«Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή φύλαξης των συνόρων μας που με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελείται στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, στους πρόσφατους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου.
«Χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε το προσφυγικό ως κορυφαία πρόκληση και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της.
«Μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών του προβλήματος, αλλά και σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων.
Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στη γειτονική χώρα με αφορμή και την γενικότερη συμπεριφορά της τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την οικονομία», όπως είπε. Απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα για αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ έδωσε έμφαση και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Live | Η 4η Σύνοδος της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας δηλώνει το ενδιαφέρον των χωρών μας να βαδίσουν μαζί στο δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας.
Posted by Kyriakos Mitsotakis on Tuesday, 29 October 2019
Όπως ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός «στον προβληματισμό της συνόδου μας αξίζει να ενσωματωθεί και η κρίσιμη παράμετρος της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί κλειδί για πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν. Καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία.
Η Ελλάδα, πιστή στην Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Στον ΟΗΕ παρουσίασα το σχέδιό μας για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028».
«Αιχμή της στρατηγικής μας για την ενέργεια στην Ελλάδα, οι υποδομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργό τονίζοντας πως «μεγάλα ενεργειακά έργα όπως στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη αλλάζουν το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και δημιουργούν νέες προοπτικές».
«Από το ίδιο βήμα πέρυσι είχα μιλήσει για ευκαιρίες που χάνονταν εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών. Σήμερα είμαι εδώ για να μιλήσω για ευκαιρίες που ανοίγονται, εξαιτίας νέων πολιτικών» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Απόστολος Χονδρόπουλος