Η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας με βιβλία στα ελληνικά, στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα σουηδικά, στα φαρσί, στα αραβικά, στα γερμανικά και σε πολλές άλλες γλώσσες και διαλέκτους είναι ανοιχτή στο κοινό από 1η Νοεμβρίου, στη νέα της στέγη στην Κυψέλη Εύβοιας 7.
Ένας χώρος συνάντησης προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων που υπερβαίνει τα στερεότυπα μέσω του βιβλίου
Πρόκειται για μία βιβλιοθήκη -πολυπολιτισμικό κέντρο που αποτελείται από 14.000 βιβλία σε 14 γλώσσες, έχει παιδικό τμήμα και θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα ελληνικών και προσεχώς αγγλικών και ενισχυτικής διδασκαλίας. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται δημιουργικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.
Πίσω από την δημιουργία της βιβλιοθήκης βρίσκεται ο οργανισμός We Need Books.
Δύο νέοι άνθρωποι, η Ιωάννα Νισυρίου και ο Ναντίρ Νούρι ξεκίνησαν το 2016 να δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν την ιδέα, προσπαθώντας να χτίσουν μία κοινότητα γύρω από το βιβλίο. Σήμερα έχουν στήσει 2 βιβλιοθήκες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό και στη Βιβλιοθήκη CRS της Caritas Athens, στην Αθήνα, ενώ έχουν στείλει πολλά βιβλία σε δομές της Ελλάδας.
«Είναι ένας μεγάλος ενιαίος χώρος 260 τ.μ. με μια ωραία αυλίτσα στο πίσω μέρος. λέει στον Αθήνα 9.84. η Ιωάννα Νισυρίου. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο συνάντησης για ντόπιους, ξένους, επισκέπτες για παιδιά και μεγάλους με στόχο την επικοινωνία, την επαφή με άλλους πολιτισμούς, την ανταλλαγή ιδεών και την δημιουργία νέων ιδεών. Ο χώρος που φτιάξαμε για τα παιδιά είναι πολύ ελκυστικός και ελπίζουμε να τραβήξουμε τα παιδιά προς το διάβασμα. Ο οργανισμός μας δεν έχει πάρει επιχορήγηση από κάπου. Τα χρήματα τα συγκεντρώνουμε μέσω πλατφόρμας crowdfunding ή από κάποιες άλλες δωρεές. Υπήρξε μεγάλη στήριξη από τους πολίτες και στις δωρεές βιβλίων».
Ο στόχος του We Need Books είναι να ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να εμπλακούν στις πρωτοβουλίες του και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες και εμπειρία ώστε να αυξήσουν την απασχολησιμότητά τους στο μέλλον και στην ενσωμάτωσή τους στην κοινότητα.
Καλλιόπη Ασλανίδου
Η άγνοιά σας σχετικά με τις βιβλιοθήκες, περίπου περιγράφει τις βιβλιοθήκες, τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες, ως μονογλωσσικές και μονοπολιτισμικές, πράγμα βέβαια που ουδόλως ισχύει. Σαφώς αξιέπαινη η όποια απόπειρα συγκέντρωσης βιβλίων στις γλώσσες των προσφύγων αυτής της πόλης, αλλά ενσωμάτωση, κοινωνική πολιτική, πολιτική βιβλίου θα σήμαινε αυτή τη φροντίδα ας πούμε να την αναλαμβάνουν οι δομές του κράτους, οι δημοτικές βιβλιοθήκες, εν προκειμένω ο δήμος της Αθήνας και η δημοτική του βιβλιοθήκη. Κάτι που στις υπόλοιπες δημοτικές βιβλιοθήκες της Ευρώπης αποτελεί πάγια πολιτική εδώ και χρόνια…