Στις αρχές Οκτωβρίου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την αποδέσμευση της ΔΕΗ από το δημόσιο Λογιστικό σε ό,τι αφορά τις προμήθειες για τις προσλήψεις προσωπικού.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Παράλληλα συζητήθηκε αναλυτικά , σε μια συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες και έγινε σε καλό κλίμα, το σχέδιο της κυβέρνησης τόσο για τη ΔΕΗ όσο και γενικότερα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Έμφαση δόθηκε από τον υπουργό στην επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης της παραγωγής της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το κλείσιμο των δύο μονάδων του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης ΙΙΙ το α’ εξάμηνο του 2020.
Ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, προκειμένου να συζητήσει τόσο με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ όσο και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης αλλά και τα μέτρα στήριξης των δύο περιοχών.
Ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των ΝΟΜΕ αλλά και στην μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ωστόσο όπως είπε θα πρέπει να μελετηθεί από ειδικό σύμβουλο που θα προσληφθεί για αυτόν τον λόγο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης μίλησε για εποικοδομητική συνάντηση σε ειλικρινή διάλογο, ο οποίος όπως είπε, θα συνεχιστεί αφού ο υπουργός δεσμεύτηκε να ενημερώνει τη ΓΕΝΟΠ για τις όποιες κινήσεις αποφασίζονται.
Πάντως, ο κ. Αδαμίδης επανέλαβε την αντίθεση της ΓΕΝΟΠ στην απόσχιση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής εισφέρει στη ΔΕΗ 370 εκατ. EBITDA ετησίως και σε περίπτωση απόσχισης, η ΔΕΗ θα απομείνει «κουφάρι».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ΔΕΗ να μειώσει την έκπτωση στα τιμολόγια των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι υπάρχει νομικό θέμα που όπως φαίνεται θα ξεπεραστεί, καθώς η έκπτωση στα τιμολόγια είναι και προϊόν συλλογικής σύμβασης συνεργασίας και κατέληξε «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά δεν είμαστε οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ανάλγητοι και δεν θα βρεθούμε απέναντι στην κοινωνία και τους άλλους εργαζομένους. Άλλωστε με τις μειώσεις των μισθών μας την περίοδο του μνημονίου, έχουμε εισφέρει μέχρι σήμερα 6 δισ. στη ΔΕΗ».
Χριστιάννα Κούσιου