Search

Γιώργος Κουμουτσάκος στον Αθήνα 9,84:»Το κράτος οφείλει να ακολουθήσει νόμιμες πολιτικές αποτροπής ροών, ώστε να προστατεύσουμε τα σύνορα. Η επαναπροώθηση είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

426

«Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας διαμένουν 10.203 ,δηλαδή
7.000 περισσότεροι άνθρωποι ,ενώ η δομή χωράει τρεις χιλιάδες ανθρώπους» αποκάλυψε στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος . «Το κράτος οφείλει να ακολουθήσει νόμιμες πολιτικές αποτροπής ροών, ώστε να προστατεύσουμε τα σύνορα. Η επαναπροώθηση είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» πρόσθεσε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος «σε εξέλιξη βρίσκεται στη Μυτιλήνη, η επιχείρηση μετακίνησης 1500 μεταναστών από το νησί. Οι πρώτοι 640-650 αναχώρησαν με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ,ώστε να φιλοξενηθούν στη δομή στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς. Το δεύτερο πλοίο θα αποπλεύσει το απόγευμα με τον ίδιο προορισμό . Το κέντρο του Κιλκίς θα είναι transit. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους στην ενδοχώρα .Η κατάσταση στη Λέσβο είναι πραγματικά απάνθρωπη. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε μιλήσει για την προσφορά και την αφοσίωση των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. Όμως πρέπει και οι Ευρωπαίοι να μας απαντήσουν αν μπορεί η Ελλάδα να κάνει συνεχώς χώρους υποδοχής? Υπάρχει ένα όριο σε αυτό».

ΑΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

«Οι δομές στην ενδοχώρα είναι σε οριακή κατάσταση. Ήταν υπερχειλίζουσες στα νησιά και σε απολύτως οριακή κατάσταση στην ενδοχώρα . Η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργεί συνεχώς νέες δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Πρέπει να υπάρξει ένα όριο. Αυτό αποτελεί ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να κατανοήσει η Ευρώπη ,ότι η Ελλάδα είναι ο προμαχώνας της Ευρώπης στο προσφυγικό -μεταναστευτικό .Και τους προμαχώνες, τους προασπίζεις » τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Και πρόσθεσε : «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη λογική, ότι η κατάσταση κολαστηρίου που επικρατεί στη Μόρια, ή η απαράδεκτη κατάσταση στο Βαθύ θα αναπαράγεται και στην ενδοχώρα ως κατάσταση. Δεν το θέλουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην συμβεί».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ -ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Η κοινή δήλωση ΕΕ -Τουρκίας δεν είναι μια συμφωνία ,είναι μια δεσμευτική συμφωνία κυρίων , δεν έχει βαριά νομική υπόσταση , δεν είναι νομικό κείμενο. Δεν είναι ελληνοτουρκική υπόθεση αυτή η συμφωνία ,ωστόσο εφαρμόζεται . Εμείς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να κάνουμε αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί ως χώρα, δηλαδή επιστροφές, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν μηδενικές. Και αυτό έδινε τη δυνατότητα και στην τουρκική πλευρά και σε Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στην ΕΕ να λέει ότι αυτή η συμφωνία δεν λειτουργεί, γιατί η Ελλάδα δεν κάνει το δικό της κομμάτι. Και από την άλλη πλευρά ,η Τουρκία δεν κάνει αυτό που πρέπει . Δηλαδή μια αποτελεσματική πολιτική εκρίζωσης των δικτύων των λαθροδιακινητών ανθρώπων. Επομένως εμείς βλέπουμε την εφαρμογή αυτής της κοινής δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας,ως πεδίο συνεργασίας με την Τουρκία και όχι ως πεδίο σύγκρουσης. Για τους Σύρους πρόσφυγες (τριάμισι εκατομμύρια) που διαμένουν στην Τουρκία , είναι προφανές ότι είναι μια ασφαλής χώρα. Αρχίζουν τα πράγματα να διαφοροποιούνται όταν είναι κουρδικής καταγωγής. Είναι όλα τόσο πολύπλοκα και χρειάζεται πολύ καλή διοικητική στήριξη. Δεν υπήρχε ,αλλά την φτιάχνουμε».

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν ένα κυβερνητικό όργανο ,όπως το ΚΥΣΕΑ ,σε κράτος δικαίου , να καταργεί το δικαίωμα προσφυγής , με αφορμή την ανακοίνωση για την κατάργησης του 2ου βαθμού ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ,αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική επεσήμανε : «το ότι το ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε με το προσφυγικό -μεταναστευτικό επιβεβαιώνει την πολυπλοκότητα του συστήματος ,σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων,αλλά και διάσταση αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της χώρας. Η επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική είναι να βρίσκει αρμονία μεταξύ σεβασμού, ως οφείλει ,των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και του αισθήματος ασφάλειας για τους πολίτες και τη χώρα. Η διαδικασία ασύλου που υπάρχει στη χώρα, όπως εφαρμόζεται, είναι η πιο χρονοβόρα και αναποτελεσματική που υπάρχει στην Ευρώπη. Θέλει μια νομική αποτύπωση , η οποία θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα και να είστε βεβαία ότι θα γίνει νομική ρύθμιση, η οποία θα είναι μέσα στο πλαίσιο των προβλεπομένων από το Κοινοτικό Δίκαιο. Ο κ. Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία νομική ρύθμιση που θα αντιβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Σχολιάζοντας δημοσίευμα που έκανε λόγο για ενδεχόμενη αποτροπή επαναπροωθήσεων ο κύριος Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε ότι ο όρος επαναπροώθηση είναι απολύτως αναληθής και λανθασμένος . Η χώρα κάνει μόνο επιστροφές. Γίνεται σύγχυση όρων, επειδή η ορολογία του προσφυγικού -μεταναστευτικού είναι σύνθετη, έχει πολλές διαστάσεις και ταυτόχρονα στην πορεία των ετών έχουν υιοθετηθεί στο δημόσιο λόγο ,άκριτα, διάφοροι όροι που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα . Η επαναπροώθηση είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Πολιτικές αποτροπής ροών -νόμιμες- οφείλει να ακολουθεί το κράτος, ώστε να προστατεύσουμε τα σύνορα» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *