Υπεγράφη σήμερα η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενο του.
Με αναδρομική ισχύ, από τις 17 Μαΐου, οι εργοδότες δεν θα έχουν την υποχρέωση να αιτιολογήσουν την απόλυση εργαζόμενου, καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καταργείται ο «βάσιμος λόγος».
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι: «Η καταγγελία της εργασιακής σχέσης είναι έγκυρη εφόσον έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο εργαζόμενος.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η καταγγελία της σύμβασης αορίστου χρόνου έχει τον χαρακτήρα «μονομερούς αναιτιώδους δικαιοπραξίας» και επομένως «δεν είναι καταχρηστική όταν δεν υπάρχει αιτία».
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε τη κατηργημένη συγκεκριμένη διάταξη «μεσαιωνική», υποστηρίζοντας ότι η αιτιολόγηση της απόλυσης θα στιγμάτιζε τους απολυμένους εργαζόμενους για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο τους.
Στο αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης, θα λειτουργούσε υποστηρικτικά για τους εργαζόμενους, ώστε να αποφεύγονται οι αναίτιες απολύσεις, αλλά και να καταγγέλλονται δικαστικά τυχόν
«Υπέγραψα σήμερα την εγκύκλιο με την οποία καταργούνται στην πράξη οι αναχρονιστικού, μεσαιωνικού θα έλεγα, χαρακτήρα προβλέψεις για το ηλεκτρονικό ‘φακέλωμα’ των εργαζομένων που επιχείρησε, λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, να καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση» ανάφερε σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας. Όπως σημείωσε «ήδη στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είχαν καταγραφεί περιπτώσεις λόγων απόλυσης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν τους απολυμένους σε αδυναμίας εύρεσης δουλειάς την επόμενη μέρα»
Δημήτρης Κωστάκος