Μείωση του καπνίσματος παραδοσιακών τσιγάρων αποτυπώνεται στους έφηβους και μαθητές σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια και επιστημονική υπεύθυνη του τομέα επιδημιολογικών και ψυχοκοινωνικών ερευνών του Ερευνητικού Παν/μιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Αννα Κοκκέβη, που μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 στο πλαίσιο έρευνας για την νέα πραγματικότητα μετά τη ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου, η οποία μεταδόθηκε σε εκπομπές του σταθμού της πόλης.
Ο Γ.Γ του υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, χαρακτήρισε θετικά τα μηνύματα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επισήμανε ότι προς το παρόν δεν επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες, αλλά γίνονται συστάσεις και προανήγγειλε την ανακοίνωση -μέσα στο Νοέμβριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό – της επαναλειτουργίας του τετραψήφιου 1142 για καταγγελίες παραβίασης του νόμου.
Αναλυτικά:
«Διαπιστώνεται μεταστροφή στη νοοτροπία των εφήβων, καθώς το ένα τρίτο των μαθητών ξεκινούν το κάπνισμα ή έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν σε ηλικία 15 ετών, ενώ ένας στους τρεις 15χρονους κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου» είπε η κυρία Αννα Κοκκέβη, επισημαίνοντας πως όσο νωρίτερα αρχίζει κάποιος να καπνίζει τόσο σοβαρότερες είναι οι συνέπειες σε βάθος χρόνου. Σε ερώτηση για τους παράγοντες που οδήγησαν στη μεταστροφή των νέων σε σχέση με αυτή την εξαρτητική συμπεριφορά, την απέδωσε στην αποτελεσματικότητα των αντικαπνιστικών εκστρατειών και στη συνεισφορά -ειδικά για τους μαθητές- των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα.
«Οι έφηβοι αρχίζουν το κάπνισμα στα 11 σε ποσοστό 2%, στην ηλικία των 13 ετών φτάνουν το 12%, ενώ στα 15 τους αγγίζουν περίπου το 1/3 του πληθυσμού, δηλαδή ένα στα τρία παιδιά έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν» σημείωσε η ομότιμη καθηγήτρια και επιστημονική υπεύθυνη του τομέα επιδημιολογικών και ψυχοκοινωνικών ερευνών του ΕΠΙΨΥ, για να υπογραμμίσει ότι αυτό αφορά στο τσιγάρο και όχι στο ηλεκτρονικό, η χρήση του οποίου αυξάνεται. «Η εφηβεία είναι η ηλικία της περιέργειας, του πειραματισμού, η επίδραση των συνομηλίκων μεγάλη και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι 36 χιλιάδες μαθητές κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν είναι μικρός ο αριθμός» τόνισε.
Για τη συμβολή του νέου αντικαπνιστικού νόμου στη μείωση της χρήσης τσιγάρου ανάμεσα στους νέους, με δεδομένη την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος και ατμίσματος σε κλειστούς χώρους, η κυρία Κοκκέβη προέκρινε ως σημαντικότερο την αλλαγή νοοτροπίας. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι μένουν πολλά να γίνουν σε σχέση με αυτή την εξαρτητική συμπεριφορά με τις πολλαπλά διαπιστωμένες ολέθριες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. «Μερίδα των παιδιών έχει τάση αντίστασης στην επιβολή του νόμου ,γιαυτό μεγάλη σημασία έχει τι κάνει ο περίγυρος και πως συμπεριφέρεται» εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια και επιστημονική υπεύθυνη του τομέα επιδημιολογικών και ψυχοκοινωνικών ερευνών του Ερευνητικού Παν/μιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Αννα Κοκκέβη.
*ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ
Ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για νέο νόμο, επειδή είχε ψηφιστεί το 2008. «Αρχικά αποτύχαμε στην εφαρμογή του και πλέον καταβάλλεται μια νέα προσπάθεια. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε και να επικαιροποιήσουμε κάποια σημεία, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστούν αντίστοιχες προσπάθειες,στο μέλλον. Μετά από μία δεκαετία δείχνει να είναι αυτή η κατάλληλη εποχή επειδή ο κόσμος φαίνεται να είναι ωριμότερος να δεχθεί αλλαγές και διαφορετικές συμπεριφορές σε σχέση με το κάπνισμα, αλλά και επειδή τυγχάνει του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και του ίδιου του κ Μητσοτάκη.»
Αναφερόμενος στις βελτιώσεις που έγιναν, επισήμανε ότι στο νόμο δεν υπάρχουν σαρωτικές αλλαγές, αλλά επεκτάθηκε η εφαρμογή του σε ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει παρουσία ανηλίκων, όπως στις παιδικές χαρές.
Ακόμη, όπως είπε, εφαρμόστηκε απόφαση του ΣτΕ για νόμο χωρίς εξαιρέσεις, κάτι που συνεπάγεται την εφαρμογή του παντού, όπως σε καζίνο, πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και κτίρια άνω των 400 τμ.
Στην ελεγκτική διαδικασία ενεπλάκη ενεργά η ΕΛ.ΑΣ, δεδομένου ότι έως τώρα αρμόδιες ήταν η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, οι Επιθεωρητές Υγείας, καθώς και οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας των Υγειονομικών Διευθύνσεων των Περιφερειών. Ο κ Παναγιώτης Πρεζεράκος χαρακτήρισε κομβικό σημείο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου την εμπλοκή της ΕΛΑΣ, η οποία , όπως τόνισε, εμφανιζόταν μέχρι πρότινος μόνον σε περίπτωση βεβαιωμένης παραβατικής συμπεριφοράς και μετά από καταγγελίες και αντιδράσεις σε περίπτωση επιβολής προστίμου.
«Οι αστυνομικοί μετείχαν μόνον ως μέλη μικτών κλιμακίων και πλέον μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα» είπε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας.
Για τους ελέγχους σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει, αλλά χρειάζεται χρόνος προσαρμογής.
Σε ερώτηση για τον αριθμό στον οποίο θα καλούν όσοι επιθυμούν να κάνουν καταγγελία, απάντησε πως απενεργοποιήθηκε και καταβάλλεται προσπάθεια επανενεργοποίησής του. «Το Νοέμβριο θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό ο τετραψήφιος 1142 αποκάλυψε ο κ Πρεζεράκος εξηγώντας ότι δεν θα αφορά αποκλειστικά σε καταγγελίες, οι οποίες θα διαβιβάζονται σε αστυνομικά τμήματα, αλλά θα παρέχει και ενημέρωση γύρω από το κάπνισμα.
Οπως ανακοίνωσε, μετά από ικανοποιητικό αριθμό παραβάσεων από συγκεκριμένα καταστήματα, θα αποστέλλονται εκπρόσωποι των ελεγκτικών μηχανισμών και στη συνέχεια θα επιβάλλονται πρόστιμα, το ύψος των οποίων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί.
«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ