Search

Διαβουλεύσεις στην Μάλτα – Νέες αφίξεις στην Μόρια

281

Στην Βαλέτα της Μάλτας υπουργοί τεσσάρων κρατών μετά από διαβουλεύσεις ανακοίνωσαν μια «βάση συμφωνίας» για την κατανομή των μεταναστών που διασχίζουν το θαλάσσιο πέρασμα προς την Ιταλία.

Σε μία άλλη πλευρά της Μεσογείου , στην Λέσβο ο πληθυσμός στη Μόρια  ανήλθε σε 12.0ο0 άτομα ενώ από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ετοιμότητά της για να βοηθήσει την Ελλάδα απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά.

Προκαταρκτική συμφωνία επιτεύχθηκε στη Μάλτα ανάμεσα σε τέσσερις χώρες της ΕΕ για την εφαρμογή ενός συστήματος αυτόματης κατανομής των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Μάλτα ή στην Ιταλία, ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους οι αντιπροσωπείες μετά το τέλος μιας μινι-συνόδου κορυφής για τη μετανάστευση στη Βαλέτα.

Το κείμενο που χαρακτηρίστηκε «βάση συμφωνίας» και το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί σε λεπτομέρειες, θα υποβληθεί προς έγκριση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τις 8 Οκτωβρίου, διευκρίνισαν οι υπουργοί Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα και Ιταλία) και η φινλανδική προεδρία της ΕΕ.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε χθες στη Βαλέτα με τον Πρόεδρο της Μάλτας George Vella και τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer.

Σήμερα, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), της οποίας είναι ο πολιτικός προϊστάμενος, και συμμετείχε στη συνέχεια στην υπουργική διάσκεψη για το μεταναστευτικό με θέμα τις προσωρινές ρυθμίσεις για τις αποβιβάσεις των μεταναστών που έχουν διασωθεί στη θάλασσα.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Christophe Castaner, της Γερμανίας Horst Seehofer, της Ιταλίας κα Luciana Lamorgese, της Μάλτας Michael Farrugia και της Φινλανδίας κα Maria Ohisalo. Μετά το πέρας της διάσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η τρέχουσα προσέγγιση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίζει τις προσπάθειες αλληλεγγύης κάθε φορά που ένα πλοίο με μετανάστες βρίσκεται στη θάλασσα, δεν είναι βιώσιμη. Σήμερα, πετύχαμε σημαντική πρόοδο προς ένα προβλέψιμο και διαρθρωτικό σύνολο πρακτικών για τις προσωρινές ρυθμίσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων και κάλεσε τα  κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός προβλέψιμου μηχανισμού αλληλεγγύης.

«Προσβλέπω σε μία διαρθρωτική και μόνιμη λύση που θα είναι ενσωματωμένη στο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Μια τέτοια λύση παραμένει απαραίτητη και είναι η μόνη βιώσιμη λύση μεσοπρόθεσμα».

«Βάση συμφωνίας»

«Εξασφαλίσαμε καλά αποτελέσματα που οδήγησαν σε ένα κοινό κείμενο, που ακολουθεί δύο έγγραφα που είχαν υποβληθεί προηγουμένως από τη Γαλλία και τη Γερμανία, από τη μία πλευρά, τη Μάλτα και την Ιταλία από την άλλη», δήλωσε ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών Μίχαελ Φαρούτζια, οικοδεσπότης της συνόδου.

«Είναι μόνο ένα πρώτο στάδιο που συναθροίζει τις τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων δύο (η Ιταλία και η Μάλτα) είναι άμεσα ενδιαφερόμενες» για τις αποβιβάσεις μεταναστών στις ακτές τους, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κοινό έγγραφο δεν θα δοθεί αμέσως στον Τύπο. «Προτιμήσαμε να ενημερώσουμε πρώτα τις άλλες χώρες μέλη, αυτό είναι το κανονικό», διευκρίνισε.

Η συμφωνία είναι «προσωρινή για μια περιορισμένη ζώνη που είναι η κεντρική Μεσόγειος», είπε.

«Όμως ευχόμαστε ότι θα υπάρξει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει επίσης την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο», χώρες που βρίσκονται εντός των διαδρομών της μετανάστευσης στη δυτική και ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν πρόκειται για το άνοιγμα εκ νέου μιας διαδρομής μαζικής μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου, ούτε να αφήσουμε τη Μάλτα και την Ιταλία μόνες τους», πρόσθεσε.

Νέες αφίξεις στη Μόρια

Την ίδια στιγμή στη Λέσβο συνεχίζεται η ροή προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 12.000 ανέρχεται σήμερα, επίσημα, ο πληθυσμός του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Στο μεταξύ, σήμερα από το πρωί, δεδομένης της πτώσης της έντασης των ανέμων υπάρχουν ξανά αυξημένες ροές.

Από τα μεσάνυχτα σήμερα Δευτέρα, και μέχρι τις 5 το απόγευμα, στη Λέσβο πέρασαν 109 άτομα, στη Χίο 77 και στη Σάμο 114. Συνολικά δηλαδή, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου σήμερα πέρασαν 300 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.

«Θα σφραγιστεί ο Έβρος»

O υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha TV» και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

«Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες, περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Κατ΄ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά»

Προειδοποίηση Κουρτς

Για τον κίνδυνο νέου προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη, προειδοποιεί ο τέως Καγκελάριος της Αυστρίας και υποψήφιος εκ νέου στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στην Ισπανία και την Ιταλία ,για την «στροφή» τους σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, ενώ αντιθέτως «βλέπει θετικά» τα μηνύματα των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

«Δεν έχω απλώς την αίσθηση ότι εδώ κάτι ετοιμάζεται, αλλά έχω και την αίσθηση ότι εμείς στην Ευρώπη φέρουμε εν μέρει και την ευθύνη για αυτό», δηλώνει ο κ. Κουρτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD και τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί αποφασιστικό μήνυμα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ρήξη με την Ευρώπη θα έχει συνέπειες.

Newsroom Αθήνα 9.84- πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ (AFP )

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *