Το Brexit, όπως ήταν φυσικό, απασχολεί το πρωτοσέλιδο της ευρωπαϊκής έκδοσης του περιοδικού Politico, με τον εύγλωττο τίτλο “Το Brexit στο καθαρτήριο” με αφορμή το διάλογο του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων με ένα βουλευτή.
Ο Μπορίς Τζόνσον έχει παγώσει τη διαδικασία εξόδου, περιμένοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την παράταση. Χθες Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε πως “το Brexit ήταν χάσιμο χρόνου και ενέργειες” δείχνοντας έτσι το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, απέναντι στην πολιτική κωλυσιεργίας του βρετανού πρωθυπουργού.
Ανάμικτα συναισθήματα άφησαν στον Μπόρις Τζόνσον οι δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την πιθανότητα παράτασης της ημερομηνίας για το Brexit να έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται στο βάθος. Για πρώτη φορά, η Βουλή των Κοινοτήτων άναψε το «πράσινο φως» για το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit, ωστόσο απέρριψε το βασικό στόχο και υπόσχεση του Βρετανού πρωθυπουργού που δε είναι άλλος από ένα Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Για την ιστορία, από τα μέλη της Βουλής 322 ψήφισαν κατά έναντι 308 που έδωσαν την θετική τους ψήφο. Συνεπώς, μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να κάνει ένα βήμα πίσω και να βάλει -προσωρινά τουλάχιστον- την όλη διαδικασία στον «πάγο». Ναι μεν αυτές οι εξελίξεις μπορεί να αποτελούν μια θετική εξέλιξη μέσα σε όλο το δράμα του Brexit, την ώρα που Τζόνσον και ΕΕ ψάχνουν πυρετωδώς μια λύση, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά το τελικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε σαφώς απογοητευμένος. «Το σχέδιο που θα μπορούσε να είχε εγγυηθεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Τώρα αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον. Μάλιστα ο Τζόνσον επιχείρησε να επηρεάσει την ψήφο των βουλευτών, τονίζοντας ότι δεν θα ζητήσει παράταση για το Brexit, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα είναι οι ίδιοι οι βουλευτές υπεύθυνοι εάν τελικά το κάνει. Πλέον το «μπαλάκι» επιστρέφει όμως και πάλι στην ΕΕ. Η Ενωση θα είναι εκείνη που θα πρέπει να αποφασίσει πως θα αντιδράσει σε περίπτωση που ένα αίτημα παράτασης για το Brexit έρθει στα χέρια της. Από την πλευρά του, ο Λέο Βαράντγκαρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, η χώρα του οποίου επηρεάζεται άμεσα από το Brexit χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων υπογραμμίζοντας εν συνεχεία «απαιτείται περισσότερη σαφήνεια». Πλέον η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ο μοναδικός τρόπος η Βρετανία να ξεπεράσει την κρίση που έχει προκαλέσει το ζήτημα του Brexit σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί η αποχώρηση να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο, δήλωσε χθες πηγή προσκείμενη στο γραφείο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιχειρηματολόγησε πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη». Την ώρα που το σενάριο για νέα παράταση του Brexit ως τον Γενάρη είναι πλέον ορατό, καθώς ο Ντόναλντ Τουσκ θέλει να το συζητήσει με τους «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γαλλία αντιδρά από την πλευρά της.
«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», τόνισε ο Τουσκ με tweet του. Από την πλευρά της, η Ορελί ντε Μονσαλέν, υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας είπε: «Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία. Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία (αποχώρησης) ξανά αποκλείεται», ανέφερε η Ορελί ντε Μονσαλέν, υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θέματα, το περιοδικό αποφάσισε πως αξίζει να αναφερθούν η απόρριψη του αιτήματος της Κροατίας να ενταχθεί στη ζώνη Σέγκεν.
Οι New York Times επισημαίνουν στο πρωτοσέλιδό τους την κατάθεση του ανώτατου διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Ουκρανία Γουίλιαμ Τέιλορ, ο οποίος δήλωσε πως η βοήθεια προς τη χώρα αυτή πάγωσε με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην ηγεσία της να συγκεντρώσει ενοχοποιητικά στοιχεία για τον γιο του Μπάινεν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα infographics που δημοσιεύει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα, με τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και τα στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί εναντίον της όπως έγγραφα, μαρτυρικές καταθέσεις, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες κλπ.
Στο συριακό, η εφημερίδα αναφέρει πως πρόκειται για μία ξεκάθαρη νίκη του Ερντογάν και του Πούτιν, δημοσιεύοντας σχετικό ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας Η συμφωνία θεωρείται καλή εξέλιξη για την Αγκυρα και πολύ κακή για τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ενώ ενισχύει τον νέο ρόλο της Μόσχας ως η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή, καθώς φθίνει η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, επισημαίνει ο Guardian. Παράλληλα όμως, κερδισμένος βγαίνει και ο πρόεδρος της Συρίας- ο σύμμαχος του Πούτιν- Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Στα ίδια θέματα και με το ίδιο επικριτικό πνεύμα είναι αφιερωμένο και το πρωτοσέλιδο της Washington Post επισημαίνοντας πως η κατάθεση του Τέιλορ στερεί από τον Τραμπ το επιχείρημα πως η πολιτική του στην Ουκρανία ήταν ανιδιοτελής και πως λειτούργησε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Το νεότερο στοιχείο στην έρευνα είναι οι διαρροές από την μεριά των εισαγγελέων, οι οποίοι δήλωσαν πως βρήκαν στοιχεία που συνδέουν την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου με συνεργάτες του Ρούντι Τζουλιάνι.
Ως προς συριακό ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ πως η Τουρκία θα κληθεί να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στη βορειοανατολική Συρία. «Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς – και υποθέτω πως είναι ακριβείς – θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Μάρκ Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN. «Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Πάντως, ο Έσπερ είπε πως η Τουρκία είναι «ένας μακροχρόνιος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» και πως «δεν σκοπεύουμε να πάνε σε πόλεμο με έναν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, ειδικά για μια περιοχή για την οποία δεν υπογράψαμε να την υπερασπιστούμε». Παράλληλα, ο Μάρκ Έσπερ επισήμανε πως στη Συρία κρατούνταν περίπου 11.000 τζιχαντιστές, εκ των οποίων πάνω από 100 έχουν διαφύγει, κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται πως με δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Έσπερ είχε επιτεθεί κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως «φέρει την πλήρη ευθύνη» για την τουρκική εισβολή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων «ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου».
Η Guardian ασχολείται στο πρωτοσέλιδο της με τα ίδια θέματα, ωστόσο δημοσιεύει δύο πολύ ενδιαφέροντα φωτορεπορτάζ. Το πρώτο αφορά μακιγιαρισμένους ταλιμπάν και το δεύτερο μία σειρά φωτογραφίες από σοβιετικούς χίπις.
Η Independent επισημαίνει πως Μονόδρομο για την άρση του αδιεξόδου χαρακτήρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πηγή προσκείμενη στο γραφείο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί να αναβληθεί το Brexit ως τον Ιανουάριο.
Την Τρίτη ο Τζόνσον ηττήθηκε στην ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε όσον αφορά την έγκριση της νομοθεσίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., εξέλιξη η οποία τον ώθησε να αναστείλει τη διαδικασία και να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν για αυτό που αποκάλεσε αίτημα του κοινοβουλίου να υπάρξει περαιτέρω αναβολή του διαζυγίου. «Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία» η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας, είπε η πηγή. «Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή εκλογών», πρόσθεσε η πηγή. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, «αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο» και οι ψηφοφόροι «πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκωτία, με (πρωθυπουργό) τον Κόρμπιν».