Search

Ανασκόπηση Διεθνούς Τύπου

190

Έχει έρθει η ώρα για την οριστική διευθέτηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για δημοσιονομική χαλάρωση τώρα, αναφέρει το περιοδικό Economist σε άρθρο γνώμης του, με τίτλο: «Η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους» και υπότιτλο: «Η Ελλάδα θέλει ελευθερία. Οι πιστωτές της δεν θέλουν να έχει αυτή «δωρεάν γεύμα». Μία νέα διαπραγμάτευση είναι αναγκαία».

Ο Economist αναφέρεται στη συμφωνία του 2018 για το χρέος, με την οποία επιμηκύνθηκαν ορισμένα δάνεια της Ελλάδας και υπήρξε κάποια ελάφρυνση στα επιτόκια με αντάλλαγμα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και δρακόντειους δημοσιονομικούς στόχους, όπως πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022 και 2,2% κατά μέσον όρο έως το 2060. «Το ότι αυτοί οι στόχοι είναι εξωπραγματικοί αποτελεί κοινό μυστικό», αναφέρει το άρθρο. «Όπως τονίζει το ΔΝΤ, θα χρειαστεί τελικά πραγματική ελάφρυνση χρέους και καθώς η οικονομία είναι ακόμη συμπιεσμένη, υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για κάποια δημοσιονομική χαλάρωση τώρα», προσθέτει.

«Οι τιμωρητικοί όροι της συμφωνίας του 2018 αντανακλούν μία δυσπιστία. Οι πολιτικοί του Βορρά δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν μία συμφωνία στις πατρίδες τους, η οποία θα φαινόταν ότι άφηναν την Ελλάδα να τη γλιτώσει», σημειώνει το άρθρο. «Από την πλευρά της, η Ελλάδα απέφυγε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μπορέσει να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα ώστε να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της αλλά παραμέλησε τις μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει το άρθρο, προσθέτοντας: «Υπάρχει διέξοδος. Όταν οι Έλληνες ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κινήθηκε σε μία μεταρρυθμιστική πλατφόρμα, γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό. Οι πιστωτές πρέπει να εκλάβουν αυτό ως μία ένδειξη καλής πίστης. Θα πρέπει επίσης να θέσουν έναν νέο στόχο – ότι, σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα πρέπει να λάβει μία απομείωση του χρέους της που είναι αρκετά μεγάλη για να επιτρέψει τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους της χωρίς να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Κατά την περίοδο αυτή, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα περνά τα ορόσημα των μεταρρυθμίσεων, οι στόχοι της για το δημοσιονομικό πλεόνασμα πρέπει σταδιακά να χαλαρώνουν. Ως χειρονομία καλής θέλησης, η ΕΕ θα μπορούσε εν τω μεταξύ να αποδεσμεύει πάνω από 1 δισ. ευρώ από κέρδη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να δώσει στην Ελλάδα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο».

Ο Economist αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται αργά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε. «Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια. Έχει τη δημόσια στήριξη και έχει εντυπωσιάσει τις αγορές – το επασφάλιστρο των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με αυτό των γερμανικών έχει μειωθεί στο μισό φέτος. Πρέπει να πείσει τους Βόρειους ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει κάποια ευελιξία. Αυτό σημαίνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κρατούν πίσω την οικονομία. Επί δέκα έτη, οι κυβερνήσεις και οι πιστωτές τα κουτσοκατάφερναν. Οι Έλληνες αξίζουν κάτι καλύτερο».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ακόμη στην περίοδο χάριτος

Σε άλλο δημοσίευμα του Economist αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να οδηγήσει την ελληνική οικονομία έως τον αεροδιάδρομο και ό,τι ακολουθήσει θα καθορίσει αν τελικά αυτή θα απογειωθεί. Στο δημοσίευμα του περιοδικού με τίτλο: «Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξασφαλίσει ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά;» και υπότιτλο: «Θα πρέπει να διορθώσει το τραπεζικό σύστημα, να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική και να μειώσει τη γραφειοκρατία».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ακόμη στην περίοδο του μέλιτος. Οι επιχειρήσεις είναι ενθουσιασμένες από μία ξεκάθαρα κεντροδεξιά κυβέρνηση. Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο 12 ετών. Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι: η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων από αυτές των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έχει μειωθεί στο μισό φέτος. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η αισιοδοξία αυτή θα ξεκινήσει έναν ενάρετο κύκλο. Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, οι μεταρρυθμίσεις γίνονται ευκολότερες», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Αν, όμως, ήταν εύκολη η διόρθωση της κατάστασης μίας χώρας, η Ελλάδα θα είχε ήδη πλησιάσει την υπόλοιπη ΕΕ. Και η περίοδος του μέλιτος για την κυβέρνηση μπορεί να σπαταληθεί – ιδιαίτερα όταν η απόδοση πολλών από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα πάρει χρόνια – όπως η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων στο Ελληνικό».

Το Ελληνικό ως σύμβολο

Ο Economist σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να μετατρέψει το Ελληνικό σε ένα σύμβολο όχι των εμποδίων για το επιχειρείν στην Ελλάδα, αλλά του νέου ανοίγματος της χώρας στο εμπόριο. Οι άδειες, σημειώνει, έχουν προχωρήσει γρήγορα και οι ανάδοχοι του έργου ελπίζουν ότι θα βάλουν μπροστά τις μπουλντόζες το επόμενο έτος. «Θα χρειαστούν, όμως, πολύ περισσότερα από την έγκριση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιμετωπίσει τη δίδυμη κληρονομιά της κρίσης: τις αδρανοποιημένες τράπεζες και την παραλυτικά σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Θα πρέπει, επίσης, να προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει τη γραφειοκρατία που ταιριάζει περισσότερο σε αναπτυσσόμενη χώρα παρά σε μέλος ενός μεγάλου νομισματικού μπλοκ».

Ολοένα και διαρρέουν πληροφορίες γύρω από το ουκρανικό σκάνδαλο και στο τηλεφώνημα που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Ένα νέο στοιχείο έρχεται στην επιφάνεια από την εφημερίδα The New York Times, σύμφωνα με το οποίοι, Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν προετοιμάσει τον περασμένο Αύγουστο μια ανακοίνωση, την οποία ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα έκανε και σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτήν θα δεσμευόταν πως οι αρχές της χώρας του, θα διενεργούσαν έρευνα σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τους Δημοκρατικούς, με κύριο στόχο φυσικά τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του. Το κείμενο φέρονται να είχαν ετοιμάσει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ, Γκόρντον Σόντλαντ, μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ. Στο δημοσίευμα οι Times κάνουν λόγο για τρεις επιβεβαιωμένες πηγές σχετικά με την είδηση αυτή.

Την ώρα που το περίφημο «ουκρανικό σκάνδαλο» καλά κρατεί για τον Ντόναλντ Τραμπ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πιθανή πώληση ενός πακέτου 150 αντιαρματικών πυραύλων Javelin και 10 εκτοξευτήρων τους στην Ουκρανία. Η αξία της συγκεκριμένης αγοράς υπολογίζεται στα 39,2 εκατομμύρια δολάρια, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναφέρει προς το Κογκρέσο ότι το σύστημα αυτό θα βοηθήσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στην προσπάθειά της να «υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα». Οι πύραυλοι Τζάβελιν, τους οποίους κατασκευάζει η αμερικανική βιομηχανία όπλων Raytheon και μπορούν να μεταφέρονται από έναν στρατιώτη, είχαν αναφερθεί στην τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την 25η Ιουλίου, η οποία οδήγησε στην έναρξη έρευνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να κριθεί αν θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή και πιθανόν καθαίρεση του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Η πώληση καταγράφεται εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα της εξέγερσης φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Είναι οι ίδιοι πύραυλοι για τους οποίου ο Ζελένσκι είχε πει στον Τραμπ τον Ιούλιο πως η χώρα του θέλει να αγοράσει, με τον Αμερικανό ομόλογό του να φέρεται πως του ζήτησε μια χάρη ως αντάλλαγμα, την έρευνα εις βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν.

Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο Δημοκρατικό κόμμα, αποκαλύπτει στην πρώτη της σελίδα πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει και από άλλους ηγέτες να διερευνήσουν την δραστηριότητα των Δημοκρατικών στη χώρα τους, προκειμένου να χρησιμοποιήσει πιθανόν ενοχοποιητικό υλικό στην προεκλογική του εκστρατεία. Αυτή τη φορά, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Κίνα να διερευνήσει και αυτή τον Τζο Μπάιντεν.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει πως ένας από τους πλέον ένθερμους και επιθετικούς υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ, ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι θα παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου. Ο Ρικ Πέρι είναι ένας από τους μακροβιότερους υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Washington Post κανονιοβολεί τον Λευκό Οίκο με μία νέα αποκάλυψη. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία Κουρτ Βόλκερ δήλωσε πως είχε επισημάνει στον επικεφαλής του νομικού επιτελείου του Τραμπ πως οι πληροφορίες που έδωσαν οι ουκρανικές αρχές για τον γιο του Τζο Μπάιντεν είναι αναξιόπιστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της πρώτης σελίδας της Washiтgton Post, σύμφωνα με το οποίο πηγές του IRS της Υπηρεσίας Εσόδων των ΗΠΑ, εξέφρασαν φόβους ανάμειξης του Υπουργείου Οικονομικών στον έλεγχο που διενεργεί αυτή η υπηρεσία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ ή του αντιπροέδρου Πενς. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις μετά την αναφορά που κατέθεσε στέλεχος της υπηρεσίας σχετικά με αυτές τις παρεμβάσεις.

Η εφημερίδα όμως αναδεικνύει και ένα μεγάλο θέμα από τον γειτονικό Καναδά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας θεωρούν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας πως η απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στις δημόσιες υπηρεσίες, συνιστά πολιτική διακρίσεων, αλλά αποφάσισαν να μην κάνουν τίποτα για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ιδίως στην ενδοχώρα του Καναδά, στις διάφορες επαρχίες, η ψήφος των οποίων είναι αναγκαία για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού.

Η Wall Street Journal, στο κύριο θέμα του πρωτοσέλιδού της αναφέρεται στο ουκρανικό σκάνδαλο , αναφέροντας πως ο Λευκός Οίκος σκόπευε να εκμεταλλευτεί την πιθανή συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων του υιού Μπάιντεν στην Ουκρανία. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άλλο ρεπορτάζ που δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο ο Γενικός Εισαγγελάς της χώρας Μπιλ Μπαρ, πιέζει την εταιρεία Facebook να μην προχωρήσει στην κρυπτογράφηση των μηνυμάτων που ανταλλάσουν οι χρήστες της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας.

Με αφορμή την χθεσινή ακρόαση του κ. Μαργαρίτη Σχοινιά για τη θέση του επιτρόπου προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, το Politico δημοσιεύει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα με τη χρήση infographics όπου γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ σε διάφορες κατηγορίες, όπως το προσδόκιμο ζωής (79-ΗΠΑ 81 ΕΕ), οι διαφορές στη διατροφή, η υπεροχή των Ευρωπαίων στις αντιλήψεις για συντηρητική δημοσιοοικονομική πολιτική, το ποσοστό των ξένων που ζουν στις ΗΠΑ αγγίζει το 14,4% ενώ το αντίστοιχο στην Ε.Ε., είναι μόλις 4.,4%, οι Ευρωπαίοι αγοράζουν περισσότερα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τους Αμερικανούς, στην Ευρώπη υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη στα εισοδήματα απ’ ότι στις ΗΠΑ, ενώ απεναντίας η Ευρώπη υστερεί έναντι των ΗΠΑ στη διάδοση των ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιών.

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο διαβάζουμε για την κριτική που ασκήθηκε στον Ούγγρο υποψήφιο επίτροπο, για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και λειτουργεί, κυρίως όμως για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στους υφισταμένους του. Από τα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, αξίζει να αναφέρουμε την πρόθεση των αρχών της Ε.Ε, να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με Βόοεια Μακεδονία και Αλβανία. Επισημαίνει μάλιστα το περιοδικό πως ασκούν πιέσεις στα κράτη μέλη ώστε οι διαπραγματεύσεις αυτές να ξεκινήσουν όχι αργότερα από το τέλος αυτού του μήνα. Σε επιστολή που έστειλαν οι Γιούνγκερ, Ντε Λέιν, Τουσκ προς το ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζουν πως οι δύο αυτές χώρες “έχουν κάνει ό,τι τους ζητήσαμε” και η “η Ένωση είναι αντιμέτωπη με μια στρατηγική επιλογή, αφού ξεκινώντας τις διαδικασίες ένταξης θα δοκιμαστεί ως προς την ικανότητά της να εκπληρώνει τις υποσχέσεις της και να ατενίζει το μέλλον”

Η Guardian αφιερώνει μεγάλο μέρος του πρωτοσέλιδού της στο σκάνδαλο με την Ουκρανία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, αναφέροντας πως τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα ξεκαθαρίζουν πως η αμερικανική πλευρά συνέδεε την χορήγηση βοήθειας με “ανταλλάγματα”. Ωστόσο, ένα άλλο θέμα τραβάει την προσοχή του αναγνώστη στην πρώτη σελίδα και αυτή είναι η δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν πως η χώρα του θα βοηθήσει την Κίνα στην κατασκευή πυραύλων, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της.

Η Independent αναρωτιέται αν ο Μπορίς Τζόνσον διαθέτει τις απαραίτητες ψήφους στο κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει μία συμφωνία την στιγμή που Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει το νέο σχέδιο που προτείνεται από τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, «η επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με τις προτάσεις της τελευταίας στιγμής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 2 Οκτωβρίου, στην τρέχουσα μορφή τους, συνιστώντας τη βάση μιας συμφωνίας στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να δώσει τη συγκατάθεσή του».

Σύμφωνα με την επιτροπή, «οι προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν αφαιρεθεί το backstop, όπως η ενότητα της οικονομίας της νήσου, ο πλήρης σεβασμός της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

«Αν και παραμείνουμε ανοιχτοί σε νομικά λειτουργικές και σοβαρές λύσεις, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου υπολείπονται σημαντικά και βρίσκονται μακριά από τις κοινές δεσμεύσεις και τους κοινούς μας στόχους», ξεκαθαρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Newsroom Αθήνα 9,84

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *