Search

Η Ινδία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ

1499

Η σύσφιξη των οικονομικών, εμπορικών, επενδυτικών, αλλά και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην εκάστοτε τιμώμενη χώρα και την Ελλάδα, βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, τώρα που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και έχει ως κεντρικό σύνθημα την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη παντού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι είναι σημαντικό γιατί η Ινδία, τα τελευταία 10 χρόνια, διπλασίασε το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών της, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδοί βγαίνουν από τη φτώχεια στην παραγωγή νέου πλούτου. «Μπορούμε να αντλήσουμε αμοιβαία διδάγματα για το πώς μπορεί να γίνει η ανάπτυξη για όλους και να συμβαδίσει με την αλληλεγγύη» τόνισε ο πρωθυπουργός και στην συνέχεια αναφέρθηκε σε μία φράση του οικονομολόγου Αμάρτια Σεν ο οποίος είπε ότι «φτώχεια είναι η στέρηση ευκαιριών» και σημείωσε ότι αυτό που ο ίδιος (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) επιθυμεί είναι να δώσει απλόχερα τον πλούτο τον ευκαιριών.

Ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, με πρώτη χώρα την Κίνα.

Στη φετινή διοργάνωση, η ΔΕΘ προσκαλεί ως Τιμώμενη Χώρα την Ινδία, μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική και επενδυτική υπερδύναμη, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Η Ινδία παίρνει τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ, που τιμήθηκαν πέρυσι, για να προσθέσει το δικό της στίγμα στο σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας.

Η υψηλή τεχνολογία, η καινοτομία, η γεωργία και ο τουρισμός αποτελούν ορισμένους από τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ινδικές επιχειρήσεις και φορείς θα πραγματοποιήσουν επαφές με αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία εμπορικών σχέσεων.

Η φετινή ΔΕΘ, στην οποία η Ινδία είναι τιμώμενη χώρα, σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις, με έμφαση στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρεσβευτής της Ινδίας στην Ελλάδα Σάμα Τζέιν. Όπως είπε στη φετινή έκθεση συμμετέχουν πάνω από 70 ινδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην διαστημική και ψηφιακή τεχνολογία, την ανάπτυξη υποδομών, καθώς και τη χημική και ναυπηγική βιομηχανία.

Εξαγωγές τροφίμων και ποτών

Ιδιαίτερη και ταυτόχρονα συναρπαστική, η 7η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο και δεύτερη σε πληθυσμό, με λιανική αγορά τροφίμων η οποία εκτιμάται περί τα 380 δις δολάρια, η Ινδία δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη καμία εξαγωγική επιχείρηση.

Με την ευκαιρία της παρουσίας της Ινδίας ως τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ, ο ΣΕΒΕ και η ΔΕΘ HELEXPO διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για τις ευκαιρίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στην ινδική αγορά, καθώς και για πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τη νομοθεσία, τους όρους και τις προϋποθέσεις, τα εμπόδια –φυτοϋγειονομικά και μη– και γενικότερα τις προκλήσεις που αυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Τα θέματα θα αναπτύξουν εκπρόσωποι φορέων υποστήριξης του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Ινδίας και επιχειρήσεις με επενδυτική και εξαγωγική εμπειρία στην αγορά της τιμώμενης χώρας.

Info
Χώρος: Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»
Ημερομηνία: 11 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρα: 18:00 – 20:00

Εικαστικά

Το MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάσει την έκθεση με τίτλο «Brief Parables of Dystopia / Σύντομες Παραβολές της Δυστοπίας».

37 σύγχρονοι Ινδοί καλλιτέχνες θα συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και video στην ομαδική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο ΜΟΜus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 7 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Διοργάνωση: Gallery ONKAF (New Delhi, India) κ. Sharad Chauhan (διευθυντής Gallery ONKAF), κα Neha Zooni Tickoo (επιμελήτρια) και κα Dr Sumita Chauhan.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του Μουσείου η performance The Moon is Kind. Σύλληψη ιδέας και ερμηνεία: Neha Zooni Tickoo. Διάρκεια: 30 λεπτά. Μουσική: Dhrupad του Uday Bhalwalkar (audio). Γλώσσα: Αγγλικά.

Info
Χώρος: MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo)
Διάρκεια: 7 – 22 Σεπτεμβρίου 2019

Mrs. India Worldwide 2019

Το μεγάλο φινάλε των διεθνούς εμβέλειας καλλιστείων ομορφιάς Haut Monde Mrs. India Worldwide 2019 θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, από τις 10 έως τις 20 Οκτωβρίου. Πρόκεται για ένα μεγάλο γεγονός που συμβάλλει στην προώθηση των διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Περίπου ένα μήνα νωρίτερα, η ομάδα της Haute Monde θα συμμετέχει στην 84η ΔΕΘ στο πλαίσιο του θεσμού της Τιμώμενης Χώρας, παρουσιάζοντας καθημερινά ένα εντυπωσιακό εορταστικό show, ως προπομπό των καλλιστείων, καθώς και ινδικούς χορούς Βollywood.

Info
Χώρος: Υπαίθρια εξέδρα περίπτερο 13
Ημερομηνία: Καθημερινά

Κάλη Στασινού, Bollywood Dance

Τη μαγεία του χορού Bollywood θα φέρει στην 84η ΔΕΘ η Καλλιόπη Στασινού, με χορευτικές επιδείξεις που θα ταξιδέψουν το κοινό στην πανέμορφη Ινδία.

Τις διαφορετικές εκδοχές του χορού Bollywood, του χορού της «Απόλυτης Χαράς» όπως χαρακτηρίζεται, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες της φετινής ΔΕΘ, στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Συνδυάζοντας παραδοσιακούς ινδικούς χορούς με στοιχεία από τη Δύση, ο χορός Bollywood είναι ένας έντονα θεατρικός χορός, δυναμικός και με θετική ενέργεια, άλλοτε κεφάτος και ρυθμικός και άλλοτε νοσταλγικός και ερωτικός.

Υπεύθυνη του Bollywood Dance είναι η Καλλιόπη Στασινού, γνωστή στον επαγγελματικό χώρο ως χοροδιδάσκαλος στη Δημοτική Σχολή Χορού Καβάλας, μέλος και πιστοποιημένη δασκάλα της 1ης Ακαδημίας Bollywood στην Ελλάδα, καθώς και διοργανώτρια του Bollywood & Oriental Festival της Καβάλας.

Τα γκρουπ των χορευτών, ηλικίας 5 έως 50 ετών, θα παρουσιάσουν διαφορετικό πρόγραμμα την κάθε μέρα ενώ θα πραγματοποιήσουν τις παραστάσεις τους την Παρασκευή (13/9) στις 18:00, το Σάββατο (14/9) στις 12:00 και την Κυριακή (15/9) στις 12:00.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα

Ένα τριήμερο αφιέρωμα στην κινηματογραφία της Ινδίας παρουσιάζει η Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, το οποίο θα προβληθεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας της 84ης ΔΕΘ. Το αφιέρωμα με τίτλο «Μητέρα Ινδία» περιλαμβάνει τρεις ταινίες από τρεις διαφορετικές δεκαετίες, που πραγματεύονται τη θέση της γυναίκας στην Ινδία: το κλασικό οικογενειακό μελόδραμα «Γη ποτισμένη με ιδρώτα» (1957), το φιλμ – σχόλιο για την αστικοποίηση της Ινδίας σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα «Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης» (1971) και τέλος το «Σόνι» (2018), που θίγει το πολύ επίκαιρο και πολύ απαιτητικό θέμα της κοινωνικής ισότητας.

* Οι κάτοχοι εισιτηρίου της 84ης ΔΕΘ δικαιούνται δωρεάν είσοδο.

Info
Αίθουσα Σταύρος Τορνές
Αποθήκη 1, Λιμάνι
8, 9, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Παράσταση χορού Kathakali

Μία ιδιαίτερη εκδήλωση χορού, την οποία διοργανώνει η πρεσβεία της Ινδίας στην Ελλάδα, θα φιλοξενήσει η 84η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του θεσμού της Τιμώμενης Χώρας. Το Kathakali είναι μια σημαντική μορφή κλασικού ινδικού χορού, που έχει τις ρίζες της στην αρχαία καλλιτεχνική παράδοση των ινδουιστών της περιοχής Κεράλα.

Πρόκειται για μία μορφή τέχνης που διακρίνεται για τα περίτεχνα πολύχρωμα μακιγιάζ, τα κοστούμια και τις μάσκες προσώπου που φορούν οι παραδοσιακά άνδρες ηθοποιοί-χορευτές.

Μια παράσταση Kathakali συνδυάζει τη μουσική, τη φωνητική ερμηνεία, τη χορογραφία και τις χειρονομίες των χεριών και του προσώπου, ενώ ενσωματώνει κινήσεις από τις αρχαίες ινδικές πολεμικές τέχνες και τις αθλητικές παραδόσεις της Νότιας Ινδίας.

Info
Χώρος: Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»
Ημερομηνία: 8 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρα: 20:00 – 21:00

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *