Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε την πρόταση του Νάιτζελ Φάρατζ αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με το Κόμμα Brexit κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο ηγέτης των Τόρις είπε στο BBC ότι θα είναι “πάντα ευγνώμων” σε αυτούς που του δίνουν συμβουλές, αλλά δεν προτίθεται να προχωρήσει σε “προεκλογικές συμμαχίες”.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά την εκτίμηση του Αμερικανικού προέδρου ότι οι κκ. Φάρατζ και Τζόνσον μαζί θα είναι «μια ασταμάτητη δύναμη».
Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, δεν υπάρχει περίπτωση οι Συντηρητικοί να έρθουν σε συμφωνία με το Brexit Party.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC, Λόρα Κένσμπεργ, ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η «δυσκολία» να συνάψει συμφωνίες » με οποιοδήποτε άλλο κόμμα» είναι το γεγονός “ότι υπάρχει κίνδυνος ο Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνει ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ».
Κίνδυνος διάσπασης της ψήφου Brexit
Οι εφημερίδες συμφωνούν σήμερα ότι η “απειλή” του Νάιτζελ Φάρατζ , ότι το Κόμμα Brexit στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου θα έχει υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αγγλίας , της Ουαλίας και της Σκωτίας, εφόσον ο Μπόρις Τζόνσον δεν προτίθεται να αποσύρει τη συμφωνία Brexit, συνιστά αρνητική εξέλιξη για τις εκλογικές προοπτικές των Τόρις.
Σύμφωνα με τους Financial Times πρόκειται για “ισχυρό πλήγμα” όσον αφορά τις πιθανότητες των Συντηρητικών να πετύχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι Times εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος στην κάλπη να διασπαστεί η ψήφος Brexit – “γεγονός που καθιστά την εκλογική μάχη για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον περισσότερο δύσκολη”.
H Daily Mail γράφει ότι τα δύο κόμματα είναι πλέον σε “εμπόλεμη κατάσταση” μετά την απαίτηση του Νάιτζελ Φάρατζ για κατάργηση της Συμφωνίας Αποχώρησης και την απόρριψη αυτού του αιτήματος από τον Μπόρις Τζόνσον. “Οι Τόρις θεωρούν ότι ο κ. Φάρατζ με την τακτική του εξανεμίζει τις ελπίδες τους για την αυτοδυναμία”, σημειώνει η εφημερίδα.
Σε άρθρο γνώμης, η ίδια εφημερίδα, εκτιμά ότι “ο κ. Φάρατζ έχει ξεπεράσει τον εαυτό του” και παροτρύνει αυτόν και τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του – “να αμβλύνουν την ιδεολογική τους καθαρότητα και να αγκαλιάσουν την πραγματικότητα”.
Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η Daily Express η οποία είναι της γνώμης ότι ο ηγέτης του Κόμματος Brexit έχει κερδίσει μια θέση στην ιστορία αλλά – “η περίοδος της μεγάλης δημοφιλίας του έχει παρέλθει”.
Η Sun καλεί τον Νάιτζελ Φάρατζ και τους ψηφοφόρους του “να το ξανασκεφτούν” , επειδή η στάση τους είναι πολύ πιθανό να παρεμποδίσει τον κ. Τζόνσον να κερδίσει την πλειοψηφία – “η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του Brexit”.
H Daily Mirror από την πλευρά της κατηγορεί τον Νάιτζελ Φάρατζ ότι επιδίδεται “σε φτηνά τεχνάσματα” με στόχο την αύξηση της δημοτικότητάς του – “τακτική που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα και για τα δύο μεγάλα κόμματα”.
Και η Daily Telegraph επικεντρώνει την προσοχή της στην προεκλογική εκστρατεία και μας ενημερώνει ότι οι Τόρις προετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν το εκλογικό τους μανιφέστο στο οποίο θα προβλέπονται περικοπές φόρων.
“Να ηττηθεί ο φανατισμός των Τόρις”
Ο αρθρογράφος και πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Μάθιου Πάρις χρησιμοποιεί την εβδομαδιαία στήλη του στους Times για να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει τους Τόρις μετά από 50 χρόνια.
Ο Πάρις υπογραμμίζει ότι είναι απρόθυμος να υποστηρίξει έναν ηγέτη ο οποίος – όπως σημειώνει – “είναι ξένος στην ειλικρίνεια , χωρίς αρχές , που αποφάσισε να σερφάρει στο κύμα του ανόητου λαϊκισμού για να ικανοποιήσει μόνο τις προσωπικές του φιλοδοξίες”.
“Έφτασε ο καιρός”, ισχυρίζεται ο Πάρις, “να εγκαταλείψουμε την ελπίδα για την επιστροφή της λογικής στο Συντηρητικό κόμμα”. Μολονότι στο παρελθόν, o Μάθιου Πάρις ποτέ δεν είχε ψηφίσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες , αυτή τη φορά στις επερχόμενες εκλογές θα στηρίξει αυτό το κόμμα – “για να ηττηθεί ο φανατισμός των Τόρις στο θέμα Ευρώπη”.
Εκλογές και πολιτική διαφήμιση
Μετά την απόφαση του Twitter να απαγορεύσει όλες τις πληρωμένες πολιτικές διαφημίσεις, οι Financial Times θεωρούν ότι η διαδικτυακή πολιτική διαφήμιση έχει επείγουσα ανάγκη ρύθμισης και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Με τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος τον Δεκέμβριο και τις προεδρικές στις ΗΠΑ μετά περίπου 12 μήνες , η FT εκτιμά ότι σε ό,τι αφορά την πολιτική διαφήμιση τα συμφέροντα είναι μεγάλα.
Ο Guardian εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η μεγάλη επίδραση που ασκεί το Facebook στους χρήστες , δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν τον γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης να έχει τεράστια πολιτική επιρροή.
Η εφημερίδα τονίζει ότι ο εξαναγκασμός του Facebook να αποκαλύψει σε ποιους τομείς δαπανούν τα κόμματα τα χρήματα που διαθέτουν για την προεκλογική τους εκστρατεία και η επιβολή ορίων στις διαφημιστικές δαπάνες με βάση το μέγεθος των εκλογικών περιφερειών “θα ήταν μια καλή αρχή”.
Βύρων Καρύδης