Τα εγκαίνια του μουσείου σύγχρονης τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή είναι το μείζον εικαστικό γεγονός της χρονιάς.
Τα εγκαίνια ως γεγονός έχουν διττή σημασία και αξία: αφενός δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο, το οποίο θα αναβαθμίσει την περιοχή, ήταν άλλωστε μία πολύ συνειδητή επιλογή του ιδρύματος να θεμελιωθεί το Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας,αφετέρου ανοίγει για το ευρύ κοινό μία μυθική συλλογή για την οποία έχουν γραφτεί πολλά.
Το παλιό και το νέο
Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της οδού Ερατοσθένους 13, όπου συνυπάρχουν το παλιό με το νέο. Πρόκειται για ενα διατηρητέο κτίριο, μόλις λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, που αναβαθμίστηκε και επεκτάθηκε, και φιλοξενεί μέρος της συλλογής έργων τέχνης του ιδρύματος Βασιλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Έχει συνολική επιφάνεια 7250 m² και εκτείνεται σε 11 ορόφους, και εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους λειτουργούν ένα πωλητήριο, ένα καφέ εστιατόριο, βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονο προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων.
Πικάσο, Βαν Γκογκ, Πόλοκ
Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν κορυφαία έργα σύγχρονης τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα. Μία νεκρά φύση του Βαν Γκογκ πλάι σε μια νεκρή φύση του Γκογκέν, η «Θεία μορφή» του Ελ Γκρέκο, αυτοπροσωπογραφία του Πωλ Σεζάν, ο πίνακας αριθμός 13 του Τζάκσον Πόλοκ και η μυθική «Γυμνή γυναίκα με ανασηκωμένα χέρια» του Πάμπλο Πικάσο, με την οποία ο ζωγράφος ξεκινάει την περιπέτεια του κυβισμού.
Ο τρίτος όροφος είναι αφιερωμένος στους Έλληνες: Χατζηκυριάκος Γκίκας, Μόραλης, Takis, Φασιανός, Κουνέλης, Τσόκλης και Ρόρρης. To συγκεκριμένο τμήμα θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο. Όλα τα κομμάτια της συλλογής, που περιλαμβάνει ακόμα έπιπλα και αντικείμενα τέχνης, ήταν προσωπικές επιλογές του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή με την προσωπική τους αισθητική και οπτική και με την βοηθεια ειδικών συμβούλων.
Ο διευθυντής του μουσείου Κυριάκος Κουτσομάλλης δήλωσε ότι ελπίζει το μουσείο αυτό να είναι μία φωτεινή ρωγμή πολιτισμού ενώ τόνισε ότι «εμείς ως ίδρυμα δεν φιλοδοξούμε να διδάξουμε τέχνη αλλά να φέρουμε κοντά σε εμβληματικά έργα το ευρύ κοινό ώστε να αρχίσει το δικό του ταξίδι αναζήτησης της τέχνης και της ομορφιάς».
Όσον αφορά το κόστος της κατασκευής και συγκρότησης του Μουσείου αρνήθηκε να αποκαλύψει νούμερο αλλά σημείωσε ότι δεν έγινε πουθενά οικονομία αλλά ούτε και σπατάλες και ότι υπήρχε αυστηρή επίβλεψη του έργου καθώς έγινε με αυτεπιστασία.
Περιπέτεια 25 χρόνων
Θύμησε μέρος της περιπέτειας του μουσείου που κράτησε τουλάχιστον 25 χρόνια και δεν μπορούσε να βρει στέγη πουθενά. Μνημόνευσε ότι πρώτη και αρχική επιλογή ήταν να γίνει στη Ρηγίλλης πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο. Είχαν μάλιστα ολοκληρωθεί και τα σχέδια από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Ιέο Μίνγκ Πέι, που έχει σχεδιάσει και την πυραμίδα του Λούβρου, αλλά στο σκάψιμο των θεμελίων αποκαλύφθηκε το λύκειο του Αριστοτέλη που έκανε την υλοποίηση του Μουσείου πλέον αδύνατη.
Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1 Οκτωβρίου, ενώ από τις 2 Οκτωβρίου θα είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Γενική είσοδος είναι 8 ευρώ.
Βάσια Μπακετέα