H βρετανική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στη Συμφωνία Αποχώρησης, όσον αφορά κυρίως τα ιρλανδικά σύνορα έχει «προβληματικά σημεία».
Αυτό ανέφερε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό σε συνέχεια της συνομιλίας που είχε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την πρόταση που απέστειλε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θετική εξέλιξη» στο κείμενο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν προβληματικά σημεία στην πρόταση, για τα οποία απαιτείται περαιτέρω εργασία».
«Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι το αντίστροφο», δήλωσε σήμερα η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι «η όποια λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα, να διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου (σ.σ. στην Ιρλανδία) και η κοινή οικονομία σε όλο το νησί και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν».
Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι σήμερα ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ και «θα επαναλάβει τη συνεχή ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι στην Ιρλανδία».
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να κανονιστούν νέες συναντήσεις για να συζητηθεί η πρόταση και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ σημαντικό ορόσημο συνεχίζει να αποτελεί η σύνοδος κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit (31 Οκτωβρίου 2019).
Προβληματισμοί από την πρόταση Τζόνσον
Η πρόταση Τζόνσον δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και έτυχε ψυχρής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, γεγονός που δείχνει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στην πρώτη διαδικασία αποχώρησης κράτους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που συγκροτήθηκε επάνω στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η «συμβιβαστική πρόταση» δεν απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες, αλλά περιλαμβάνει» ορισμένα «προβληματικά σημεία» για την μεγάλη ενιαία αγορά, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γνωστοποίησε τις ανησυχίες του κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του χθες με τον βρετανό πρωθυπουργό.
«Ο πρόεδρος αναγνώρισε θετική πρόοδο, κυρίως σε ό,τι αφορά την πλήρη εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου για το σύνολο των εμπορευμάτων και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που προέρχονται από την Βρετανία και εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία η Κομισιόν.
«Αλλά σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειασθούν επιπλέον επεξεργασία τις επόμενες ημέρες, κυρίως σε ό,τι αφορά την διαχείριση του backstop», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Χρειάζεται να έχουμε στην διάθεσή μας μία νομικά λειτουργική λύση που να καλύπτει όλους τους στόχους του backstop: την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου (στην Ιρλανδία) , την προστασία της συνεργασίας Βορρά-Νότου και της οικονομίας του νησιού, καθώς και την προστασία της ενιαίας αγοράς και της θέσης της (Δημοκρατίας της) Ιρλανδίας εντός αυτής», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Μπόρις Τζόνσον.
Αντίστοιχη αντίδραση από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος διαπραγματεύθηκε επί δύο χρόνια την συμφωνία του διαζυγίου, η οποία απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Υπάρχει πρόοδος, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να εκπληρωθούν οι στόχοι του backstop: απουσία συνόρων, προστασία της ιρλανδικής οικονομίας, δηλαδή προστασία των καταναλωτών, των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, του οποίου την άποψη «θέλει να ακούσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», θεωρεί ότι η πρόταση του Λονδίνου δεν εκπληροί «απολύτως» τις απαιτήσεις ως προς τα ιρλανδικά σύνορα.
«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις τις οποίες έχει ανάγκη η Ιρλανδία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φερχόφστατ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει με το Λονδίνο.
H πρόταση Τζόνσον για την Ιρλανδία
Για την διευθέτηση του ακανθώδους θέματος των ιρλανδικών συνόρων, το Λονδίνο παρουσίασε χθες σχέδιο συμφωνίας του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ενωση που εμφανίσθηκε ως «δίκαιο και λογικό».
Τα κύρια σημεία του:
Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για το νησί της Ιρλανδίας
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, περιλαμβανομένων των αγροδιατροφικών προϊόντων, με την θέσπιση μία «ρυθμιστικής ζώνης» στο νησί. Αυτό θα απάλειφε όλους του ρυθμιστικούς ελέγχους ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, αλλά αυτό σημαίνει την ύπαρξη διαφορετικού ρυθμιστικού πλαισίου ανάμεσα στην βρετανική επαρχία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συμφωνία του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας
Οι διευθετήσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας για να τεθούν σε ισχύ μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου. Η έγκριση αυτή πρέπει να ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια.
Η ρυθμιστική εναρμόνιση θα μπορούσε να παραταθεί επ΄αόριστον, εάν το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας το εγκρίνει. Σε αντίθετη περίπτωση το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο ακυρώνεται.
Εξοδος από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση
Η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Η επαρχία θα συνεχίσει να ανήκει στην ίδια με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο τελωνειακή ζώνη.
«Αυτό ήταν πάντα θεμελιώδους σημασίας για την κυβέρνηση αυτή, η αποχώρηση δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση στο τέλος της μεταβατικής περιόδου», γράφει ο Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ο έλεγχος της εμπορικής μας πολιτικής είναι θεμελιώδους σημασίας».
Η κίνηση των εμπορευμάτων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα πραγματοποιείται μέσω on line δηλώσεων.
Οι φυσικοί έλεγχοι δεν θα πραγματοποιούνται παρά «επί ενός μικρού ποσοστού των κινήσεων εμπορευμάτων με βάση μία αξιολόγηση κινδύνων». Οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας στους χώρους των επιχειρήσεων ή σε «άλλα σημεία που μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στην Ιρλανδία ή στην Βόρεια Ιρλανδία».
Για τους μικρούς εμπόρους το σχέδιο προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών.
Μέτρα βοήθειας προς την Βόρεια Ιρλανδία
Για να βοηθήσει την Βόρεια Ιρλανδία, η κυβέρνηση Τζόνσον προτείνει ένα «New Deal» για την βρετανική επαρχία με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και την υποστήριξη έργων υποδομής.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters