Search

Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: «Η κυβέρνηση θα επιστρέψει στην μεσαία τάξη αυτά που καθ’ υπερβολή της πήρε η προηγούμενη»

448

Με την εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Κυριακής ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι στο Eurogroup της Παρασκευής θα τεθεί το αίτημα για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ενώ υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με ορίζοντα το 2021, σημειώνοντας ωστόσο ότι ανεπίσημα
το ζήτημα έχει συζητηθεί.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «θα επιστρέψει στην μεσαία τάξη αυτά που καθ’ υπερβολή της πήρε η προηγούμενη». Τόνισε ότι είναι πολιτικά συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, δεν θέτει σε κίνδυνο την ανάγκη να διατηρούμε την δημοσιονομική ισορροπία, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα είναι «κοστολογημένο και ρεαλιστικό» και «δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν και δήλωσε αισιόδοξος για την ανάπτυξη τόσο το δεύτερο εξάμηνο του 2019, όσο και το 2020 βασιζόμενος και στην «υπεραπόδοση», όπως είπε, στα έσοδα τον Ιούλιο και Αύγουστο που δείχνει ότι κάτι αλλάζει στους δείκτες της οικονομίας, αισιοδοξία για ισχυρή

Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι παρά την επιβάρυνση του διεθνούς κλίματος, η Ελλάδα θα καταφέρει να είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη τριετία.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι είναι συνεπής και με όσα έλεγε προεκλογικά.

«Δεν απεμπολώ τον στόχο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα και η χώρα διεκδικεί πολιτική αξιοπιστία και παρουσιάζει στους εταίρους την πραγματικότητα που δεν δικαιολογεί πλέον τέτοια πλεονάσματα

«Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας διεκδικήσουμε μείωση και θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «το να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης προσβάλει λίγο την μνήμη των πολιτών, καθώς όλοι θυμόμαστε που μας οδήγησε η «περήφανη διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν και τα κέρδη ευρωπαϊκών τραπεζών για να εξασφαλίσουμε δημοσιονομικό χώρο.

Αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι με δεδομένα τα χαμηλότερα επιτόκια που διευκολύνουν συνολικά την πολιτική μας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποπληρώσει ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.

Προανήγγειλε ότι το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής και πιστεύω ότι θα υπάρχει θετική ανταπόκριση, πρόσθεσε.

Εισφορά αλληλεγγύης

Σε ότι αφορά το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης που δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαγγελίες για το 2020, εκτίμησε ότι «από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να αρχίσουμε να τα μειώνουμε και πρόθεσή μας είναι μέχρι το 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως».

Προανήγγειλε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν θα επανέλθει στον κανόνα 1 προς 5 για προσλήψεις και αποχωρήσεις στον δημόσιο, καθώς έχουμε την δυνατότητα να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα, όπως είπε. Επέμεινε πάντως ότι εκείνο που προέχει είναι να γίνουν προσλήψεις εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Δεν καταργείται κανένα επίδομα

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κανένα επίδομα δεν καταργείται, ενώ τόνισε πως εάν υπάρξει κάποιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι στις άμεσες προτεραιότητες για την κυβέρνηση το ζήτημα του κόστους παραγωγής για τους αγρότες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξεταστικών επιτροπών όπως για την διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου 2015, σχολίασε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόθεση να μετατρέψει την Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών

«Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση θα είναι να κοιτάξω προς το μέλλον», τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση πάντως ανέφερε ότι ο ίδιος θα δει την ταινία του κ. Γαβρά για την περίοδο εκείνη.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι η διενέργεια εξεταστικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά την ΔΕΗ σημείωσε ότι είναι ζήτημα που ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί, αλλά είναι ζήτημα που αφορά την δικαιοσύνη πια, όχι την κυβέρνηση

Υπογράμμισε επίσης ότι «η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται όταν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική».

Ως προς τη υπόθεση Νovartis επέμεινε στην άποψη ότι «πατώντας πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο στήθηκε μία πολιτική σκευωρία που την έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες» και υπογράμμισε πως εάν υπάρχει ενδεχομένως θέμα του πως στήθηκε αυτή η σκευωρία αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως την Βουλή, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα σχολιάσει ζητήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη και ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στα ζητήματα της Δικαιοσύνης

Εκλογικός νόμος

Γνωστοποίησε ότι η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα εκκινήσει πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να συνδέσει ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος

Υπογράμμισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα προσφέρει κυβερνησιμότητα, καθώς « με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αποσύνδεσε από την αλλαγή εκλογικού νόμου το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση η σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ψηφιστεί όχι με 200, αλλά με 300 ψήφους

Γνωστοποίησε μάλιστα πως όταν είναι έτοιμη η κυβέρνηση ο ίδιος θα καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουμε αυτή την πρωτοβουλία. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν δίνονται πρόσθετα δικαιώματα, ούτε διευρύνεται το εκλογικό σώμα, καθώς αφορά όποιους είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους.

Παράλληλα τόνισε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου

Επίσης διέψευσε σενάρια περί σκέψεων για πρόωρες εκλογές ώστε να «καεί» η απλή αναλογική και ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει την 4ετια. «Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω αυτή την 4ετία. Βρίσκω αρκετά διασκεδαστική αυτή την συζήτηση από μία αντιπολίτευση που φαίνεται να έχει χάσει τα αβγά και τα πασχάλια», ανέφερε.

Υπογράμμισε πάντως ότι εφόσον ισχύσει η απλή αναλογική η επόμενη εκλογή, του 2023, «θα είναι διπλή κάλπη»

Συνάντηση με Τ. Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόθεσή του είναι να συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη όπου στα τέλη Σεπτεμβρίου θα παραστούν στην Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη.

Παρά την ένταση, πρόθεσή μου να είναι να συζητώ, ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι προσερχόμαστε με αποφασιστικότητα και με τη βεβαιότητα ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας

Προειδοποίησε εξάλλου ότι η Τουρκία δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη για να εκμαιεύσει περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και σχολίασε πως η Ευρώπη έδωσε αρκετά χρήματα στην Τουρκία και αν χρειαστεί να γίνει συζήτηση για επέκταση του προγράμματος, να γίνει, «αλλά όχι με απειλές και τσαμπουκάδες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θα είναι μία πρώτη συνάντηση. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάς με την Τουρκία. Εάν ο κ. Ερντογάν έχει διάθεση να κάνει επανεκκίνηση θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι είναι εθνικά επιζήμια, το ίδιο λέει και σε διεθνείς επαφές, «είναι όμως κυρωμένη, δεν αλλάζει κατά το δοκούν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτή την διαπίστωση την είχε κάνει και όταν έθεσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Υπογράμμισε ότι η ίδια η συμφωνία προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής της και θα είμαστε πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, την οποία βρήκαμε, όπως είπε, ενω σχολίασε ότι «δεν έχει προβλεφθεί ακόμα κάποια συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, αλλά προφανώς θα τον συναντήσω κάποια στιγμή»

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ερωτηθείς για το εάν προτίθεται να προτείνει εκ νέου τον κ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ζήτησε να του γίνει το ερώτημα αυτό σε τρεις μήνες καθώς είναι ανεπίκαιρο και αδικούμε και τον ίδιο τον ΠτΔ αν ανοίγουμε αυτή την συζήτηση πριν την ώρα της. «Κάθε πράγματα στον καιρό του», πρόσθεσε.

Μεταναστευτικό

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη και τόνισε ότι θα επιταχύνει την διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Προανήγγειλε πρωτοβουλία για τους ασυνόδευτους ανηλίκους λέγοντας ότι θα ενημερώσει ευρωπαίους ηγέτες ώστε να γίνει επιμερισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαικές χώρες. ‘Είναι αστείο να συζητάμε ότι υπάρχουν χώρες που δεν θα δεχθούν να πάρουν 50 ασυνόδευτα ανήλικα’, είπε και πρόσθεσε πως «αν θέλει μία χώρα να είναι στη Σένγκεν θα πρέπει να δέχεται ότι πρέπει να συμμετέχει σε όποια απόφαση πάρει η Ευρώπη, αλλιώς πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις»

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα της ασφάλειας, ενώ ερωτηθείς για τα Εξάρχεια τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο κατασταλτικό, αλλά αφορά και το πως θα ξαναβρεί τον χαρακτήρα της και τόνισε οτι θα συνεργαστούμε και με τον δήμο για την αναγέννηση αυτής της γειτονιάς, με το αρχαιολογκό μουσείο να αποτελεί σημείο αναφοράς για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Γνωστοποίησε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα.

Αναφερόμενος τέλος στην πρωτοβουλία του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκτίμησε ότι έπεσε σαν πέτρα στα λιμνάζοντα ύδατα μίας συζήτησης όπου έχουμε δίκιο. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα, υποστήριξε από την αντιπολίτευση ακούγεται κριτική που περίπου ταυτίστηκε με τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου και πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε αίτημα θα διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θέτει σε αμφισβήτηση το δίκαιο αίτημα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *