Search

Πότε αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή

390

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα) από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2019 , δηλαδή στις 27/10, αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή με τους δείκτες του ρολογιού να γυρίζουν μια ώρα πίσω, στις 4 τα ξημερώματα.

Ήταν το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όμως πλέον η συνήθεια της αλλαγής της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι πολύ πιθανό να σταματήσει.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Φεβρουάριο 2018 ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, με το επιχείρημα ότι πλήττει, εκτός της ανθρώπινης υγείας, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, και 12 αποχές Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους:

  • την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο),
  • την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και
  • την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).
Print Friendly, PDF & Email

TAG


One thought on “Πότε αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή

  1. Ώρα Ελλάδος UTC+2

    Ο Ήλιος έχει μια συγκεκριμένη «θέση» πάνω από κάθε γεωγραφική περιοχή ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Για την Ελλάδα η θέση αυτή αντιστοιχεί στη σύμβαση UTC+2, ήτοι στη γνωστή-και ορθή- χειμερινή ώρα. Η θερινή ώρα είναι αποκύημα αρρώστων μυαλών τα οποία με πρόσχημα την -ανύπαρκτη αν και τόσο άκριτα πολυδιαφημισμένη- εξοικονόμηση ενέργειας αποφάσισαν να «παίξουν» με την αντίληψη των ανθρώπων περί χρόνου, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό υπό όρους εύρυθμης λειτουργίας των ψυχοσωματικών διεργασιών (κιρκαδικός κύκλος, διαταραχή ύπνου, τροχαία δυστυχήματα, άγχος κλπ). Επιτέλους τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εξαλείψουν αυτό το ατόπημα και να επιστρέψουν στην ορθή αντιστοιχία μεταξύ θέσης του Ήλιου και ενδείξεων των δεικτών του ρολογιού, δηλ. τη χειμερινή ώρα, για πάντα. Ας μην την αφήσουμε να χαθεί θεσπίζοντας την παράνοια της θερινής ώρας για 12 μήνες κάθε χρόνο. Όσο για την περιβόητη αίσθηση ευφορίας που δίνει μια επιπλέον ώρα ηλιακού φωτός κάθε απόγευμα, πρόκειται για αυταπάτη, καθώς η επιμήκυνση της διάρκειας της μέρας (για όσους το επιθυμούν) προκύπτει φυσικά μέσω της κλίσης του άξονα και της τροχιάς της Γης, κι όχι με τεχνητές παρεμβάσεις. Αν ήταν έτσι, γιατί να μην προτείνουμε να αλλάξει η ζώνη ώρας της Ελλάδας και να ακολουθεί την ώρα Ιαπωνίας? Να νυχτώνει στις 4 το πρωί και να ξημερώνει στις 12 το μεσημέρι..! Φανταστείτε πόσο ηλιακό φως θα είχαμε να «χαιρόμαστε» κάθε απόγευμα..Εάν παραμείνει η χώρα μας στη ζώνη UTC+3 (θερινή) θα είναι έγκλημα!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *