Στη Βουλή αναμένεται το επόμενο διάστημα τα νομοσχέδιο για την νέα εταιρική δομή της ΔΕΠΑ όπου σύμφωνα με πληροφορίες ανεβάζει στο 65% από 51%, το ποσοστό που πρόκειται να πωληθεί.
Το νέο σχέδιο προσαρμόζεται περισσότερο στις απαιτήσεις των θεσμών, προκειμένου η κυβέρνηση να τύχει θετικών σχολίων στην τέταρτη αξιολόγηση κατά την μεταμνημονιακή εποπτεία της οικονομίας της χώρας.
Τραπεζικές πηγές, που έχουν γνώση του θέματος, σχολιάζουν ότι πλέον το μοντέλο διχοτόμησης της ΔΕΠΑ της προηγούμενης κυβέρνησης είναι «νεκρό» και αυτό που θα μπορούσε να γίνει η σύσταση εταιρίας holding, με τρεις θυγατρικές: μία με τα δίκτυα (ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ), μία δεύτερη με τις διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ (αγωγοί IGB, Ποσειδών και East Med) και η τρίτη με την εμπορία.
Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του μεριδίου που θα δοθεί προς πώληση, είτε σε στρατηγικό επενδυτή, είτε μέσω ΧΑ.
Η οριστικοποίηση του σχεδίου πάντως προϋποθέτει συνεννόηση με τους θεσμούς, αφού ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ έχει ενταχθεί στον «Οδικό Χάρτη» για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Πηγές από τον μέτοχο της ΔΕΠΑ, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνουν με νόημα ότι ο «μαγικός» αριθμός πώλησης δεν θα είναι μικρότερος από 65%.
ΕΛΠΕ
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον η χρηματιστηριακή συγκυρία είναι θετική, η πώληση του 35,5% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ θα μπορούσε να γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ρόλο συμβούλου, κατά τις πληροφορίες, έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς η Εθνική Τράπεζα και από το εξωτερικό η Goldman Sachs.
Aυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινούν τα roadshows με πελάτες τους σε όλες τις μητροπόλεις του χρήματος, κυρίως Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Εν συνεχεία θα ανοίξει βιβλίο προσφορών.
Χριστιάννα Κούσιου