«Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας», «με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας ότι σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή.
Εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι «με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων».
Παράλληλα τόνισε ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενισχύει την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, αλλά λειτουργεί ως παράγον σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και σαν τέτοιος παράγον που δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε, αλλά παρά ταύτα υπάρχει και είναι ορατός μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που προβλέπεται αποτελεί και ένα μήνυμα προς οιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή πέρα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας.
Με μεγάλη σαφήνεια στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έστειλε και το μήνυμα προς την Τουρκία: «Όλοι οφείλουμε και πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων. Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών. Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μία άλλη εποχή και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμεθα τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο»
Μ. Πομπέο: Υπάρχουν όρια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις
«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο.
Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τους κινδύνους, καθώς γνωρίζουν τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, είπε ότι στο πλαίσιο αυτό «δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα, να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων αυτών και να έχουμε μία αποκλιμάκωση και αποτελέσματα αμοιβαία αποδεκτά». «Υπάρχουν κάποια όρια και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, τόνισε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα διέπονται από κανόνες και έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες.
Ο κ. Πομπέο χαρακτήρισε ως ένα κεντρικό σημείο στις αμερικανικές-ελληνικές σχέσεις τη νέα Αμυντική Συμφωνία. Τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες επισήμανε ότι αυτό κατέστη σαφές από τον πρώτο ελληνοαμερικανικό στρατηγικό διάλογο που φιλοξένησε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο χρόνο υπογραμμίζοντας ότι ο β’ γύρος που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα «είναι μια ευκαιρία να σημειώσουμε πρόοδο σε διμερή ζητήματα αλλά πολύ περισσότερο».
Χαρακτήρισε δε τον διάλογο ως «την αυγή μιας νέας ημέρας μεταξύ των χωρών μας» που «καταδεικνύει την κοινή μας δέσμευση για δημοκρατία και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτυχθεί ως εταίρος για τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη και όλης της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Μ. Πομπέο αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το περασμένο καλοκαίρι για μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση των φόρων και ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας θα συμβάλουν στην πλήρη ανάκαμψη της χώρα μας επισημαίνοντας ότι ήδη εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Tesla επενδύουν σε αυτή τη νέα Ελλάδα, ενώ άλλες ενδέχεται να έρθουν στο πλαίσιο του έργου για το Ελληνικό. «Έχουμε πολλές περισσότερες αμερικανικές εταιρείες που αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα προσαρμόζει το επιχειρηματικό κλίμα με πολύ ευνοϊκό τρόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις ανησυχίες της χώρας του, που έθιξε, όπως είπε, κατά τις επαφές του στην Αθήνα, για κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία και την υποδομή, τονίζοντας παράλληλα ότι θα ενθαρρύνει τους ηγέτες της Ελλάδας να δουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις λειτουργούν με τα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας και τον σεβασμό του δικαίου.
Ειδικότερα για την ενέργεια ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αναπτύξουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα σε μια σειρά ενεργειακών ζητημάτων υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συμμετοχή του τον περασμένο Μάρτιο στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας τη σημασία που έχει για ελεύθερες χώρες και αγορές η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας διασφαλίζοντας όμως ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση των ενεργειακών πόρων και ότι καμία χώρα δεν μπορεί να κρατά την Ευρώπη όμηρο».
Αναφορικά με τους S-400 ο Μ. Πομπέο είπε ότι έχουν σχετικές συνομιλίες με τους Τούρκους. «Έχουμε καταστήσει σαφή την άποψή μας σχετικά με τους S-400 και τους αμερικανικούς νόμους και θα συνεχίσουμε πάντα να το κάνουμε».
Είχε προηγηθεί συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το διεθνές δίκαιο».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πομπέο
Τη θέση που κατέχει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει για την προώθηση της περιφερειακής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συζήτηση επεκτάθηκε και στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, ενώ ο κ. Πομπέο αισθάνθηκε ενθαρρυμένος από το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που του παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, δίνοντας έμφαση στη περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
«Ο υπουργός Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ενισχυμένη περαιτέρω από την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός μεταβίβασε την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις ζωτικές συνεισφορές της Ελλάδας ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και για την εκπλήρωση της δέσμευσης για δαπάνες 2% (αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ)», σημειώνει η ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ