Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία μετά την έγκριση του νόμου για παράταση της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μετά την 31η Οκτωβρίου και του «φρένου» σε πρόωρες εκλογές -εν μέσω σκηνών χάους λόγω της αναστολης λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων -καθώς και η επικείμενη παραίτηση του προέδρου της είναι ένα από τα θέματα στη διεθνή επικαιρότητα.
Στη Βρετανία:
Η φωτογραφία του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου μετά την ομιλία του χθες όπου ανακοίνωσε την πρόθεση του να παραιτηθεί από τη θέση του στις 31 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές είναι «διχασμένοι» όπως ήταν χθες και οι βουλευτές οι μισοί μόνο εκ των οποίων τον χειροκρότησαν γι αυτή του την απόφαση.
Οι Financial Times και ο Guardian επισημαίνουν ότι με τον ρόλο του ενισχύθηκαν οι βουλευτές ενώ η Daily Mirror εκτιμά πως μόνο η Ιστορία θα τον δικαιώσει έναντι των εχθρών του.
Ο Ίαν Νταντ στο Politics.co.uk σημειώνει ότι ο κ Μπέρκοου υπήρξε ο σωστός άνθρωπος, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή: ένας ακτιβιστής πρόεδρος όταν η κυβέρνηση επεξεργάζονταν τρόπους να αναστείλει και να υποβαθμίσει το ρόλο του Κοινοβουλίου.
Για τους Times όμως ο Μπέρκοου ήταν μια αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα που δίχαζε αντί να ενώνει, ενώ η Daily Telegraph θεωρεί ότι αφήνει πίσω του μια κληρονομιά δυσπιστίας.
Ο Γκι Φέρχοφσατ πάντως σε tweet του πρότεινε στον Μπέρκοου μια νέα καριέρα… στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο που προβλέπει την παράταση της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μετά την 31η Οκτωβρίου, εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, και αποκλείει το άτακτο Brexit, έγινε νόμος του βρετανικού κράτους χθες, έπειτα από την επικύρωσή του από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει την υποχρέωση πλέον να ζητήσει τρίμηνη παράταση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εάν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έως τις 19 Οκτωβρίου, όμως εκείνος επιμένει πως το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου «πάση θυσία». «Δεν με πτοεί τίποτε από όσα μπορεί να συμβούν στο Κοινοβούλιο» τόνισε και λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι δεν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου. Αντ’ αυτού θα πάει ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, γεγονός που δείχνει πως η κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρεται να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Χθες η κυβέρνηση των Τόρις έκανε άλλη μία – αποτυχημένη – προσπάθεια για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και κατόπιν, βάσει της απόφασης που πήρε ο Τζόνσον, ανεστάλη η λειτουργία του Κοινοβουλίου για περισσότερο από έναν μήνα. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού έχει στόχο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, να αποφύγει κοινοβουλευτικές κινήσεις που θα χαλάσουν τα σχέδιά του σχετικά με το Brexit. Χθες, επίσης, η Βουλή με πλειοψηφία 9 ψήφων αποφάσισε να δοθούν στη δημοσιότητα έγγραφα της κυβέρνησης για το άτακτο Brexit καθώς και ιδιωτικές συνομιλίες σχετικά με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν καταφέρθηκε εναντίον του Τζόνσον χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντη» την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου.
Ο Guardian περιγράφει σκηνές χάους και οργής χθες στο Κοινοβούλιο μετά την αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου έως τις 14 Οκτωβρίου. Βουλευτές της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κρατώντας μάλιστα πανό με τη λέξη «φίμωση». Αρκετοί βουλευτές επιχείρησαν να εμποδίσουν τον Τζον Μπέρκοου να φύγει από τη Βουλή προκειμένου να μεταβει στη Βουλή των Λόρδων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο μετά την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου.
Στο μεταξύ, με μια κλασική αναφορά «πείραξε» χθες, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαραντκάρ τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, που πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στο Δουβλίνο. Ο Βαραντκάρ είπε «η διαπραγμάτευση των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και η εξασφάλιση της έγκρισής τους σε λιγότερο από τρία χρόνια θα αποτελέσει ηράκλειο άθλο για εσένα. Θα θέλαμε να είμαστε φίλοι και σύμμαχοί σου σε αυτό, σαν να λέμε η Αθηνά σου». Ο Τζόνσον χαμογέλασε στο σχόλιο του Βαραντκάρ, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν το έκανε επειδή χάρηκε που ο ιρλανδός πρωθυπουργός υιοθετεί το δικό του στυλ των συχνών αναφορών στους κλασικούς ή επειδή κατανόησε τις επιπτώσεις των όσων είπε ο συνομιλητής του. Ισως, σχολιάζουν σκωπτικά οι αναλυτές, αυτό θα περίμενε κάποιος από φίλο και σύμμαχο, όμως δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να ακούσουμε στη διεθνή σκηνή σε στιγμές τόσο έντονων διπλωματικών διεργασιών. Η χρήση από τον Βαραντκάρ της ελληνικής μυθολογίας είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Ομως τα άλλα του λόγια στη συνέντευξη Τύπου ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα «η ιστορία του Brexit δεν θα τελειώσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ή στις 31 Ιανουαρίου – δεν υπάρχει καθαρό διαζύγιο».
Για τη νέα Κομισιόν:
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει σήμερα επισήμως την ομάδα της και τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνουν τα μέλη της, σήμερα στο Μπερλεμόντ στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Θα συνοδεύεται από τον εκπρόσωπο της, Γενς Φλοσντορφ. Τα ερωτήματα αφορούν τον τρόπο που επιχείρησε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν να βρει εξισορροπιστικές λύσεις ικανοποιώντας τις τρεις μεγάλες πολιτικές «οικογένειες» που στήριξαν την εκλογή της, σχολιάζει το Politico. Πως θα μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα των Ευρωπαίων ηγετών να έχει δύο «εκτελεστικούς» αντιπροέδρους, αλλά συγχρόνως να παραμένει εκείνη η τελευταία που θα αποφασίζει; Τι θα συμβεί αν υπάρξουν πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στις τρεις πολιτικές δυνάμεις; Και κυρίως… θα μπορεί η φον ντερ Λάιεν να διαχειριστεί την πίεση που θα δέχεται από διάφορες κυβερνήσεις για το τι θέλουν και τι δεν θέλουν αλλά και για τα χαρτοφυλάκια που θα «μοιράσει» στους εκλεκτούς τους; Το μεταναστευτικό θα δοθεί στην Ελλάδα; Η οικονομία και θέματα που αφορούν το ευρώ θα δοθούν στην Ιταλία; Θα μπορέσει η Ε.Ε να περάσει εύκολα τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό; Να σημειωθεί ότι σε αυτό το Κολέγιο Επιτρόπων υπάρχουν περισσότεροι πρώην πρωθυπουργοί από ό,τι στο προηγούμενο. Τι είδους δύναμη θα έχει ο Φρανς Τίμερμανς ή Μαργκρέτ Βεστάγκερ σε σχέση με τους άλλους αντιπροέδρους; Τελικά πότε θα αποφασίσει για νέο επικεφαλής εκπρόσωπο της; Οι απαντήσεις θα έρθουν σήμερα… γύρω στις 12 το μεσημέρι.
Στην Ιταλία:
«Οκ από τη Βουλή στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση με 343 ναι και 263 όχι» αναφέρει η Repubblica.
«Εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση νο 2 του Κόντε – ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη για νηφαλιότητα» αναφέρει η Corriere de la Sera.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επεσήμανε ενώπιον της Βουλής ότι η θέση της χώρας του βρίσκεται στην «καρδιά» της Ε.Ε και όχι «εκτός ή απομονωμένη» λίγο πριν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα του κυβέρνηση, όπου μένει εκτός η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. Ο Τζιουζέπε Κόντε δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού κόμματος θα διατηρήσει καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες και θα διεκδικήσει έναν σημαντικό ρόλο στην Ε.Ε. «Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στη γωνία ή ότι βάζουμε την πατρίδα πάνω από όλα» είπε εν μέσω κραυγών και φωνών από βουλευτές της Λέγκας. Η κυβέρνηση του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 343 βουλευτές, ενώ κατά ψήφισαν 263 και υπήρξαν και 3 αποχές. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τώρα την έγκριση της Γερουσίας.
Στην ομιλία του ο Κόντε περιέγραψε το πρόγραμμα του που επικεντρώνεται αρκετά στην Ε.Ε δίνοντας το μήνυμα ότι η Ιταλία αλλάζει σελίδα με τη νέα κυβέρνηση και θα επιχειρήσει να συνεργαστεί στενά με τις Βρυξέλλες στο θέμα του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών καθώς και στο μεταναστευτικό. Ζήτησε όμως από τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν να επιχειρήσει να αλλάξει κάποιους απο τους κανόνες σχετικά με τα δημοσιονομικά αλλά και τον διαμοιρασμό των αιτούντων ασύλου εντός της Ε.Ε. «Η Ε.Ε χρειάζεται να βελτιώσει τις πολιτικές της και χρειάζεται καλύτερη διαχείριση των οικονομικών και δημοσιονομικών της» είπε, όπως αναφέρει το Politico. Περιέγραψε τα σχέδια του για νέες πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, τη μεσαία τάξη, την οικογένεια και τους εργαζόμενους. Έξω από το κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Σαλβίνι με την Τζιόρτζια Μελόνι, την επικεφαλής του ακροδεξιού «Αδελφοί της Ιταλίας» εναντίον της νέας κυβέρνησης.
Για Ισπανία:
Και ενώ απομένουν λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία νέα δημοσκόπηση δείχνει πως ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση θα ενισχύσει τα δύο παραδοσιακά, μεγάλα κόμματα, αλλά δεν θα τους δώσει ξεκάθαρη πλειοψηφία. Η δημοσκόπηση του GAD23 εμφανίζει τους Σοσιαλιστές να κερδίζουν 137 έδρες, 14 περισσότερες από όσες τον Απρίλιο, αλλά μακριά από τις 176 της απόλυτης πλειοψηφίας. Το Λαϊκό Κόμμα, που υπέστη μεγάλη ήττα τον Απρίλιο, θα κερδίσει από την πλευρά του 16 έδρες φτάνοντας τις 82. Αντιθέτως, το ακροδεξιό Vox θα χάσει 10 από τις 24 έδρες του, οι Podemos θα χάσουν 7 από τις 42 έδρες τους και οι Ciudadanos 12 από τις 57 έδρες τους.
Για Ελλάδα:
Το Focus γράφει για την συνάντηση πολωνών και ελλήνων βουλευτών στην πολωνική βουλή στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως σημειώνει το περιοδικό με τίτλο: «Συμμαχία Ελλάδας και Πολωνίας στη μάχη για γερμανικά δις», επικαλούμενο πληροφορίες της εφημερίδας Bild, οι επαφές έγιναν με πρωτοβουλία του προέδρου της ελληνικής βουλής. Ενδιαφέρεται για το ζήτημα των επανορθώσεων, δήλωσε στην Bild ο πολωνός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) Αρκάντιους Μουλάρτσεκ, o οποίος προΐσταται επιτροπής διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων. Θέμα της συνάντησης ήταν το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται Πολωνία και Ελλάδα. Πηγαίνουμε στη μάχη για μια δίκαιη αποζημίωση, δηλώνει ο πολωνός βουλευτής».
«Οι ελληνικές τράπεζες ενισχύουν την κερδοφορία τους, στην οποία συμβάλλει και το ράλι για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ανακάμπτουν οι ελληνικές τράπεζες». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, χάνοντας κατά καιρούς μέχρι και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Στο μεταξύ όμως η κεφαλαιακή τους επάρκεια, με δείκτη 16%, αντιστοιχεί στον μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου και κρίνεται ικανοποιητική. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι συστημικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη από την αυξημένη ζήτηση για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στην βελτίωση της κερδοφορίας συμβάλλουν ωστόσο και οι προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τις δαπάνες τους. Υποκαταστήματα έκλεισαν και θέσεις εργασίας μειώθηκαν. Με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και αποζημιώσεις οι τέσσερεις τράπεζες περιόρισαν τις θέσεις εργασίας κατά 2.500. Φέτος επιδιώκουν τη μείωση επιπλέον 4.000 θέσεων, με άλλα λόγια περικόπτεται σχεδόν μια στις δέκα θέσεις εργασίας. Θετικά μηνύματα και στο μέτωπο της μείωσης των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Μέχρι τα τέλη του 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επιδιώκουν περιορισμό των κόκκινων δανείων στα 25 δις ευρώ. Εδώ καλούνται να συμβάλλουν τόσο η δημιουργία μιας λεγόμενης Bad Bank, όσο και εγγυήσεις του δημοσίου. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται και στο μέτωπο επιστροφής των καταθέσεων στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι τόσο εταιρίες, όσο και ιδιώτες διαθέτουν ακόμα σε τράπεζες του εξωτερικού τουλάχιστον 12 δις ευρώ».
Ειδικοί στην ελληνική αστυνομία φοβούνται καταιγιστικές εξελίξεις όπως το καλοκαίρι του 2015, παρατηρεί η εφημερίδα Rheinische Post. Τότε όμως πέρασαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Υπήρξε περίοδος που καταγράφονταν μέχρι και 10.000 αφίξεις καθημερινά. Σήμερα ο αριθμός κυμαίνεται γύρω στους 260. Η πίεση ωστόσο αυξάνεται. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έφθασαν στα νησιά περισσότεροι από 2.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες όμως δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες από ασιατικές και αφρικανικές χώρες».
Αλεξάνδρα Βουδούρη