Σε τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ 800 νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας.
Από το τέλος του περασμένου μήνα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) είχε επισημάνει με επιστολή της προς την Αριστοτέλους το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων σε οικογενειακούς γιατρούς, που δοκιμάζουν τους πολίτες αλλά και το σύστημα υγείας και καλούσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τους 800 γιατρούς – όπως είχε εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για 800 συμβάσεις με τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) συναντά εμπόδια, οικονομικής κυρίως φύσεως. Παρότι αρχικά και οι δύο πλευρές εμφανίζονταν ικανοποιημένες από τις συζητήσεις και είχαν συμφωνήσει να δοθεί προτεραιότητα σε γιατρούς που έχουν ανοίξει ιατρείο μετά το 2012 και οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ – αφού έκτοτε ο Οργανισμός δεν έχει συνάψει νέες συμβάσεις- η πορεία δεν συνεχίστηκε το ίδιο θετικά.
Από το υπουργείο Υγείας διαπίστωσαν πως οι οικονομικοί όροι των συμβάσεων απαιτούν λεπτούς χειρισμούς ενώ και οι ιδιώτες γιατροί – μέσω των εκπροσώπων τους στον ΠΙΣ – κρατούν στάση αναμονής και πολλών επιφυλάξεων μέχρις ότου δουν τις νέες, βελτιωμένες όπως περιμένουν, συμβάσεις.
Μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τοποθετήθηκε και για το θέμα του μικρού Ραφαήλ ο οποίος πάσχει από μία μυϊκή ατροφία και οι γονείς του ζητούν την κάλυψη των εξόδων προκειμένου να μεταβεί το παιδί δε ειδικό κέντρο των ΗΠΑ.
Ο κ. Εξαδάκτυλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν μπορούμε να μη σεβόμαστε ή να αμφισβητούμε τις αποφάσεις των ανωτάτων γνωμοδοτικών οργάνων της Πολιτείας. Μπορούμε ενδεχομένως να ξαναζητήσουμε να επανεξετάσουν την περίπτωση. Θα πρέπει όμως να σεβόμαστε αυτές τις αποφάσεις. Όλοι ευχόμαστε το καλύτερο για όλους τους ασθενείς μας και ειδικά για τον συγκεκριμένο μικρό ασθενή, αλλά δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιο είναι το καλύτερο. Είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι που απαρτίζουν το Α.Υ.Σ., έχουν φροντίσει με κάθε τρόπο, έχουν μελετήσει συστηματικά και διεξοδικά όλες τις παραμέτρους και εφόσον κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, είναι αυτή που εξυπηρετεί την υγεία του μικρού ασθενούς».
Νίνα Κομνηνού