Search

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Το πρόγραμμα

540

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί το απόγευμα  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ θα έχει στο περιθώριο σειρά σημαντικών διμερών συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ενώ την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα λάβει μέρος και στη συνεδρίαση του International Advisory Board του Atlantic Council.

Την προσεχή Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Διμερείς συναντήσεις

Η συνάντηση με τον κ. Τραμπ έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Scott Morrison.

Στις 25 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν ενώ την επόμενη ημέρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στις 26 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Narendra Μοdi, ενώ το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, Edi Rama και της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, καθώς και με τους προέδρους της Σερβίας, Aleksandar Vucic και του Κοσόβου Hashim Thaci και με την πρόεδρο της Γεωργίας Salome Zourabichvili.

Έχουν προγραμματιστεί επίσης διμερείς επαφές με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez , τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μahmoud Abbas, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan, ενώ θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Την προσεχή Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, ενώ θα έχει και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας. Σε αυτές θα αναπτύξει και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη ψήφιση νόμου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.

Οι τρεις στόχοι

Οι στόχοι της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού συνοψίζονται από κυβερνητικούς παράγοντες, σε τρεις κατευθύνσεις:

-Να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακά (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), και παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, με Αυστραλία και Ινδία).

– Να αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

-Να αναπτύξει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα την ελληνική πρόταση.

Σε ότι αφορά την συνάντηση με τον κ. Τραμπ στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν αφενός πολύ σημαντικό που ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκαταλέγεται μεταξύ των 5-6 ηγετών που επέλεξε να συναντηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Εκτιμούν ότι αυτό καταδεικνύει ότι » ο Έλληνας πρωθυπουργός αναδεικνύεται σε ηγέτη διεθνούς κύρους, ενώ καθίσταται σημαντικός παίκτης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν που γίνεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι επιθυμία είναι ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, καθώς ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι στόχος είναι η Τουρκία είναι να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και παραπέμπουν στο πλαίσιο που έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ, είχε καταστήσει δημόσια γνωστή την πρόθεσή του να συναντήσει τον κ. Ερντογάν, στα Ηνωμένα Έθνη.

Είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως αν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει έμπρακτα, ενώ υπενθύμισε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και κατέστησε σαφές ότι γνώμονας στις διμερείς σχέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συναντήσεις με ηγέτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε μια περίοδο που συζητείται η ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ αυτών των χωρών.

Ειδικά ενόψει της συνάντησης με τον κ. Ζάεφ, κυβερνητικοί παράγοντες υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός και η ΝΔ είχαν τονίσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια και είχαν εξαντλήσει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί η υπογραφή και η κύρωσή της, ενώ είχαν θέσει και όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον η συμφωνία κυρωθεί από τη Βουλή δεν θα μπορεί να ανατραπεί μονομερώς.

Υπογραμμιζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις διαφωνίες του στον κ. Ζάεφ και σημειώνουν ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς, αλλά η ελληνική πλευρά θα είναι πάρα πολύ αυστηρή ως προς την εφαρμογή της και αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε όλους

Επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές στη Νέα Υόρκη και με επίκεντρο την οικονομία και τις επενδύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου παρουσία επενδυτών, ενώ θα έχει συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg.

Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών
Σκοπός του είναι να αναλύσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στην Ελλάδα, ενώ θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στη χώρα μας υπογραμμίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η Κυβέρνηση και το φιλικό επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαμαντάρης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *