«Οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω, ναι, ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στον Αντ1.
Αναφερόμενος στην ψήφο των ομογενών δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα βρούμε πάνω από 200 βουλευτές» και τόνισε ότι «είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα αν θέλει τελικά να είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πούμε για πρώτη φορά ότι βρήκαμε 300 βουλευτές .».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «το μόνο στο οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω είναι στο αυτονόητο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό θα προσμετράται στην επικράτεια» και προανήγγειλε επί της ουσίας υποχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου».
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον που είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα», πρόσθεσε.
Με αφορμή την στάση της ΝΔ στο ζήτημα της Novartis, ο πρωθυπουργός τόνισε σε σχέση με τον κ. Τσίπρα πως για τον ίδιο «οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο, υποψήφιων πρωθυπουργών, λύνονται στην κάλπη, δεν λύνονται στα δικαστήρια».
«Για τον κ. Παπαγγελόπουλο κρίναμε ότι συνέτρεχαν στοιχεία για προκαταρκτική έρευνα και τεκμηριώσαμε την άποψή μας αυτή με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο. Το έκανε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συμβολικά οι υπουργοί δεν ήταν πάνω στα κυβερνητικά έδρανα και καλά έκαναν.
Οι υπουργοί ήταν εκεί, αλλά ήταν με την ιδιότητα των βουλευτών, όχι με την ιδιότητα των υπουργών, γιατί η Βουλή αποφασίζει γι’ αυτά. Και ουδέποτε θα δείτε να γίνονται δηλώσεις έξω από το Μαξίμου για σκάνδαλα ή οτιδήποτε άλλο, όπως είχαμε δει στο παρελθόν και να αφήνουμε υπονοούμενα ότι κάποιες από τις υποθέσεις χειραγωγούνται πολιτικά. Αυτά τελείωσαν την 7η Ιουλίου», τόνισε.
Με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που απεκάλυψαν αυτό το οποίο γνωρίζαμε όλοι. Ήταν παντελώς απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν το 2015 αλλά συνειδητά χρησιμοποίησαν το εργαλείο της προεδρικής εκλογής για να ρίξουν την τότε κυβέρνηση». « Καταγράφεται ως μία δήλωση αυτογνωσίας», πρόσθεσε
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόθεση δική του «είναι να είμαστε κυβέρνηση 4ετίας», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Το τι θα γίνει το 2023 δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω και εν πάση περιπτώσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει τότε αν ήμαστε ή δεν ήμαστε μία καλή Κυβέρνηση.
Πιστεύω ότι θα είμαστε μία καλή κυβέρνηση. Και πιστεύω ότι έχουμε κάνει μία καλή αρχή και έχουμε δημιουργήσει μία καλή δυναμική για να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε εξάλλου ότι δεν πρόκειται να συνδέσει σε καμία περίπτωση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις για ένα σύστημα που να δίνει την δυνατότητα σε ένα κόμμα, το οποίο παίρνει 40%, να μπορεί να έχει μία αυτοδύναμη κοινοβουλευτική παρουσία…».
Επανέλαβε μάλιστα την δήλωση που είχε κάνει στην ΔΕΘ ότι «αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές, επειδή δεν εκτιμώ ότι με την απλή αναλογική θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα είναι διπλές εκλογές».
«Το πώς μπορεί να δοθεί το μπόνους και υπό ποιες προϋποθέσεις και αν πρέπει να συνδέεται με το απόλυτο ποσοστό του κόμματος, όλα αυτά είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω. Δεν κάνω έκπτωση, όμως, στην κεντρική μου αρχή ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα και ότι αυτός ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει», πρόσθεσε.
Απόστολος Χονδρόπουλος