Search

Αντιδράσεις φορέων για το νομοσχέδιο για το άσυλο

500

Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο  για το Άσυλο υποβαθμίζει την προστασία και τα δικαιώματα των προσφύγων και παραβιάζει τα ευρωπαϊκά και διεθνή νομικά πρότυπα διαμηνύουν η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις που εργάζονται πάνω στα δικαιώματα των προσφύγων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα-Ελληνικό Τμήμα, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και του HumanRights360).

Παράλληλα οι οργανώσεις κάνουν λόγο για εξαιρετικά μικρό χρόνο διαβούλευσης του νομοσχεδίου, ξεκάθαρη περιφρόνηση των ΜΚΟ που ασχολούνται με την προσφυγική κρίση  και περιστολή του ρόλου τους.

Κοινή συνέντευξη τύπου

Οι κύριες ενστάσεις των οργανώσεων που αναφέρθηκαν στη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αφορούν τις διατάξεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, με τον κίνδυνο μη εξέτασης των αιτημάτων επί της ουσίας, την πρόσβαση στην υγεία και την εργασία, τον ορισμό της ευαλωτότητας, την παρατεταμένη κράτηση, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και τις διαδικασίες ενσωμάτωσης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όπως τόνισαν οι ομιλητές, συμπεριλαμβάνει μια σειρά πολύ κομβικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών/ριών. Θα οδηγήσουν ένα πλήθος ανθρώπων σε μια γκρίζα ζώνη χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Πρόκειται για ένα μαγείρεμα της κυβέρνησης που θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και θα αυξήσει τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, επεσήμαναν.

Εκφράστηκε η ανησυχία, ότι θα διευρυνθούν οι κρατήσεις και οι απελάσεις, χωρίς να εξετάζονται τα ζητήματα ασύλου ενώ τονίστηκε ότι η κατάργηση του ανασταλτικού αποτελέσματος της προσφυγής θέτει τα άτομα σε κίνδυνο επιστροφής, πριν ακόμα εξεταστεί το αίτημά τους σε δεύτερο βαθμό. Το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα για πρόσβαση στην εργασία μετά από έξι μήνες της αίτησης ασύλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας. Επίσης επισημάνθηκε πως είναι ξεκάθαρο πως ο νομοθέτης  έχει καθαρό στόχο να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο εκθέτοντας ευάλωτους ανθρώπους στον κίνδυνο της κράτησης και της επιστροφής. Παράλληλα καταγγέλθηκε τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μετατρέψει το προσφυγικό ζήτημα σε μεταναστευτικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σχέδιο Νόμου κατατέθηκε προς συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 21 Οκτωβρίου 2019 και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση 31 Οκτωβρίου 2019.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *