Search

Κατάρρευση Thomas Cook: Κλυδωνισμοί στον ελληνικό τουρισμό – 50.000 εγκλωβισμένοι στη χώρα

365

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χάρης Θεοχάρης: 50.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη θεοχάρη στην Ελλάδα «εγκλωβίστηκαν» περίπου 50.000 τουρίστες, για του οποίους βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως ήδη έχει γίνει προετοιμασία για να επιστρέψουν οι τουρίστες μέσω της βρετανικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, η οποία ασφαλίζει της πτήσεις της εταιρείας και τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναχωρήσουν περίπου 22.000 τουρίστες – πελάτες της Thomas Cook.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η ίδια υπηρεσία θα πληρώσει τη διαμονή των τουριστών από σήμερα που κήρυξε πτώχευση η Thomas Cook και για το υπόλοιπο των διακοπών τους.

Η κατάρρευση αγγίζει την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις τυχόν απλήρωτες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις σημείωσε πως αναπόφευκτα θα υπάρξει ζημιά και το θέμα είναι δικαστικό.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως το υπουργείο θα καταρτίσει ένα πλάνο για να μην χάσει η χώρα μερίδιο της αγοράς μετά την κατάρρευση της βρετανικής εταιρείας.

3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα

Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα . Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, με πακέτα διακοπών από το Thomas Cook, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.

«Σεισμός» στον Ελληνικό τουριστικό κλάδο

Η είδηση κατάρευσης της έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις ελληνικές συνεργαζόμενες τουριστικές επιχειρήσεις. «Σεισμό 7 ρίχτερ» χαρακατήρισε την πτώχευση του βρετανικού τουριστικού κολλοσού ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ανέφερε ότι «ο σεισμός αφορά τα ανοιχτά χρέη που έχει ο τουριστικός αυτός γίγαντας σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Κρήτη. Σε έναν μόνο ξενοδόχο χρωστά 1 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη βρίσκονται περίπου 20.000 επισκέπτες που είναι με πακέτα. Για τους επιβάτες από την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που βρίσκονται με ταξιδιωτικά πακέτα στην Κρήτη, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που τους καλύπτουν για να επιστρέψουν όταν τελειώσουν οι διακοπές τους».

Ο ίδιος συνιστά «ψυχραιμία» σημειώνοντας ότι θα «πρέπει να διαχειριστούμε τους πελάτες και να προσπαθήσουμε μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών να διεκδικήσουμε τα χρήματα που πρέπει για να πληρωθεί η διαμονή τους και σε δεύτερη φάση, το τσουνάμι- που σας είπα- πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το τουριστικό ρεύμα που θα χάσουμε μέχρι τις 10 Νοεμβρίου που ήταν προγραμματισμένες πτήσεις, αλλά κυρίως τα επόμενα χρόνια, διότι ο συγκεκριμένος οργανισμός ήταν στο 60- 70% των καταλυμάτων στην Κρήτη και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

 Thomas Cook: Οι προσπάθειες διάσωσης απέτυχαν

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες».

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της ιστορικής εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Εργατικοί: Η κυβέρνηση έπρεπε να σώσει την Thomas Cook

Την αντίθεσή του στην απόφασή της βρετανικής κυβέρνησης να μην προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε ένα από τα αρχαιότερα ταξιδιωτικά γραφεία όχι μόνο της χώρας, αλλά και του κόσμου, εξέφρασε το Εργατικό Κόμμα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δια στόματος του τομεάρχη Οικονομικών, εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να σχηματίσει ένα προσωρινό σχέδιο διάσωσης προκειμένου να δώσει το χρόνο για τη χάραξη μακρπρόθεσμης στρατηγικής.

«Είμαι απογοητευμένος. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πρόθυμη να πράξει περισσότερα: να παρέμβει, να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να επιτρέψει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο να αναπτυχθεί» δήλωσε στο BBC o Τζον Μακντόνελ.

178 χρόνια λειτουργίας – 22.000 εργαζόμενοι

Με έτος ίδρυσης το 1841, ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι άνεργοι από σήμερα.

Επιχείρηση Μάττερχορν

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *