Search

310

Ιδιαίτερα δεικτική η σημερινή ανάλυση των ΝΥΤ που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με τον εύγλωττο τίτλο: Αυτή τη φορά ο Τραμπ σαν να μας λέει: τι κι αν το έκανα; Ο αρθρογράφος Πίτερ Βρέκερ αναρωτιέται αν ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε όριο από εκείνα που σεβάστηκαν οι προκάτοχοι του, έχει όντως συνειδητοποιήσει πως χρησιμοποιώντας την εξωτερική πολιτική της χώρας προς ίδιον, προεκλογικό όφελος, υπονομεύει αν όχι ακυρώνει το πλαίσιο άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας.  

Επισημαίνει μάλιστα πως παρά τις περιπέτειες που είχε με την διερεύνηση των δραστηριοτήτων του από τον ειδικό εισαγγελέα Μιούλερ για το ζήτημα της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ δείχνει να προκαλεί το αμερικανικό κατεστημένο αδιαφορώντας για τις συνέπειες.  

Ο ίδιος ο Τραμπ, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας αρνείται τις κατηγορίες σχετικά με το πάγωμα της βοήθειας ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, προκειμένου να πιέσει την ηγεσία της χώρας να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του υιού Μπάιντεν ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου αυτής της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ διέταξε το πάγωμα της βοήθειας λίγες ημέρες πριν επικοινωνήσει με τον Ζελέτσκι.  

Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους η ΝΥΤ αναδεικνύουν, επίσης, το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος στις ΗΠΑ, το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρόκειται για ένα κίνημα που επωαζόταν επί πολλές δεκαετίες και σήμερα απειλεί τη δημόσια υγεία.  

Η Washington Post έχει παρόμοιο πρωτοσέλιδο, αναδεικνύοντας διαφορετικές πλευρές του θέματος. Σε εκτενές της άρθρο αναφέρεται στο γεγονός πως ο Τραμπ χρησιμοποίησε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να πλήξει τον Μπάιντεν και συγκεκριμένα έθιγε αυτό το ζήτημα στις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Η δεύτερη πλευρά στην οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η εφημερίδα είναι η προσπάθεια της επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να πείσει το κόμμα της και τα στελέχη του να επιταχύνουν τις ενέργειές τους με στόχο την έκπτωση του προέδρου από το αξίωμα του. Την ίδια στιγμή οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές προσπαθούν να κρατήσουν απόρρητη την έκθεση του ανώνυμου προς το παρόν στελέχους των μυστικών υπηρεσιών για τις ενέργειες του προέδρου.  

H εφημερίδα του αμερικανικού οικονομικού κατεστημένου, η Wall Street Journal ως πρώτο θέμα αναδεικνύει την κριτική που άσκησαν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας στο Ιράν για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Μετά την συνάντηση των Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον και Ανγκελα Μέρκελ, κάλεσαν την Τεχεράνη να δεχτεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, καθώς και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας. «Ηρθε η ώρα να δεχτεί το Ιράν ένα μακροπρόθεσμο διαπραγματευτικό πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμά του, καθώς και για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, που θα περιλαμβάνει τα πυραυλικά προγράμματά του», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις χώρες. Οι τρεις ηγέτες των κρατών της Ευρώπης, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, συζητώντας κυρίως το πως θα χειριστούν στρατηγικά το Ιράν, μετά τις επιθέσεις στην Aramco. Για πρώτη φορά, Παρίσι και Βερολίνο, μαζί με το Λονδίνο, συμφώνησαν πως το Ιράν φέρει την ευθύνη γι’ αυτές τις επιθέσεις. «Είναι σαφές για εμάς ότι ο Ιράν φέρει ευθύνη για την επίθεση. Δεν υπάρχει καμία άλλη ευλογοφανής εξήγηση», σχολιάζουν στο κείμενο. Νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον έλεγε πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. 

Η ίδια εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα δημοσιεύει εκτεταμένο ρεπορτάζ για τις οικονομικές απολαβές, τα μπόνους και άλλες “διευκολύνσεις” που έκανε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ένωσης Όπλων, της γνωστής NRA προς τα μέλη του, συγγενείς αλλά και φίλους τους. Να θυμίσουμε πως η Εθνική Ένωση Όπλων των ΗΠΑ είναι ένα από τα ισχυρότερα λόμπι της χώρας, με εκατομμύρια μέλη, το οποίο σε πολλές τοπικές εκλογές καθορίζει το αποτέλεσμα, μέσω του επηρεασμού που ασκεί με τις διαφημιστικές της εκστρατείες. Είναι δε ένα από τα θέματα που προκαλούν μεγάλες συζητήσεις και διχασμούς στην αμερικανική κοινωνία, λόγω των θυμάτων της οπλοκατοχής και οπλοφορίας.  

Boston Globe στην πρώτη της σελίδα, αναφέρεται αναλυτικά στην ομιλία του εκδότη των ΝΥΤ Α. Σούλζμπργκερ, στο Brown University σύμφωνα με το οποίο, η ρητορική που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Τραμπ είναι ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούν αυταρχικοί ηγέτες ανά τον κόσμο, ιδίως σε ό,τι αφορά τον Τύπο και τις ελευθερίες του.  

To Politico έχει ως πρώτο θέμα την στροφή των Δημοκρατικών στο θέμα της έκπτωσης του προέδρου Τραμπ, παραθέτοντας τις δηλώσεις της Νάνσι Πελόζι, σύμφωνα με τις οποίες η Γερουσία θα πρέπει να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός καταδικαστικού ψηφίσματος κατά του Τραμπ, εγκαινιάζοντας έτσι τη διαδικασία για την έκπτωσή του. Σήμερα μάλιστα, η Πελόζι θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των έξι επιτροπών που ερεύνησαν την δράση του προέδρου Τραμπ, προκειμένου οι Δημοκρατικοί να αποφασίζουν για τα επόμενα βήματά τους. Από το περιβάλλον της διέρρευσαν πως αργότερα σήμερα θα κάνει σχετική δήλωση, λέγοντας πως οι συνθήκες για την διερεύνηση και την έκπτωση του Τραμπ είναι περισσότερο ώριμες από ποτέ. Λίγες γραμμές παρακάτω, δημοσιεύεται ρεπορτάζ από τη Νέα Υόρκη, οι εισαγγελείς του οποίου απέρριψαν την επίκληση της ασυλίας του Τραμπ ως προς τις φορολογικές του δηλώσεις.  

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ σχετικά με τις δηλώσεις του Μπορίς Τζόνσον ότι δεν θα παραιτηθεί αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ως παράνομη την διακοπή των εργασιών του Βρετανικού Κοινοβουλίου.  

Αναφορικά με τη σημερινή ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το περιοδικό επισημαίνει πως Η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε προκαλέσει ανησυχία, καθώς ο ίδιος είχε απειλήσει Ιράν και Βενεζουέλα, ενώ αποκάλεσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν ως «Πυραυλάνθρωπο». Η δεύτερη ομιλία του προκάλεσε γέλιο, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, μέσα σε μία διετία, υποστηρίζοντας ότι πέτυχε περισσότερα «από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση». Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί για τρίτη φορά στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δίνοντας έμφαση στο οικείο πλέον μήνυμα «Πρώτα η Αμερική»το οποίο παλαιότερα είχε σοκάρει το ακροατήριο του στον ΟΗΕ. Σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ εγκαταλείπει τους άλλους ξένους ηγέτες που καλούνται να βρουν λύσεις χωρίς τις ΗΠΑ. «Συνεχίζουν αντιμετωπίζοντας τα δικά τους προβλήματα, με τον δικό τους τρόπο», δήλωσε ο Ιβο Ντάλντερ πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ μέχρι το 2013, που σήμερα είναι πρόεδρος στην δεξαμενή σκέψης (Chicago Council on Global Affairs). Οι ΗΠΑ δεν ηγούνται. Δεν προσπαθούν να φέρουν τους άλλους σε κάποιον δρόμο. Αυτό γίνεται», παρατήρησε ο ίδιος. 

Τα τέσσερα ερωτήματα των αναλυτών για την ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ 

1) Ο κόσμος έχει ακούσει πολλά από τον Τραμπ. Εχει αξία η ομιλία του; 

Εχει κάποια αξία για μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να «παίζει μόνος του» κι αυτό είναι αντίθετο με την βασική πρόβλεψη ίδρυσης του ΟΗΕ. Μερικές από τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου είναι ενδεχόμενο να βλάψουν τα συμφέροντα άλλων χωρών. 

Ο ίδιος απείλησε με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων κατά του Ιράν, αφού καταλόγισε στην Τεχεράνη την επίθεση κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε οικονομική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, από την έναρξη του εμπορικού πολέμου κατά της Κίνας. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαφώνησε επίσης, σχεδόν με όλους, όταν υποστήριξε πως η Βόρεια Κορέα δεν παραβίασε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν επανέλαβε τις δοκιμές όπλων που αναπτύσσει. 

Οι ξένοι ηγέτες θα παρακολουθούν στενά, και προφανώς με κάποια νευρικότητα, ακούγοντας αυτά που έχει να πει ο πρόεδρος Τραμπ για τα παραπάνω ζητήματα, για την κρίση στην Βενεζουέλα, αλλά και για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ευρώπη. 

2) Σε ποιες χώρες θα επικεντρώσει την προσοχή του ο Τραμπ; 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα κάνει αναφορά σε αρκετές χώρες στην ομιλία του. Ωστόσο, αυτή έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλει ένα μήνυμα ειδικότερα σε δύο χώρες: το Ιράν και την Κίνα. 

Πρώτον, το Ιράν. Ο ίδιος έχει ήδη ενισχύσει το πακέτο των κυρώσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης, ενώ επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τις επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία, που προκάλεσαν σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο πετρελαϊκών τιμών που έχει καταγραφεί, από το ξέσπασμα του Πρώτου Πολέμου στον Κόλπο. 

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αποκαλύψει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του, αφήνοντας μερικούς να ανησυχούν ότι ίσως εξετάσει ένα πολεμικό πλήγμα. 

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν, είναι ίσως για τον πρόεδρο Τραμπ, η αφορμή συγκρότησης μιας συμμαχίας από αυτές που γενικά δεν τον ενδιαφέρουν. 

«Καλωσορίζουμε την ευκαιρία που θα έχουμε για να διαβουλευτούμε με ένα ευρύ φάσμα συνεργατών και συμμάχων για μία συλλογική αντίδραση», είπε ο ίδιος αξιωματούχος. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επίθεση στις υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, είναι μία επίθεση κατά όποιου καταναλώνει αυτή την ενέργεια», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Δεύτερον, η Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να επανακινήσει τις συνομιλίες με το Πεκίνο μετά από έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο. Η επιβολή δασμών σε αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα αρχίζει να προκαλεί προβλήματα στην αμερικανική οικονομία, καθώς ο ίδιος επιδιώκει την επανεκλογή του. 

3) Τι θα ήθελαν να ακούσουν οι δημοκρατικές χώρες, αφήνοντας στην άκρη τα αυταρχικά καθεστώτα; 

Οι ηγέτες χωρών, όπως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά κι άλλοι που αντιπροσωπεύουν τους σταθερούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, πιέζουν τον πρόεδρο Τραμπ για να συνεργαστεί μαζί τους σε ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Οι ίδιοι θα αναζητήσουν ενδείξεις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει λάβει το μήνυμά τους. 

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα με αυταρχικούς ηγέτες, παρά με τους ηγέτες δημοκρατικών χωρών, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ο ίδιος έχει αποχωρήσει από μία σειρά διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA). 

Πρόσφατα, Αμερικανοί διπλωμάτες που ανήκουν και στα δύο κόμματα δήλωσαν ότι η επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ έχει μειωθεί στην διάρκεια της προεδρίας Τραμπ (Global Situation Room survey). 

4) Ολοι μιλούν για την Ουκρανία, ο πρόεδρος Τραμπ θα μιλήσει; 

Η Ουκρανία δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, αλλά θα είναι στο μυαλό του, όπως και στο μυαλό αρκετών άλλων. 

Ο ίδιος προγραμματίζει ακόμη να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά τον σάλο που έχει ξεσπάσει στην Ουάσινγκτον γύρω από τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που προηγείται στην κούρσα διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών. 

Μερικοί μάλιστα εκτιμούν ότι η συνάντηση αυτή θα είναι από τις συναντήσεις με το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον στην φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

 Διασχίζοντας τον ωκεανό, περνάμε στην Μεγάλη Βρετανία, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα Independed το Εργατικό κόμμα στο συνέδριο του αποφάσισε να ταχθεί κατά του αιτήματος του κινήματος του Remain για ένα νέο δημοψήφισμα αναφορικά με το Brexit. Σε εκτενές της ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρεται στην χαοτική κατάσταση που επικράτησε στις εργασίες του συνεδρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σύνεδροι ζητούσαν ψηφοφορία με κάλπη, αλλά τελικά κατέληξαν στην ψηφοφορία με ανάταση των χεριών, πράγμα που αποτελεί προσωπική νίκη του Τζέριμι Κόρμπιν. Συνεχίζοντας, η εφημερίδα ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική του Τζόνσον, επισημαίνοντας πως δηλητηριάζει την εσωκομματική ζωή, με αποτέλεσμα το Κόμμα να παρακολουθεί ως ουραγός τις εξελίξεις. Στο κεντρικό άρθρο, εκείνο που εκφράζει τη διεύθυνση της εφημερίδας, διατυπώνεται η άποψη πως η πολιτική που υιοθέτησε το Εργατικό κόμμα στο συνέδριο του είναι το εισιτήριο για να χάσει τις επόμενες εκλογές.  

Το δεύτερο μεγάλο θέμα με το οποίο ασχολείται η εφημερίδα είναι η χρεοκοπία της Thomas Cook, φιλοξενώντας δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και μίας ανάλυσης γιατί οι τράπεζες δεν προχώρησαν στη διάσωση της εταιρείας με αναδιοργάνωση των χρεών της. Λίγο παρακάτω, δημοσιεύει την είδηση πως ορισμένες Hedge Funds κέρδισαν 200 εκατομμύρια λίρες από την κατάρρευση του μεγαλύτερου tour operator.  

Ωστόσο, ανησυχητική είναι η είδηση που μας έρχεται από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου σε ένα σχολείο βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός. Οι μαθητές και το προσωπικό απομακρύνθηκαν εγκαίρως και με ασφάλεια, η δε αστυνομία δήλωσε πως μάλλον πρόκειται για συσκευή την οποία εγκατέλειψαν αποστάτες του ΙΡΑ που δεν συμφωνούν με την ειρηνευτική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας την πράξη του “επικίνδυνα ανεύθυνη”.  

Guardian πάλι έχει ως πρωτοσέλιδο την άρνηση του Μπορίς Τζόνσον να συμμορφωθεί με πιθανή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να ξανακλείσει το Κοινοβούλιο. Ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ στις πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως οι Τόρρις θα δώσουν μόνοι τους την μάχη.  

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *