Σοβαρό ζήτημα με καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων στη χώρα μας, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στον τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, επισημαίνει έρευνα μεγάλης εταιρείας για τα δικαιώματα των επιβατών. Σύμφωνα με την AirHelp, καταγράφηκαν στα αεροδρόμια της χώρας μας πάνω από 30.000 καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων, κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019.
Οι ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων που κατέγραψε η εταιρεία είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με την πτήση τους από την αρχή της χρονιάς. Με βάση τα αποτελέσματα, από τις περισσότερες από 110.000 πτήσεις που μελετήθηκαν, το 27% δεν αναχώρησε στην ώρα του, ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 7% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Επιπλέον, «παρά τις προσπάθειες των αεροπορικών εταιρειών, των αεροδρομίων και των υπηρεσιών ασφάλειας των πτήσεων», όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Air Help, οι περίπου 15.400 επιβάτες που ταξιδεύουν καθημερινά από την Ελλάδα, με κατά μέσο όρο 140 πτήσεις αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.
Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες δικαιούνται αποζημίωσης
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες «προβληματικές» πτήσεις καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με αποτέλεσμα, πάνω από 35.000 επιβάτες που ταξίδεψαν από την πρωτεύουσα τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους να δικαιούνται αποζημίωση σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΚ 261. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι καθυστερήσεις των πτήσεων οφείλονται συχνά σε παράγοντες που τα αεροδρόμια δεν μπορούν να ελέγξουν όπως π.χ. η ασυνέπεια των αεροπορικών εταιρειών. Συνολικά πάντως, περισσότεροι από 89.000 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 261.
Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Διβάνης, ειδικός σε θέμα δικαιωμάτων επιβατών της AirHelp, «αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από απεργίες, ο αριθμός των πτήσεων που αναχωρούν από τη χώρα και έχουν καθυστέρηση ή ακυρώνονται, είναι αξιοσημείωτος. Αναμένουμε ωστόσο να δούμε αν οι αριθμοί θα επηρεαστούν, από το ενδεχόμενο απεργιών στις αρχές Σεπτεμβρίου, περίοδος με σημαντικά αυξημένη κίνηση καθώς οι οικογένειες επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Τα σωματεία εργαζομένων της Ryanair, αλλά και άλλων εταιρειών όπως η Transavia, αναμένεται να απεργήσουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, συμβουλεύουμε τους ταξιδιώτες να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους ώστε να γνωρίζουν τι μπορούν να διεκδικήσουν σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με την πτήση τους».
Ισίδωρος Ρούσσος