Για 14η χρονιά η «βραδιά του ερευνητή» έλαβε χώρα, όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου (27/9), από τις 7 το απόγευμα μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Πρόκειται για έναν πανευρωπαϊκό θεσμό ο οποίος φέτος πραγματοποιήθηκε, ταυτόχρονα, σε 370 πόλεις της Ευρώπης, με συνολικά 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες, και σε 9 πόλεις της Ελλάδας. Πάγιος στόχος είναι να έρθει σε επαφή ο κόσμος, εξοικειωμένος και μη με την επιστήμη, σε επαφή με πειράματα, με την έρευνα, με νέες τεχνολογίες, με ερευνητές, αλλά και πολλά ψυχαγωγικά δρώμενα.
Το αποτέλεσμα της βραδιάς ήταν ενθαρρυντικό πάντως, αφού το κοινό αλληλεπιδρούσε με τους ερευνητές και τα πρωτότυπα πειράματά τους, συζήτησαν με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, την ίδια στιγμή που οι αίθουσες του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικού Κόσμου «πλημμύρισε» από παιδιά όλων των ηλικιών.
Άλλωστε, βασικός στόχος της βραδιάς του ερευνητή, όπως δήλωσε στον Αθήνα 984 η Ελένη Γραμματικοπούλου, μέλος της ομάδας της διοργάνωσης της βραδιάς του ερευνητή «είναι να έρθει κοντά ο Έλληνας ερευνητής με το κοινό κάθε ηλικίας».
Πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή από εκπαιδευτές, ερευνητές και κυρίως από τους ίδιους τους μαθητές, το οποίο είναι πολύ παρήγορο γιατί ήρθαν να παρουσιάσουν πειράματα και επιτεύγματα που ήταν αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης δουλειάς με έργο ενός εμπνευσμένου καθηγητή».
Όσο για το τι προσδοκίες υπήρχαν για τη Βραδιά του Ερευνητή, η κ. Γραμματικοπούλου ανέφερε πως «δεν υποστηρίζουμε ότι μέσα στις 6 ώρες που διαρκεί, οι άνθρωποι που θα έρθουν θα γίνουν σοφότεροι. Όμως αυτό που θα είναι το κέρδος είναι να μάθουν ορισμένα πράγματα, να γνωρίσουν τους ερευνητές, να μιλήσουν μαζί τους και να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα μεταξύ του πειράματος, της έρευνας, γιατί έρευνα και η επιστήμη καθορίζει την καθημερινότητα μας. Δεν είναι μέρος της, απλώς την καθορίζει».
Ο Ελληνικός Κόσμος, λοιπόν, άνοιξε τις πόρτες του το απόγευμα της Παρασκευής, και πολύ γρήγορα οι αίθουσες γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο όλων των ηλικιών, προκειμένου να δει από κοντά τι έχουν ετοιμάσει οι ερευνητές, σε συνεργασία με τους διοργανωτές.
Εξάλλου, το παρόν έδωσαν τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Αττικής, πολλές επιστημονικές ενώσεις και μαθητικές και φοιτητικές (επιστημονικές) ομάδες.
Μέχρι το βράδυ έλαβαν χώρα από ανοιχτές συζητήσεις και διαδραστικές εκθέσεις, μέχρι διαγωνισμοί και τελετές βραβεύσεων, ενώ φυσικά από την εκδήλωση, δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική, αλλά και ο τεχνολογικός εξοπλισμός (πχ τηλεσκόπιο) που ήταν τοποθετημένος σε όλους τους ορόφους και τράβηξε τα βλέμματα των επισκεπτών.
Βίκτωρας Αντωνόπουλος