«Το Σύνταγμα προβλέπει την ισοτιμία της ψήφου. Είναι προσβλητικές για τους ΄Ελληνες του εξωτερικού ,να λέμε ότι μπορούν να ψηφίζουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίζουν για τον Πρωθυπουργό» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη , μιλώντας στον Αθήνα 984 και στους Απόστολο Χονδρόπουλο και Γιώργο Κατσίγιαννη. Πρέπει -πρόσθεσε – να γίνει διττή η συνταγματική αρχή ,ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη με την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος κανενός.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
*ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
«Το Σύνταγμα προβλέπει την ισοτιμία της ψήφου. Είναι προσβλητικές για τους ΄Ελληνες του εξωτερικού να λέμε ότι μπορούν να ψηφίζουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίζουν για τον Πρωθυπουργό. Το έχει τονίσει και ο κύριος Μητσοτάκης πάρα πολλές φορές ότι θα θέλαμε το νομοσχέδιο μας να υπερψηφιστεί όχι μόνο από διακόσιους ,αλλά αν γίνεται από το σύνολο της Βουλής. Πρέπει να γίνει διττή η συνταγματική αρχή ,ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη με την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος κανενός. Όπως γίνεται με τους ετεροδημότες και όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες ,που έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Και εδώ έρχεται και συγκλίνει και με το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου.Είναι μια παρά πολύ σημαντική συνθήκη ,έτσι ώστε να ενισχυθεί και οι σχέσεις με την μητέρα πατρίδα,την Ελλάδα .Θα υπάρχει μια περαιτέρω άνθηση των σχέσεων και μια ζώσα κατάσταση με τις κοινότητες μας στο εξωτερικό».
*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
«Όπως έχει πει και η υπουργός , η κυρία Κεραμέως θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρουμε για την τριτοβάθμια. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα μπορεί να κινείται αυτόνομα ,αυτοτελώς ,με άξια Πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα έρθουν και ρυθμίσεις που αφορούν στο υπουργείο μας, εντός του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Μιλάμε για περαιτέρω ρυθμίσεις για Πρότυπα και Πειραματικά, για την πρόσβαση των αποφοίτων στην τριτοβάθμια. Θέματα τα οποία εκκρεμούν, που έπρεπε να λειτουργήσουμε πολύ γρήγορα ,ώστε να μπορεί η χρονιά να κυλήσει, στις τρεις βαθμίδες ,με μεγαλύτερη άνεση. Θα δείτε είτε με τις πρωτοβουλίες για τα ξενόγλωσσα τμήματα σε προπτυχιακό επίπεδο, είτε με το πλέγμα που συζητάμε με τους Πρυτάνεις και με τη σύμφωνη γνώμη των Καθηγητών ,το δείγμα γραφής από το υπουργείο Παιδείας θα είναι αυτό που έχουμε δηλώσει . Μια αρχή , ώστε να μπορεί να ξεφύγει το Πανεπιστήμιο από τον σφιχτό εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας».
*ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Αυτή τη στιγμή θα φροντίσουμε να συμπληρωθούν τα κενά ,με συμπληρωματικές προσλήψεις αναπληρωτών . Τρέχει και η προκήρυξη για την ειδική αγωγή για το διορισμό τεσσερισήμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στην εκπαίδευση, η οποία υπολογίζουμε ότι θα τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου. Και βέβαια κάνουμε τον προγραμματισμό μας για την επόμενη χρονιά. Είναι μία δύσκολη εξίσωση , με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και βέβαια με την πρόσληψη των αναπληρωτών που είναι πολλές χιλιάδες» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.
Και πρόσθεσε : «Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα αφορά στις δομές της εκπαίδευσης, στην επιλογή των στελεχών ρυθμίσεις για τα πρότυπα Πειραματικά ,για τα οποία θα θέλαμε να αποκατασταθεί το κύρος στη λειτουργία τους. Και βέβαια έχουμε και άλλα ζητήματα. Ήδη κάνουμε επαφές με φορείς που ασχολούνται με την αγωγή υγείας, την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με τον απαιτούμενο σεβασμό στο συνάνθρωπο. Διάφορες θεματικές ενότητες ακόμα και την προστασία στο νερό. Η αντίληψή μας είναι ένα σχολείο το οποίο είναι ανοικτό με τη ζωντανή πραγματικότητα. Σε αυτό που το παιδί ζει» ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας.
«Για το μεταναστευτικό -προσφυγικό ,με τις εισηγήσεις των περιφερειακών Διευθυντών εκπαίδευσης έχουν δημιουργεί σχολικές μονάδες ,στις οποίες κάνουν τα παιδιά από τα camps μαθήματα τις απογευματινές ώρες και πηγαίνουν σε αυτές τις μονάδες συγκεκριμένες ώρες. Υπήρχε ένας προγραμματισμός από πριν, εφαρμόζεται τώρα σιγά- σιγά. Έχουμε και το θέμα μετακινήσεων των παιδιών και είμαστε σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία για τα επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως να χρειάζονται να εφαρμοστούν» κατέληξε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη .