Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Σοσιαλδημοκράτες καταφεύγουν στα μέλη για την ανάδειξη νέου προέδρου. Μια ιδέα που γεννήθηκε μέσα από την απελπισία λόγω της κατακόρυφης πτώσης των ποσοστών του ιστορικού κόμματος.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική του ιστορία. Εδώ και ένα χρόνο το παλαιότερο γερμανικό κόμμα, που κυβερνά μαζί με τη Χριστιανική Ένωση, παρακολουθεί τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται στο 14%. Για τους Σοσιαλδημοκράτες, που από το 1949 έχουν στείλει στην καγκελαρία 3 πολιτικούς και το 1989 με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό 40%, αποτελεί ένα δεδομένο, με το οποίο δύσκολα μπορούν να συμφιλιωθούν.
«Συνοχή της κοινωνίας»
Όλοι συμφωνούν ότι κάτι θα πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων. Ο Πέτερ Σολτς, υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος, εντοπίζει τις αλλαγές σε τομείς κοινωνικής πολιτικής. «Ένα κόμμα θα πρέπει να θέσει ως καθήκον του τη συνοχή της κοινωνίας και τη συνεννόηση ανάμεσα στους ανθρώπους. Έτσι ώστε ο καθένας, ανεξαρτήτως του τι κάνει, να περνά κανονική ζωή. Για να μην έχουν περισσότερη αξία αυτοί που κερδίζουν περισσότερα χρήματα ή είχαν καταπληκτική εκπαίδευση σε ξένα πανεπιστήμια, από αυτούς που αποφάσισαν για μια χειρωνακτική εργασία και την κάνουν με καταπληκτικό τρόπο».
Ο Όλαφ Σολτς ανήκει ανάμεσα στους 12 υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος, που κατεβαίνουν σε 6 «ζευγάρια», αποτελούμενες η κάθε μία από έναν άνδρα και μια γυναίκα. Συνυποψήφια του Σολτς είναι η Κλάρα Γκέιβιτς, πρώην βουλευτής του κρατιδίου της Θουριγγίας. Η κυρία Γκέιβιτς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στη μέχρι τώρα διαδικασία επιλογής προέδρου του κόμματος, κατά την οποία μια ομάδα κυρίως ανδρών αποφάσιζε παρασκηνιακά και την επόμενη μάθαινε κανείς το όνομα από τις εφημερίδες. «Για αυτό» λέει, «τολμήσαμε ένα μεγάλο πείραμα με την ανάδειξη προέδρου από την κομματική βάση.
Αριστερό προφίλ
Βέβαια, αυτό είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς από το να το κάνει. Διότι σύμφωνα με το καταστατικό τα μέλη του κόμματος δεν μπορούν να αποφασίζουν για την ηγεσία τους παρά μόνο οι σύνεδροι σε κομματικό συνέδριο. Αυτό θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, άλλα υπάρχει ήδη συναίνεση ότι οι σύνεδροι θα σεβαστούν την ετυμηγορία της κομματικής βάσης. «Αυτή η διαδικασία εκλογών του προέδρου από τη βάση είναι νέα, για ένα κόμμα με τα περισσότερα μέλη» λέει ο Μπόρις Πιστόριους, πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας και επίσης υποψήφιος. «Έχουμε 430.000 μέλη, πρόκειται για ένα πραγματικό πολιτικό κίνημα».
Η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα μέλη είχαν μέχρι χθες βράδυ τη δυνατότητα, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω επιστολής, να ψηφίσουν το δίδυμο, που θα ηγηθεί του κόμματος. Η καταμέτρηση έχει ξεκινήσει και στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα. Τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ελπίζουν ότι τα μέλη θα αδράξουν την ευκαιρία και θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους. Για το ποιο από τα 6 «ζευγάρια» έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης, δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα . Σημασία έχει οι νικητές να δώσουν νέο προσανατολισμό στο κόμμα, ένα αριστερό προφίλ, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι. Εάν καμιά ομάδα δεν πάρει την πλειοψηφία, τότε θα ακολουθήσει επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στα δύο «ζευγάρια» με τις περισσότερες ψήφους. Το αργότερο στις 30 Νοεμβρίου θα υπάρχει βεβαιότητα, ποιο δίδυμο επιθυμεί η κομματική βάση στην προεδρία του SPD.
Πηγή: DW