Για την οπτική και διαχείριση του μεταναστευτικού απέναντι στο κύμα αντιδράσεων που καταγράφονται σε περιοχές της ενδοχώρας, όπου μεταφέρονται οι αιτηθέντες άσυλο, μίλησε ο ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, γιατρός στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με τετραετή θητεία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου.
«Παρατηρούμε και κατανoούμε τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά τις θεωρούμε υπερβολικές , είπε ο κ. Λογοθέτης μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και στη Νόνη Καραγιάννη πρόσθεσε ότι : «είναι πραγματικά άδικο, η εικόνα για τη διαχείριση των προσφύγων να δίνεται από τη Μόρια και τη Σάμο, όπου η αναλογία έχει διαμορφωθεί στο 10% – 15% έναντι των κατοίκων και οι υπάρχουσες δομές έχουν προ πολλού ξεπεράσει τη δυναμικότητά τους».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι : «στη Μόρια φιλοξενούνται 14 χιλιάδες άτομα, σε χώρο που αντέχει 3 χιλιάδες και άλλες 6 χιλιάδες μένουν στη Σάμο σε ένα ΚΥΤ χωρητικότητας 680 ατόμων, με αποτέλεσμα η πραγματικότητα όπως και η εικόνα να μην είναι καλές», σημείωσε ο κ Λογοθέτης, επισημαίνοντας ότι «στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί η ίδια κατάσταση σε όλη την Ελλάδα, αλλά διά της διασποράς να εκλείψουν εικόνες, που μας εκθέτουν και μας προσβάλλουν».
Οπως εξήγησε, εφαρμόζεται ένας μηχανισμός που συνδιαλέγεται με τις τοπικές κοινωνίες πριν από τις μετακινήσεις. «Ηδη, κατορθώσαμε να μετακινήσουμε περί τους 3.500 ανθρώπους, στη βάση ενός τρίμηνου κυβερνητικού σχεδίου. Αρχικά, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία σε ολόκληρη την ενδοχώρα, ενώ δεν απέκλεισε ενδεχόμενο δημιουργίας επιπλέον δομών. Γίνονται μετακινήσεις ομάδων 100, 80 ή 60 ατόμων, που τοποθετούνται σε ξενοδοχεία ανά την επικράτεια, με απόλυτο σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, αλλά και στην αναλογικότητα. Υπάρχουν περιοχές όπου η επιβάρυνση είναι της τάξης του 0,8% του τοπικού πληθυσμού και στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν οι Νομοί ή οι Περιφέρειες, πέραν του 1%».
Για το μηχανισμό ενημέρωσης των τοπικών αρχών
Ο ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής αναφέρθηκε στο μηχανισμό ενημέρωσης των τοπικών αρχών, που εγκατέστησε το Υπουργείο Εσωτερικών τον Οκτώβριο, μετά από συνάντηση των Περιφερειαρχών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τους κυρίους Χρυσοχοίδη και Κουμουτσάκο, ειδικά για τη δυνατότητα μετακίνησης πληθυσμού από τα νησιά προς την ενδοχώρα. «Ενημέρωση υπάρχει, αλλά κάποιος μπορεί να αιφνιδιαστεί. Το βασανιστικό ερώτημα έγκειται στο αν θα ήταν ενήμερος, θα είχε και διαφορετική στάση;»
Στην επισήμανση ότι η ενημέρωση δεν έβλαψε κανέναν, ο κ Λογοθέτης προανήγγειλε εντατικοποίησή της προς όλους τους εμπλεκόμενους, κάνοντας λόγο για μεμονωμένα περιστατικά όσον αφορά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί. «Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγιναν 1.200 μετακινήσεις και πρόβλημα εντοπίστηκε μόνον στην τοποθέτηση 70 ανθρώπων σε ένα ξενοδοχείο. Μόνο στη μία από τις δέκα μετακινήσεις που κάνουμε υπάρχει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, συμφώνησε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της οπτικής των ΜΜΕ στο θέμα, όπως και στην ανάγκη για νέα εργαλεία ερμηνείας προκειμένου να αποφευχθεί η προσήλωση της εικόνας σε όσους αντιδρούν δυναμικά και φωνάζουν.
Ερωτηθείς για τους πυλώνες της διαχείρισης των προσφύγων – μεταναστών, αναφέρθηκε στα 6 ΚΥΤ, τα 29 Κέντρα Φιλοξενίας και τους 25 χιλιάδες διαμένοντες σε διαμερίσματα.
Για το ενδεχόμενο κατασκευής νέων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα, απάντησε ότι αποτελεί τον τρίτο άξονα της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και επισήμανε την συντόμευση του απαιτούμενου χρόνου των σχετικών διαδικασιών, βάσει του νέου ενιαίου νομοθετικού πλαισίου.
Για το νέο νομοθετικό πλαίσιο
Ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής είπε για το νέο ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο ότι: «Δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να βγαίνει πολύ γρήγορα μια απόφαση για το αν ο αιτούμενος άσυλο εντάσσεται στην κατηγορία του πρόσφυγα οπότε μπορεί να ζεί ελεύθερος επί ένα ή δύο χρόνια και χωρίς τη μέριμνα του Κράτους, μέχρις ότου αναθεωρηθεί το προσφυγικό καθεστώς. Το νέο πλαίσιο αναγνωρίζει παράλληλα το δικαίωμα στο ελληνικό κράτος να κρίνει κάποιους ως μετανάστες και να τους επιστρέψει είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής τους»
Για την ευαλωτότητα και τους ασυνόδευτους ανηλίκους
«Η ευαλωτότητα δεν συνιστά πλέον κριτήριο για τη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα», είπε ο κ Λογοθέτης και ειδικά για τους ανηλίκους επισήμανε ότι: «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη διαδικασία αναγνώρισης της ηλικίας τους κυρίως στα 12 και 15 έτη αν δεν έχουν χαρτιά και στη συνέχεια να τα προστατεύσουμε με ταχείες διαδικασίες μεταφοράς τους από τα ΚΥΤ στην ενδοχώρα».