Search

Προς άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων της ΔΕΗ

397

Με δέκα δράσεις, μεταξύ των οποίων και η άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που θα εμπεριέχονται στο νέο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ θα υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας, διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Όπως ξεκαθάρισε οι δέκα δράσεις αφορούν ρυθμίσεις για κινητικότητα εργαζομένων και την εθελούσια έξοδο, διευκόλυνση των προμηθειών και την κατάργηση της μονιμότητας για τα νέα στελέχη.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ετοιμάζεται μια εθελουσία στη ΔΕΗ στο πρότυπο του ΟΤΕ που θα επιβαρύνει την εταιρεία και όχι τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Θα υπάρχουν κάποια λελογισμένα κίνητρα για τους εργαζόμενους που θα συμμετάσχουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων της επιχείρησης», σημείωσε.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι είναι μια σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Αναφέρθηκε μάλιστα στη μεταστροφή που υπήρξε στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ χάρη στο σχέδιο διάσωσης του υπουργείου αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις από δω και πέρα. «Η ΔΕΗ έβγαλε τη μύτη της έξω από τον νερό αλλά έχει ακόμη μεγάλες προκλήσεις όπως την απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την ενίσχυση της των ΑΠΕ. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τη ΔΕΗ να την κάνουμε πιο ευέλικτη πιο σύγχρονη και πιο λειτουργική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα δέκα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ παρουσιάζονται στο νομοσχέδιο που την επόμενη Τρίτη θα μπει σε διαβούλευση.

Αναλυτικότερα, τα δέκα μέτρα είναι τα εξής:

– Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, θα έχουν πλέον ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα αφορά στον έλεγχο της μονιμότητας μόνο όχι στην πρόσληψη.

-Καταργείται η μονιμότητα των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών της ΔΕΗ και θα έχουν 3 έτη συμβόλαια, ενώ θα προέρχονται και από την αγορά.

-Εισάγονται κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά και οι αμοιβές θα καθορίζεται από ειδική Επιτροπή και το ΔΣ της ΔΕΗ ώστε να μην απαξιώνεται η επιχείρηση από την απώλεια καλών στελεχών.

-Ενισχύονται και τα μεσαία στελέχη.

-Τίθενται οι προϋποθέσεις για εθελουσία που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ και όχι ασφαλιστικά ταμεία και φορολογούμενους. Το κόστος της εθελουσίας θα αποσβεστεί σε 2-3 χρόνια και θα ακολουθηθεί το μοντέλο του ΟΤΕ.

-Ενθαρρύνεται η κινητικότητα από τη ΔΕΗ προς συγγενείς εταιρείες, όπως ΔΕΔΔΗΕ.

-Επιτρέπονται μεταφορές εργαζομένων προς το Δημόσιο τομέα, εν όψει της απολιγνιτοποίησης κάτι που αφορά τις νεότερους εργαζόμενους που δεν θα φύγουν με εθελουσία.

-Ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες παρακάμπτοντας χρονοβόρες διαδικασίες. Εισάγεται η Επιτροπή Ελέγχου των προμηθειών.

-Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση για τη ΔΕΗ

-Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους συνταξιούχους και εργαζόμενους της ΔΕΗ. Ενώ μέχρι σήμερα υπάρχει έκπτωση 75% που αφορά ανταγωνιστικό σκέλος και ρυθμιζόμενες χρεώσεις, πλέον θα υπάρχει έκπτωση 30% μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Την ίδια ώρα, ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΔΕΠΑ Εμπορίας από την ΔΕΠΑ Υποδομών προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη Τρίτη θα δώσει την απάντηση στο ρόλο των Ελληνικών Πετρελαίων που σήμερα κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα τα Ελληνικά Πετρέλαια θα κληθούν να επιλέξουν σε ποια από τις δύο εταιρείες θα θελήσουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν και θα διαθέσουν μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο το ποσοστό τους στην δεύτερη εταιρεία.

Αυτό ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι: από την μητρική σήμερα ΔΕΠΑ θα αποσχισθούν η ΔΕΠΑ Υποδομών μαζί με την ΔΕΔΑ και την ΕΔΑ Αττικής και η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων η οποία θα παραμείνει ως μια ξεχωριστή εταιρεία υπό τον έλεγχο του δημοσίου και με την συμμετοχή των ΕΛΠΕ.

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & Email

TAG


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *