Search

Γιώργος Γεραπετρίτης στον Αθήνα 9,84: «Ισοδυναμία της ψήφου σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν το δικαίωμα ψήφου, δηλαδή οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ,οι οποίοι θα μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο να πληρώσουν τα πάρα πολύ υψηλά τέλη για να έρθουν εδώ και να ψηφίσουν, θα διευκολύνονται να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους»

352

» Ισοδυναμία της ψήφου σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν το δικαίωμα ψήφου, δηλαδή οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ,οι οποίοι θα μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο να πληρώσουν τα πάρα πολύ υψηλά τέλη για να έρθουν εδώ και να ψηφίσουν, θα διευκολύνονται να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους» .Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ,μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη. «Για αυτούς τους ανθρώπους, το να μπορούν να ασκήσουν το ίδιο μέτρο επιρροής στα δημόσια πράγματα της χώρας ,είναι για εμάς ζήτημα όχι μόνο συνταγματικής τάξης, αλλά κοινωνικής λογικής και εθνικής πολιτικής” πρόσθεσε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

*ΓIA TΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

“Το πλαίσιο που υπάρχει είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Η μεγάλη και μόνη κόκκινη γραμμή είναι η ισοδυναμία της ψήφου. Ισοδυναμία της ψήφου σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν το δικαίωμα ψήφου, δηλαδή οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ,οι οποίοι θα μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο να πληρώσουν τα πάρα πολύ υψηλά τέλη, για να έρθουν εδώ και να ψηφίσουν, θα διευκολύνονται να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης . Και για αυτούς τους ανθρώπους -όπως είπε -το να μπορούν να ασκήσουν το ίδιο μέτρο επιρροής στα δημόσια πράγματα της χώρας, είναι για εμάς ζήτημα όχι μόνο συνταγματικής τάξης – θα ήταν αυτονοήτως αντισυνταγματικό το αντίθετο- αλλά είναι και ένα ζήτημα κοινωνικής λογικής και εθνικής πολιτικής.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης :»Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα ,τα οποία είναι αρκετά ,όπως ο τρόπος με τον οποίο θα ψηφίζουν ,επιστολικά ή με φυσική παρουσία σε κάποια προξενική αρχή. Το ζήτημα του πως θα αντιπροσωπεύονται οι Ελληνες του εξωτερικού ,δηλαδή αν θα υπάρχει ιδιαίτερη περιφέρεια κατοίκων εξωτερικού, ή θα εντάσσονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ή θα πηγαίνουν στη δική τους εκλογική περιφέρεια ,είναι πολύ σημαντικά ζητήματα διαδικασίας και όχι θέματα που έχουν να κάνουν με την πρωτεύουσα θέση ότι επιτέλους η Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ , η οποία παραμένει προσκολλημένη στην απαράδεκτη -κατά την άποψή μου – απόρριψη της διευκόλυνσης των εκτός επικρατείας εκλογέων ,θα συνταχθεί ,με όλο το βασικό νομικό πολιτισμό που το επιβάλλει. Είναι ανάγκη και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρχει απόλυτη σύμπλευση όλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

*ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΜ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ

«Στο μέτρο που ΑΦΜ μπορεί να αποκτά οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης , η προσθήκη αυτής της προϋπόθεσης, για την παροχή της διευκόλυνσης της ψήφου ,δεν θα ήταν ένα ουσιαστικό ,αλλά μόνο διαδικαστικό εμπόδιο.
Δηλαδή ουσιαστικά να υποχρεώσουμε εκείνους τους Ελληνες να ενδιαφερθούν ,έτσι ώστε να αποκτήσουν μητρώο. Σε κάθε περίπτωση οφείλω να σεβαστώ την άποψη , η οποία έχει διατυπωθεί . Ίσως θα πρέπει να συζητήσουμε έναν «κόφτη» για να μπορούμε να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ,μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η διευκόλυνση» .

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ

«Εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπάρχει η πρόθεση να υποστηριχτεί η άποψη μόνο Προξενεία ,όχι επιστολική ψήφος. Ο λόγος δεν μου είναι εντελώς καθαρός . Εικάζω ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου ,δηλαδή ποιος βάζει το ψηφοδέλτιο μέσα στο φάκελο.
Θεωρώ ότι η επιστολική ψήφος είναι αναγκαία ,διότι δημιουργεί μια κατάσταση πολύ μεγαλύτερης άνεσης στη διαχείριση .Η ελληνική εκλογική υπηρεσία αποστέλλει τον σφραγισμένο φάκελο ονομαστικά και προσωπικά στον ψηφοφόρο. Ο ψηφοφόρος θα κατεβάσει τα ψηφοδέλτια του από τον δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογική του περιφέρεια .Θα σφραγίσει τον φάκελό του και θα τον αποστείλει εκεί που πρέπει να τον αποστείλει. Θα πρέπει να εισαγάγουμε την επιστολική ψήφο . Σε κάθε περίπτωση ως πρώτο βήμα για να φανεί σύσσωμη η πολιτική βούληση εκ μέρους των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του τόπου ,να πάμε σε πρώτη φάση μόνο σε προξενική ψηφοφορία και σε δεύτερη φάση σε επιστολική».

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΌ ΝΟΜΟ

«Το εκλογικό σύστημα το επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών ,δια του αρμοδίου υπουργού και υφυπουργού .Όταν ολοκληρωθούν τα ζητήματα που αφορούν την ψήφο των εκτός επικρατείας και το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα έχουμε το πρώτο σχέδιο του εκλογικού νόμου προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου»

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

«Οι αποφάσεις οι οποίες εξεδόθησαν από το το ΣτΕ έχουν ημερομηνία 4 Οκτωβρίου .Οι αποφάσεις αυτές δίδουν για το μέλλον ,τα όποια αναδρομικά προσδιοριστούν .Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καθαρογραφεί και για αυτό τον λόγο ,δεν γνωρίζουν τι περιέχουν επακριβώς. Πρέπει να καθαρογραφούν , να μελετηθούν ,να υπάρξει μια αναγκαία αναλογιστική μελέτη ,διότι τα ζητήματα αυτά δεν επιλύονται ,στη βάση της βούλησης του καθενός ,αλλά θα πρέπει να υπάρχει μελέτη για το πως θα αποδοθούν .Στη συνέχεια θα αποφασίσει το αρμόδιο υπουργείο την καταβολή των αναδρομικών σε εκείνους που τα δικαιούνται .Νομίζω σε δόσεις, στη βάση του δημοσιονομικού χώρου που θα υπάρχει . Αυτή είναι η διαδικασία. Είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία θα εκκινήσει όταν ολοκληρωθούν τα προηγούμενα στάδια» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Και πρόσθεσε : «Θα υπάρξει πολύ μεγάλη ταχύτητα εκ μέρους της κυβέρνησης ,όπως και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα ,αλλά δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Όταν αναφέρομαι σε καταβολή ,εννοώ ότι θα καταβληθούν αναδρομικά ,από 4 Οκτωβρίου που είναι η ημέρα δημοσίευσης και όταν ακριβώς θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποιο είναι το ποσό κατά περίπτωση» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης .

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *