Έργα τέχνης και φύσης κοσμούν τους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Το Πανεπιστημιακό ίδρυμα ανεπτυγμένο σε 250 στρέμματα αποτελεί μια όαση πρασίνου κρυμμένη στο κέντρο της πόλης και στη βιομηχανική δραστηριότητα της πολύβουης Ιεράς οδού.
Σε πρόσφατη επίσκεψη θαύμασα κάποια από τα έργα που φιλοξενεί
Η βρύση του Χασεκή Χατζή μέσα στον κήπο της Γεωπονικής Σχολής
Παλαιότερα η βρύση βρισκόταν πάνω στην Ιερά οδό. Πρόκειται για Μνημείο της Νεότερης Ιστορίας μας, μεγάλης ιστορικής αξίας, και αυτό διότι η βρύση πρέπει να υπήρχε εκεί από το 1778, χρονιά που ο βοεβόδας της Αθήνας Χασεκής Χατζής έκτισε το τείχος γύρω από την Ακρόπολη.
Η ελιά του Πλάτωνα
Ξέρατε ότι η ελιά του Πλάτωνα, ότι έχει απομείνει δηλαδή από αυτήν, φυλάσσεται σε ειδική γυάλινη προθήκη μέσα σε ένα από τα κτήρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών;
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 υπήρχε στο νότιο κράσπεδο της Ιεράς οδού και δίπλα στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας προστατευμένη με ένα πρόχειρο κιγκλίδωμα, η θεωρούμενη ελιά του Πλάτωνα. Στις 7 Οκτωβρίου του 1976 προσέκρουσε πάνω της ένα όχημα και την κατέστρεψε. Ο,τι απέμεινε από το αιωνόβιο δένδρο φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο.
Το γλυπτό των Γ.Χουλιαρά και Θ.Τζαμαλή στον κήπο του Πανεπιστημίου κοντά στην κεντρική είσοδο
Η Γαία ένα τοτεμικό γλυπτό του Θεόδωρου Παπαγιάννη
Το γλυπτό αυτό με τίτλο ΓΑΙΑ φιλοτεχνήθηκε από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη , γλύπτη – καθηγητή Α.Σ.Κ.Τ το 2001.Στον πυρήνα του περικλείει ένα ξύλο από τη στέγη του καμένου Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας και είναι αφιερωμένο στους νέους Γεωπόνους.
Καλλιόπη Ασλανίδου