Μετά την αυγουστιάτικη ραστώνη ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα οι κρίσιμες επαφές για τη διάσωση της ΔΕΗ.
Πρώτος και κρίσιμος σταθμός η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την Πέμπτη 22 Αυγούστου όπου και θα εγκριθεί η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση.
Στη συνέχεια η νέα διοίκηση σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτά θα πρέπει να κλειδώσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 24 του ίδιου μήνα ο ορκωτός λογιστής της εταιρίας, η Ernst & Young, θα δημοσιεύσει την έκθεση με τις παρατηρήσεις της επί των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων. Συνεπώς θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί όλα τα μέτρα προκειμένου το περιεχόμενο της έκθεσης να δώσει την προοπτική ανάκαμψης της δημόσιας επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα σενάρια είναι ανοικτά ως προς τις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 750 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει γνωστούς ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν
Ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ μαζί με την καθιέρωση της ρήτρας CO2.
Το ποσοστό, αναφέρουν πηγές, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη καθώς είναι σε εξέλιξη ακόμη η άσκηση με το ΕΤΜΕΑΡ. Οι αναπροσαρμογές των τιμολογίων για τα 7 εκατομμύρια πελάτες της επιχείρησης κρίνονται αναγκαίες και το επικρατέστερο σενάριο είναι το ρεύμα να ακριβύνει κατά 10%.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να φέρει ισόρροπο αποτέλεσμα στο τελικό ποσό των λογαριασμό που θα πληρώνουν οικιακοί καταναλωτές κι επιχειρήσεις κι έτσι έχει αναγγείλει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Ο λογαριασμός που συγκεντρώνονται τα έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι πλεονασματικός κατά περίπου 180 εκ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Όμως το πλεόνασμα αυτό είναι λογιστικό αφού οι παραγωγοί συνεχίζουν να πληρώνονται με καθυστέρηση οπότε η ανησυχία είναι έκδηλη για το ενδεχόμενο μετά από τη μείωση το ταμείο σταδιακά να γυρίσει σε ελλειμματικό. Έτσι ΥΠΕΝ, ΡΑΕ και ΔΑΠΕΕΠ κάνουν ακόμη ασκήσεις για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Πάντως με μία αύξηση των τιμολογίων 10% τα ετήσια έσοδα της ΔΕΗ θα είναι της τάξης των 470 εκ. ευρώ. Από αυτά το τελευταίο τετράμηνο του έτους – αν οι αναπροσαρμογές ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο – θα μπουν στο ταμείο της εταιρίας περί τα 160 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της ρήτρας αυτή θα οχυρώσει την εταιρία από μέρος του κόστους που επωμίζεται για την αγορά δικαιωμάτων CO2.
Η καθιέρωση της ρήτρας στρώνει το έδαφος και για την έξοδο της ΔΕΗ στις ξένες αγορές. Κάτι που επιδίωκε και η απερχόμενη διοίκηση της εταιρίας για το λόγο αυτό ζητούσε τον μηχανισμό της ρήτρας CO2, ώστε οι επενδυτές να διασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων τους.
Σίγουρα με τις αναπροσαρμογές της τιμολογιακής πολιτικής σε συνδυασμό και με την αλλαγή του κλίματος που έχει φέρει η εκλογή νέας κυβέρνησης δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την έξοδο στις αγορές. Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές με τα σημάδια νέας ύφεσης δεν διασφαλίζει την επιτυχία της εξόδου της ΔΕΗ.
Προετοιμασία έχει γίνει και για τις τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρίας ύψους 1,5 με 1,7 δις. ευρώ. Τα έσοδα που προσδοκά η ΔΕΗ είναι ύψους 400 εκ. ευρώ. Το πρώτο από τα δύο πακέτα αναμένεται να βγει σε διαγωνισμό στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Η εξίσωση των ΥΚΩ
Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιστροφή παλιών οφειλών της ΔΕΗ για ΥΚΩ που παρείχε το 2011.
Για να δοθούν όμως τα 195 εκ. ευρώ θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στη ΡΑΕ να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσό. Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απάντηση στο αν τελικά ο κρατικός προϋπολογισμός αντέχει να καλύψει αυτό το ποσό ή θα πρέπει να αυξηθεί η χρέωση που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Πέραν αυτών, αναγκαία είναι και η υιοθέτηση κοινοτικής εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αλλάξει η κατανομή της χρέωσης των ΥΚΩ σε κατηγορίες καταναλωτών, ώστε να αποφεύγονται οι κρατικές ενισχύσεις.
Χριστιάννα Κούσιου