Search

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου

187

Στην επικείμενη, όπως δείχνουν τα πράγματα συμφωνία Ε.Ε. – Μ. Βρετανίας για την αποχώρηση της δεύτερης από την Ένωση, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του το σημερινό πρωτοσέλιδο της ευρωπαϊκής έκδοσης του περιοδικού Politico. Στο κύριο άρθρο του επισημαίνει πως μένει μόνο ένα «αγκάθι»: αυτό του ΦΠΑ. Όπως αναφέρουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, έχοντας κάνει αμφότεροι συμβιβασμούς, συμφωνώντας σε όλα εκτός του ΦΠΑ, όπως ενημέρωσε και ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, τους πρεσβευτές των κρατών-μελών.

Γι’ αυτό και δεν κατάφεραν να φτάσουν σε οριστική συμφωνία στη διάρκεια της νύχτας. Τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος. Κατά την ενημέρωσή τους, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη, σήμερα, της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι δύσκολη η έγκρισή του από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσαν. Πράγμα που σημαίνει πως δεν αποκλείεται τελικά το σενάριο να δοθεί και τρίτη παράταση.

Για το ίδιο θέμα, το περιοδικό δημοσιεύει εκτεταμένο ρεπορτάζ σχετικά με μία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Channel 5 και το ΙΤΝ, σύμφωνα με το οποίο 50% και πλέον των ερωτηθέντων επιθυμούν η χώρα τους να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Στο μεταξύ το Ινστιτούτο Μάνατζμεντ της Μ. Βρετανίας δημοσιοποίησε έκθεση σύμφωνα με την οποία ο Μπορίς Τζόνσον και η κυβέρνησή του δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει ρευστό στις επιχειρήσεις που θα δεχτούν πλήγμα από την αποχώρηση , επισημαίνοντας μάλιστα, πως η σπατάλη αυτών των πόρων πιθανότατα θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Σφόδρα επικριτικό είναι το άρθρο του μόνιμου σχολιαστή του περιοδικού Ντάιριντ Χέρσενζον, απέναντι στην νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Βαν Ντερ Λέιν, την οποία κατηγορεί πως παραμένει απομονωμένη, έχει νοοτροπία ανθρώπου αποκλεισμένου σε κάποιο καταφύγιο και δυσκολεύεται να χτίσει γέφυρες ώστε να γίνει αποτελεσματική στη δουλειά της. Ουσιαστικά, το κείμενο επικρίνει τον γερμανικό τρόπο διοίκησης που προτίμησε η νέα πρόεδρος, αλλά πως αλλιώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα;

Στη διακομματική επίθεση που δέχτηκε η πολιτική Τραμπ στη Συρία, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η εφημερίδα New York Times, αναφέροντας σε εκτεταμένο ρεπορτάζ της πρώτης σελίδας πως η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς στην έκδοση του σχετικού καταδικαστικού ψηφίσματος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 354 ψήφους υπέρ έναντι 60 κατά, καθώς δεκάδες Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συστρατεύτηκαν με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών. Η ψήφος των βουλευτών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο Κογκρέσο για την ενέργεια του Τραμπ, την οποία πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θεωρούν ως εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολεμούσαν μαζί με τους Αμερικανούς ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης οι βουλευτές καταγγέλλουν την αποφυλάκιση τζιχαντιστών του ΙΚ έπειτα από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα. «Αυτό ήταν μια προδοσία για τους συμμάχων μας. Ήταν ένα δώρο στη Ρωσία, ένα δώρο στο Ιράν, ένα δώρο στο Ισλαμικό Κράτος, ένα δώρο στον (Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ) Άσαντ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλιοτ Έντζελ, ο οποίος εισήγαγε το ψήφισμα προς ψηφοφορία. Παράλληλα, ηγέτες του Κογκρέσου και Επιτροπών και από τα δύο κόμματα έχουν συναντήσεις με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ για την Συρία. Το ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή αντιτίθεται στην απόφαση του Τραμπ να απομακρύνει τα στρατεύματα και καλεί την κυβέρνησή του να παρουσιάσει ένα «σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους». Καλεί επίσης τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει αμέσως την στρατιωτική επίθεση, επιδιώκει τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης των συροκουρδικών κοινοτήτων με ανθρωπιστική βοήθεια και καλεί τις ΗΠΑ να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας θα γίνουν με αυτοσυγκράτηση. Ένα παρεμφερές ψήφισμα, που επίσης έχει την στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, κατατέθηκε χθες στην Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί προς ψήφιση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ανώτατη σύμβουλος του Λευκού Οίκου, είχε προειδοποιήσει πως Γκόρντον Σόντλαντ δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για τη θέση που του ανέθεσε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά αυτός το έκανε μετά από σύσταση χορηγού του. Ο Μάικλ Μακίνλι, πρώην σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατέθετε επί πέντε ώρες χθες. Ο Γκόρντον Σόντλαντ, που είχε συνεισφέρει χρήματα στην εκστρατεία του Τραμπ και θεωρείται ένας από τους πρωταγωνιστές του συνεχιζόμενου πολιτικού δράματος που παίζεται στην Ουάσινγκτον, καθώς είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ, αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την κλήτευσή του. Αρχικά είχε αρνηθεί να παρουσιαστεί. Η Washington Post για το συγκεκριμένο θέμα δημοσιεύει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η κατοικία του Σόντλαντ έξω από τις Βρυξέλλες στοίχισε στο αμερικανικό δημόσιο τεράστια ποσά, αναφέροντας μάλιστα πως μόνο η επαγγελματική κουζίνα του κόστισε 209.000 δολάρια, ενώ η οικογενειακή του άλλα 230.000 δολάρια.

Ο πρόεδρος Τραμπ εν τω μεταξύ, χαρακτηρίζει την έρευνα μέρος του «κυνηγιού μαγισσών» που διατείνεται πως εκτυλίσσεται σε βάρος του. Κατηγορεί μάλιστα την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ότι μοιράζει κλητεύσεις «σαν να είναι κουλουράκια».

Η Washington Post πάλι, κάνοντας ένα “βήμα προς τα πίσω” για να δει την μεγάλη εικόνα, στο πρωτοσέλιδό της αναλύει τη σημασία και το χρονικό βάθος της απόφασης του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία. Επισημαίνει η εφημερίδα πως πρόκειται για ένα μήνυμα με διεθνείς διαστάσεις, ενώ η συγγραφέας του άρθρου Λιζ Σλάι, αναφέρει πως η διεθνής κοινότητα αναρωτιέται αν οι ΗΠΑ είναι πλέον αξιόπιστος σύμμαχος.

Σε άλλο της ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρεται στην παρουσίαση που έκανε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μακκόνελ, αναφέροντας πως η δίκη για την αποπομπή του Τραμπ μπορεί να ξεκινήσει πριν την εθνική γιορτή των ΗΠΑ την “Ημέρα των ευχαριστιών” την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2019.

Αναφορικά με το ουκρανικό η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις του Δημοκρατικού βουλευτή Άνταμ Σιφ, πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι οι απομαγνητοφωνήσεις των καταθέσεων μαρτύρων στο ουκρανικό σκάνδαλο, θα δοθούν στην δημοσιότητα. Θυμίζουμε πως η έρευνα διεξάγεται με σκοπό να κριθεί αν υπάρχει λόγος για παραπομπή του Τραμπ, ο οποίος φέρεται να πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, να κάνει έρευνα για στοιχεία εις βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του. Ο Σιφ, σε επιστολή του προς τα άλλα μέλη της Βουλής, επισήμανε ότι οι απομαγνητοφωνήσεις αυτές υπόκεινται δυνητικά σε λογοκρισία. Τόνισε ότι θα δοθούν στην δημοσιότητα, αλλά απέφυγε να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες διότι δεν τους έχουν δοθεί απομαγνητοφωνήσεις των ακροάσεων, που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η Wall Street Journal αναδεικνύει ως πρώτο της θέμα το πρόσωπο-κλειδί, απ’ ότι φαίνεται στο ουκρανικό σκάνδαλο που δεν είναι άλλο από τον Ρούντι Τζουλιάνι. Σύμφωνα με τον νυν υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, ο ίδιος είχε ενημερώσει για τις ανησυχίες και τους φόβους του την περασμένη άνοιξη τον πρόεδρο Τραμπ για τη δράση του Τζουλιάνι και το ρόλο που είχε στη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής απέναντι στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της αναδεικνύει και ένα κοινωνικό θέμα, σύμφωνα με το οποίο, ο αριθμός των αυτοκτονιών εφήβων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 56% μέσα σε μία δεκαετία.

Βρετανικός Τύπος

Υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για να επικυρωθεί η νέα συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να ταχθεί ο ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στο κόμμα, ο Κόρμπιν σκοπεύει να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία Αποχώρησης που ο Τζόνσον ελπίζει να παρουσιάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο πιθανόν μεθαύριο Σάββατο.

Η Guardian αναδεικνύει ως πρώτο της θέμα τη σύλληψη και τέταρτου επιχειρηματία, συνεργάτη του Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος καταζητούνταν από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και συγκεκριμένων υποψηφίων γερουσιαστών, προκειμένου στη συνέχεια να αποκομίσουν ευνοϊκές αποφάσεις, ώστε να έχουν επιχειρηματικά κέρδη.

Από άλλα θέματα, η εφημερίδα επιλέγει την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας να απομακρύνουν ορφανά από ζώνη όπου μένονται οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, τη σύλληψη εκατοντάδων χρηστών του Darknet, για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και τις ταραχές για τρίτη νύχτα που συνεχίζονται στη Βαρκελώνη. Για το τελευταίο η εφημερίδα αναφέρει πως Διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία, έπειτα από διαδήλωση που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη νύκτα στην Καταλονία, με τις τοπικές Αρχές να καταγγέλλουν τα επεισόδια και την ισπανική κυβέρνηση να προειδοποιεί πως θα επέμβει δυναμικά. Έπειτα από την ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες Καταλανούς, οι οποίοι διαδήλωναν για την καταδίκη 12 Καταλανών πολιτικών σε ποινές έως 13 χρόνια από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, εκατοντάδες νέοι ακτιβιστές με σκούρα ρούχα, μάσκες και κράνη μηχανής, άναψαν φωτιές κι ύψωσαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα κι έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ και «αντικείμενα με οξέα» στις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ταραξίες προσπάθησαν επίσης να ρίξουν φωτοβολίδες εναντίον του ελικοπτέρου της αστυνομίας. Μπροστά από τα οδοφράγματα, οι ακτιβιστές φώναζαν «δεν είναι βία, είναι αυτοάμυνα», ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως έγιναν πάνω από 20 συλλήψεις. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Καταλονίας, όπως η Ταραγόνα και η Λιέιδα. Η χθεσινή διαδήλωση είχε οργανωθεί από τις Επιτροπές Αμυνας της Δημοκρατίας (CDR), που σε χθεσινό ανακοινωθέν τους τονίζουν πως «έχουμε πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή» και πως «δεν πέφτουμε στην παγίδα όσων θέλουν να μας παροπλίσουν». Κάλεσαν δε την τοπική αυτονομιστική κυβέρνηση «να κάνει ένα βήμα παραπάνω, σπάζοντας τους δεσμούς με την ισπανική κυβέρνηση». Λίγο μετά τα μεσάνυκτα, τοπική ώρα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα –ο οποίος διαρκώς καλεί τους συμπολίτες του να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην καταδίκη των Καταλανών πολιτικών– καταδίκασε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τις βιαιοπραγίες, αποδίδοντάς τες σε «μία ομάδα που παρείσφρησε στις διαδηλώσεις και σε προβοκάτορες». Ο ίδιος τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα επεισόδια που είδαμε στους δρόμους μας. Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι φυσιολογικό και είναι καλό να διαδηλώνουμε ενάντια σε μία τόσο ιταμή δικαστική απόφαση». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από την καταλανική κυβέρνηση «να καταδικάσει ανοικτά τα επεισόδια και να μην δικαιολογήσει την χρήση βίας», γιατί όπως τόνισε «δεν υπάρχουν ιδανικά που να προστατεύουν τη χρήση βίας σε μία δημοκρατία όπως η Ισπανία». Επίσης, δήλωσε πως ο Τόρα «δεν μπορεί να κρύψει πίσω από ένα προπέτασμα καπνού και φωτιάς την αποτυχία του» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει «το ηθικό και πολιτικό καθήκον» να επέμβει ώστε να μη διακυβευθεί η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών στην Καταλονία.

Η Independent αφιερώνει όλη την πρώτη της σελίδα στο ζήτημα του Brexit, δημοσιεύονται ρεπορτάζ και αναλύσεις. Αναδεικνύει την πρόταση του Κόρμπιν για ένα δεύτερο τελικό δημοψήφισμα, αλλά και ένα σχόλιο με τίτλο: Το brexit στα χέρια ηλιθίων.

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα δημοσιεύει μεγάλο ρεπορτάζ για την παραίτηση της βουλευτού των Εργατικών Λουίζ Έλμαν, μετά από 55 χρόνια θητείας της στο κόμμα, με αιτιάσεις κατά του ηγέτη της Τζέρεμι Κόρμπιν. Η κ. Έλμαν δήλωσε πως δεν μπορεί να παραμείνει πλέον στο κόμμα, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να γίνει πρωθυπουργός ο Κόρμπιν. Η 73 χρόνη βουλευτής έκανε ειδική μνεία στο αντισημιτικό σκάνδαλο που συγκλόνισε όχι μόνο το Εργατικό κόμμα αλλά και ολόκληρη τη βρετανική κοινωνία πριν μερικούς μήνες, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική σε μία σειρά αποφάσεις και πολιτικές της ηγεσίας του κόμματος, οι οποίες την αποξένωσαν από το εκλογικό του ακροατήριο.

Τέλος, το BBC σε εκτενές του ρεπορτάζ αναφέρει πως Το υπερσυντηρητικό DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Τζόνσον, που έχει χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, έχει εγείρει ανησυχίες για τρία βασικά σημεία: α) Τους νέους διακανονισμούς για τους τελωνειακούς ελέγχους στα αγαθά, που περνούν τα ιρλανδικά σύνορα, β) τον μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας να ασκήσουν βέτο και γ) το καθεστώς ΦΠΑ στην περιοχή. «Είμαστε σε συνεχείς συνομιλίες με την κυβέρνηση. Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την πρότασή της» έγραψε η αρχηγός του DUP, Αρλίν Φόστερ σε κοινή ανακοίνωση με τον Νάιτζελ Ντοντς. Υπενθυμίζεται ότι το DUP είχε πει «όχι» στο σύνολο των συμφωνιών, που είχε παρουσιάσει στη Βουλή και η Τερέζα Μέι. Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Φόστερ, η στερλίνα, που έως τώρα αυτή την εβδομάδα επιδιδόταν σε ράλι, υποχώρησε έως και 0,6% στα 1,2750 δολάρια.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *