Ένα θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος φιλοξενεί σήμερα στο πρωτοσέλιδό του το περιοδικό Politico και συγκεκριμένα το μεταναστευτικό. Με τίτλο Η Ελλάδα βιάζεται να αποσυμφορήσει τα στρατόπεδα, η ανταποκρίτρια του εντύπου Νεκταρία Σταμουλή, παρουσιάζει εκτενώς το κυβερνητικό πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε χθες για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.
Από τα υπόλοιπα θέματα που επέλεξε η σύνταξη του περιοδικού, είναι ο πονοκέφαλος που προκάλεσε η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να απορρίψει λόγω σύγκρουσης συμφερόντων τις υποψηφιότητες της Ρουμάνας σοσιαλδημοκράτη Ροβάνα Πλουμπ (Μεταφορές) και του Ούγγρου συντηρητικού Λάζλο Τροτσάνι (Γειτονία και Διεύρυνση). Η Φον ντερ Λάιεν καλείται τώρα να αποφασίσει αν θα πιέσει -παρά τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών- για να εγκριθεί ο διορισμός των δύο υποψηφίων επιτρόπων ή θα έλθει σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας ζητώντας τους να προτείνουν νέους υποψηφίους -κάτι που η Βουδαπέστη έχει ήδη απορρίψει. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα το «όχι» της επιτροπής νομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου στους υποψηφίους επιτρόπους από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και σήμερα κατά την διάρκεια ψηφοφορίας, τα μέλη επιτροπής του κοινοβουλίου «επιβεβαίωσαν ότι οι δύο επίτροποι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξαιτίας υποψιών για σύγκρουση συμφερόντων», γεγονός που μπλοκάρει τον διορισμό τους» ανακοίνωσε η Μανόν Ομπρί, βουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE).
Φαίνεται πως ο πρόεδρος Τραμπ συνηθίζει να πιέζει τους ηγέτες ξένων χωρών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλούνται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, με σκοπό να του ζητήσει να βοηθήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να συγκεντρώσει πληροφορίες για μια έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η έρευνα αυτή θα είχε ως σκοπό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να πλήξει την αξιοπιστία της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μάλερ. Ο Μάλερ είναι αυτός που έχει κάνει έρευνα με την οποία φέρεται να έχει συγκεντρώσει στοιχεία, που αποδεικνύουν την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, όταν και ο Τραμπ κέρδισε την Προεδρεία. Μετά την αποκάλυψη της είδησης, εκπρόσωπος του Αυστραλού πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε στα ΜΜΕ της χώρας, πως υπήρχε συνδιάλεξη με τον Μόρισον για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι πάντοτε διατεθειμένη να προσφέρει τη βοήθεια και τη συνεργασία της στις προσπάθειες να χυθεί φως σε ζητήματα που τελούν υπό έρευνα», είπε ο εκπρόσωπος — ο οποίος δεν κατονομάζεται — στο ABC. «Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του στη συνδιάλεξη με τον Αμερικανό Πρόεδρο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει το πότε έγινε η συζήτηση.
Στο ίδιο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ για τα προβλήματα του Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας νομικών συμβούλων του προέδρου Τραμπ και σύμφωνα με τους ΝΥΤ Τρεις Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι κλήτευσαν τον Ρούντι Τζουλιάνι, προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ και κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της Ουκρανίας, να παραδώσει έγγραφα σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η Βουλή για την ενδεχόμενη παραπομπή του Ρεπουμπλικανού Προέδρου. Ο Τζουλιάνι, παραδέχτηκε σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ζήτησε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας να «βάλει στο στόχαστρο» τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και πιθανό πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2020. Οι Δημοκρατικοί επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Πληροφοριών και Εποπτείας της Βουλής απαιτούν μάλιστα από τον Τζουλιάνι να παραδώσει τα έγγραφα έως τις 15 Οκτωβρίου.
Ενδιαφέρον έχει και ένα μη πολιτικό ζήτημα που προβάλει η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα, όπου σύμφωνα με νεότερες έρευνες των επιστημόνων, η συμβουλή για μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ίσως είναι εσφαλμένη. Η τριετούς διάρκειας μελέτη από 14 ερευνητές σε επτά χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Σύμφωνα με τον Τζόνστον, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια». «Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή», πρόσθεσε. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τα νέα συμπεράσματα «πλήττουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα». «Αυτή η μελέτη έχει πολλά σφάλματα και είναι η πιο εξωφρενική κατάχρηση των διαθέσιμων στοιχείων που έχω ποτέ δει», ανέφερε ο (φυτοφάγος) καθηγητής επιδημιολογίας Γουόλτερ Γουίλετ της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Για «ανεύθυνη και ανήθικη» έρευνα έκανε λόγο ο συνάδελφός του καθηγητής του Χάρβαρντ Φρανκ Χου.
Η Washington Post αναδεικνύει και αυτή το θέμα της παρέμβασης του Λευκού Οίκου σε ξένες χώρες, αναφέροντας πως ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ ταξίδεψε στο εξωτερικό, προκειμένου να βρει στοιχεία, τα οποία θα εξουδετέρωναν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα. Στο ίδιο πρωτοσέλιδο δημοσιεύεται ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση με το τηλεφώνημα στον Ουκρανό πρόεδρο, προκειμένου αυτός να λάβει μέτρα για την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων του γιου του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και νυν βασικού αντιπάλου του Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του χρόνου. Ο Τραμπ, μετά από αλλεπάλληλα tweets στα οποία ζητά να δει κατ’ ιδίαν το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο φέρεται να είναι υπάλληλος της CIA, συνέχισε τις πιέσεις και απαιτεί να ονομαστεί το εν λόγω άτομο. Αυτό ωστόσο σε περίπτωση που γίνει θα ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, καθώς υπάρχουν φόβοι για αντίποινα, αν όχι από την κυβέρνηση με κατηγορίες για «προδοσία», από υποστηρικτές του Τραμπ. Ηδη δύο άτομα προσφέρουν αμοιβή 50.000 δολάρια σε όποιον καταδώσει τον μάρτυρα, ο οποίος πλέον φοβάται για τη ζωή του, όπως ανέφερε και ο υπηρεσιακός διευθυντής της CIA, Τζόσεφ Μαγκουάιρ. «Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε» ποιο είναι αυτό το πρόσωπο, είπε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, την ώρα που ο Αντριου Μπακάζ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αντέδρασε αμέσως μέσω Twitter, επισημαίνοντας ότι ο/η εντολέας του «έχει δικαίωμα στην ανωνυμία» και κάθε προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητάς του συνιστά «παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας». Δικηγόροι του καταμηνυτή ατασθαλιών ανέφεραν σε επιστολή τους στον διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «πολύ επικίνδυνη» για τον ή την εντολέα τους, που φέρεται να εργάζεται σε αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος «ψεύτη» και πρόσωπο που «δεν γνώριζε σχεδόν τίποτε». Ακόμη, διερωτήθηκε εάν ο Ανταμ Σιφ, ο επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, πρέπει να συλληφθεί για «προδοσία», τοποθέτηση που σηματοδότησε νέα, σοβαρή κλιμάκωση σε επίπεδο φρασεολογίας στη σχέση του Τραμπ με το Κογκρέσο. Όλα αυτά, την ώρα που αποκαλύφθηκε πως και ο Μάικ Πομπέο μετείχε στο επίμαχο τηλεφώνημα. Όλα αυτά, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος αναπαρήγαγε μέσω Twitter το σχόλιο ενός πάστορα κατά τον οποίο εάν ο ίδιος παραπεμφθεί και παυθεί από το αξίωμα, θα μπορούσε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ. Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία, ακόμη και σε κοινοβουλευτικούς των Ρεπουμπλικανών.
Τόσο οι ΝΥΤ, όσο και η Washington Post προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία επίδειξη δύναμης της ηγεσίας της χώρας, τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό. Ωστόσο, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το μήνυμα που έστειλε η Κίνα προς το Χονγκ Κονγκ, σημειώνει ο σχολιαστής των ΝΥΤ, ενώ η Washington Post υπογραμμίζει πως στην παρέλαση έγινε επίδειξη των νέων βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας, οι οποίοι είναι σε θέση να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο των ΗΠΑ. Ακριβώς δίπλα, η εφημερίδα φιλοξενεί μία ανάλυση που αφορά στον Τζον Μπόλντον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας που απέλυσε πριν μερικές εβδομάδες ο πρόεδρος Τραμπ και ο οποίος δήλωσε πως ανησυχεί για τα επίχειρα της πολιτικής του αμερικανού ηγέτη απέναντι στη Βόρεια Κόρεα.
Η Wall Street Journal έχει ως πρώτο θέμα μία νέα αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συμμετείχε στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Το συγκεκριμένο τηλεφώνημα, που έγινε τον Ιούλιο, είναι στο επίκεντρο της έρευνας που ξεκίνησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με το ερώτημα της καθαίρεσης του Τραμπ. την επικοινωνία του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος είναι γιος του Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος θα είναι πιθανότατα ο αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα δημοσιεύσει τη δική του απομαγνητοφώνηση του τηλεφωνήματος. «Υπάρχουν κάποια πράγματα και μικροδιαφορές που πιστεύω ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός, αλλά συμπλήρωσε: «Οπως βλέπετε, δεν υπάρχουν μυστικά».
Στο μεταξύ ρωσικές εφημερίδες όπως η Gazeta, επικαλούμενη σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS δημοσιεύει σήμερα ένα ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να δοθούν στη δημοσιότητα τα στενογραφημένα πρακτικά από τις συνομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν μα τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα κατασκοπείας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, είπε ότι Δημοκρατικοί θέλουν να μάθουν το περιεχόμενο των συνομιλιών Πούτιν- Τραμπ. Η δημοσιοποίηση των στενογραφημένων πρακτικών μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Αν οι ΗΠΑ κάνουν τέτοιες προτάσεις, η Ρωσία είναι έτοιμη να τις συζητήσεις, συμπλήρωσε. «Φυσικά σε κάποιο βαθμό η δημοσιοποίηση τους είναι δυνατή μόνο υπό τον όρο της αμοιβαίας συνεννόησης των μερών, καθώς υπάρχει τέτοια πρακτική στην διπλωματία. Γενικά η πρακτική της διπλωματίας δεν προβλέπει παρόμοιου είδους δημοσιοποιήσεις. Όμως εάν υπάρξουν από τους Αμερικανούς κάποια σήματα, θα το συζητήσουμε», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πεσκόφ.
Στην Μεγάλη Βρετανία οι Times του Λονδίνου αφιερώνουν το πρωτοσέλιδό του στην προσπάθεια του Μπορίς Τζόνσον ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δώσει άλλη παράταση στο Brexit. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να ζητήσει παράταση σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για την έξοδο, αλλά το Κοινοβούλιο με νομοσχέδιο, του απαγόρευσε να προχωρήσει σε άτακτο Brexit. Επί της ουσίας τον ανάγκασε να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και να ζητήσει παράταση σε περίπτωση που δεν τα βρουν. Ωστόσο, ο Τζόνσον φέρεται πως έχει ζητήσει στην ΕΕ να αποκλείσει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit.
Την ώρα που Βρετανοί δικαστικοί σκοπεύουν να αναλάβουν επείγουσα πρωτοβουλία σε περίπτωση που ο Τζόνσον δεν επιδιώξει αναβολή της αποπεράτωσης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου (όπως είναι υποχρεωμένος από τον νόμο), ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πιέσει την ΕΕ να προχωρήσει στην διαδικασία αποχώρησης στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται μάλιστα να αποκαλύψει το οριστικό σχέδιό του για το Brexit, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Telegraph σημειώνει πως το σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τη δημιουργία μιας ιρλανδικής «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χωρίς ελέγχους στα σύνορα. Ολα θα ξεκαθαρίσουν πάντως με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Συνόδο Κορυφής αυτού του μήνα πρόκειται να υποβληθούν στις Βρυξέλλες αύριο Τετάρτη ή μεθαύριο Πέμπτη.
Η Independent στο πρωτοσέλιδο της δημοσιεύει άρθρο του γνωστού στον Έλληνα αναγνώστη σχολιαστή Χιούγκο Νίξον, με τίτλο: Οι αντίπαλοι του Τζόνσον θα πρέπει να τον σταματήσουν να παραβιάζει το νόμο. Ενώ λίγο πιο κάτω δημοσιεύει εκτεταμένο ρεπορτάζ για τις ταραχές στα ελληνικά νησιά και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλιμακώσει την ένταση και αποσυμφορήσει τα στρατόπεδα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Ενδιαφέρον έχει το άρθρο γνώμης που δημοσιεύει η εφημερίδα η οποία σημειώνει πως οι πρόσφατες κατηγορίες εναντίον του πρωθυπουργού αξίζει να τύχουν της δημοσιογραφικής έρευνας, εξίσου με την παράνομη συμβουλή που προσέφερε στη βασίλισσα για την προάσπιση του κοινοβουλίου, υπονοώντας φυσικά πως η απόφασή του για αναστολή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου ήταν παράνομη, όπως άλλωστε αποφάσισε και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Η Guardian αναδεικνύει στο πρωτοσέλιδό της το αποτυχημένο μυστικό σχέδιο του Μπορίς Τζόνσον για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η εφημερίδα για την αναταραχή που προκάλεσαν στο συνέδριο των Τόρις οι νέες κατηγορίες κατά του Τζόνσον, είτε αυτές αφορούν στην πολιτική του παρουσία, είτε στην ιδιωτική ζωή.
Τέλος, η εφημερίδα προσφέρει σήμερα μια εκ βαθέων συνέντευξη με την θρυλική Μπλόντι, κατά κόσμον Ντέπορα Χάρι, η οποία σε ηλικία πλέον 71 ετών, μιλάει για τη ζωή της, τα ναρκωτικά, το βιασμό, τον σεξισμό, αλλά και την κατάσχεση του σπιτιού της λόγω χρεών στην εφορία και παρόλα αυτά αισθάνεται τυχερή που έζησε μια ζωή γεμάτη όπως ήθελε και η ίδια.