Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε χθες Κυριακή ότι δεν θέλει το δημόσιο των ΗΠΑ να συναλλάσσεται με τη Huawei, την ώρα που η κυβέρνησή του ζυγίζει το εάν και κατά πόσον θα παρατείνει — ή όχι — την περίοδο χάριτος την οποία έχει παραχωρήσει στην κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και άλλα ΜΜΕ μετέδωσαν την Παρασκευή ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να παρατείνει την αναστολή της ισχύος των μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Χουάγουεϊ, επιτρέποντάς της έτσι να προμηθεύεται αγαθά από αμερικανικές επιχειρήσεις και να παρέχει υπηρεσίες σε προϋπάρχοντες πελάτες της.
Η «προσωρινή γενική άδεια» στη Χουάγουεϊ θα παραταθεί για 90 ημέρες, κατά τις πληροφορίες του Ρόιτερς, που επικαλέστηκε δύο πηγές ενήμερες για τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Λόγοι ασφαλείας
Χθες Κυριακή ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσι ότι δεν θέλει το ομοσπονδιακό κράτος να συναλλάσσεται με την κινεζική εταιρεία για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Σημείωσε ότι κάποιες θυγατρικές και διευθύνσεις της Χουάγουεϊ ενδέχεται να εξαιρεθούν από την ευρύτερη απαγόρευση, αλλά ότι αυτό θα είναι «πολύ περίπλοκο». Απέφυγε να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει, το εάν η κυβέρνησή του θα παρατείνει την ισχύ της «προσωρινής γενικής άδειας».
Διάλλειμα στο «πόλεμο»
Νωρίτερα χθες, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ενός από τα όργανα του Λευκού Οίκου που χαράσσει οικονομική πολιτική, ο Λάρι Κάντλοου, δήλωσε πως το υπουργείο Εμπορίου πιθανότατα θα παρατείνει την άδεια που έχει δοθεί στη Χουάγουεϊ να αγοράζει υλικό και λογισμικό αμερικανικής προέλευσης, σε μια χειρονομία «καλής θελήσεως» εντός των ορίων των ευρύτερων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Κίνας για το εμπόριο.
«Κάνουμε ένα διάλλειμα [για να βοηθηθούν και ] οι δικές μας εταιρείες για τρεις μήνες», εξήγησε ο Κάντλοου, τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Κυριακή ότι συζήτησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, τον Τιμ Κουκ, για τις συνέπειες των δασμών που επιβάλλει η κυβέρνησή του σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα και για ανταγωνισμό από μέρους της νοτιοκορεάτικης εταιρείας Samsung.
Ο Τραμπ εξήγησε ότι ο Κουκ πρόβαλε «πειστικά επιχειρήματα» για το ότι οι δασμοί μπορεί να πλήξουν την εταιρεία τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, ενώ τα προϊόντα της νοτιοκορεάτικης ανταγωνίστριάς της δεν θα υποστούν πλήγμα από τα τιμωρητικά μέτρα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον σε προϊόντα κινεζικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα.
Επιπρόσθετοι δασμοί
Οι αμερικανοί επιπρόσθετοι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας επιπλέον 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων καταναλωτικών ηλεκτρονικών, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σε δύο στάδια, την 1η Σεπτεμβρίου και τη 15η Δεκεμβρίου. Από την άλλη, οι ΗΠΑ συνήψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Νομίζω ότι πρόβαλε ένα πολύ πειστικό επιχείρημα, επομένως το σκέφτομαι», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσι, αναφερόμενος στον Κουκ.
Τιενανμέν
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Κυριακή την κυβέρνηση της Κίνας ότι εάν προχωρήσει σε σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, κατά τρόπο παρόμοιο με την πάταξη του ξεσηκωμού της Πλατείας Τιενανμέν, οι πιθανότητες σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο θα εκμηδενιστούν.
«Θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε συμφωνία αν ασκήσουν βία (…) αν υπάρξει νέα Τιενανμέν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσι πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος, μερικές ώρες αφού σημειώθηκαν νέες διαδηλώσεις στην άλλοτε βρετανική αποικία.
newsroom Αθήνα 9,84