλή κολύμβηση του πολίτη».
«Σύμφωνα με τον νόμο οι παράλιοι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να να βάζουν ναυαγοσώστες έστω και αν μια μέρα η παραλία τους, μαζέψει 300 άτομα» εξηγεί ο κ. Γιοβανίδης. «Για το θέμα προβλέπονται επιτροπές, οι οποίες δημιουργούνται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο ωστόσο πάρα πολλοί δήμοι δεν έχουν συστήσει αυτές τις επιτροπές ή τις επιτροπές αυτές δεν τις ακούνε ή με γραφειοκρατικά τερτίπια που θα τα χαρακτήριζα εκ του πονηρού, αφήνουν τις παραλίες τους ακάλυπτες από ναυαγοσώστες. Παράλληλα φροντίζουν να είναι νομικά καλυμμένοι. Παραδείγματος χάριν εξαγγέλλουν θέσεις ναυαγοσώστη με άθλιες συνθήκες εργασίας, φυσικά δεν θα πάει κανένας να δουλέψει και έτσι είναι κατοχυρωμένοι ότι οι θέσεις δεν καλύφθηκαν. Επίσης δεν κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες εγκαίρως. Η χώρα μας έχει ανάγκη από 3500 ναυαγοσώστες και αυτή τη στιγμή οι πιστοποιημένοι είναι περίπου 600».
Καλλιόπη Ασλανιδου