Μια λαμπρή βραδιά με την παρουσία σπουδαίων αθλητών και προσωπικοτήτων του αθλητισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής στο ετήσιο γκαλά της AIMS, όπου βραβεύτηκαν οι καλύτεροι μαραθωνοδρόμοι για το 2019.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Αλέξης Κωστάλας που αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της AIMS, Πάκο Μποράο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Να αξιοποιήσουμε τις ολυμπιακές αρχές ως μόνιμο παράδειγμα και ιδιαίτερα προς τις νέες γενιές».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, είπε: «Ο Μαραθώνιος είναι μέρος της κληρονομιάς μας και σύμβολο. Είναι καθήκον μας να αναβαθμίσουμε τους αγώνες μας, να έρθει μια νέα εποχή ώστε το θρυλικό παρελθόν να συναντηθεί με τις ανάγκες του παρόντος».
Καλύτερος μαραθωνοδρόμος για το 2019, ανακηρύχθηκε ο Αιθίοπας Lelisa Desisa , ο οποίος αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον Μαραθώνιο, με χρόνο 2:10:40 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Ντόχα. Ο 29χρονος παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο και τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο.
«Ευχαριστώ την οικογένεια μου. Οι αποστάσεις είναι μοναχικές, χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πετύχεις ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Ελπίζω να εμπνεύσουμε μια νέα γενιά αθλητών», είπε συγκινημένος ο κορυφαίος αθλητής του μαραθωνίου στον κόσμο.
Ως η καλύτερη γυναίκα μαραθωνοδρόμος για το 2019, βραβεύτηκε η Ruth Chepngetich που κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στον Μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα με 2:32:43. Τη βράβευση στην αθλήτρια έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και η αντιπρόεδρος της AIMS Μάρθα Μοράλες. «Μεγάλη τιμή για εμένα, είναι επίτευγμα ζωής για την καριέρα μου να κερδίζω αυτό το βραβείο», είπε η κορυφαία μαραθωνοδρόμος του 2019 στον κόσμο.
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση δύο σπουδαίων αθλητών του μαραθωνίου με μεγάλη προσφορά στο αγώνισμα στα χρόνια που έτρεχαν, του Στέφανο Μπαλντίνι, του νικητή το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Ρον Χιλ, νικητή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1969. Ο Ιταλός ήρθε στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση των 15 χρόνων από τη νίκη του στην κλασική διαδρομή για να τρέξει, ενώ ο Χιλ για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη νίκη του στην Αθήνα. Την απονομή στους Μπαλντίνι και Χιλ έκαναν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτης Δημάκος, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Άννα Ροκοφύλλου και ο γενικός διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών Αλέξανδρος Αραβάνης
«Η σχέση μου με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερη. Χαίρομαι που είμαι εδώ. Την Κυριακή θα βρεθώ και πάλι στην εκκίνηση του κλασικού μαραθωνίου,
Ελπίζω να απολαύσω έναν μοναδικό αγώνα ανάμεσα σε 20.000 δρομείς σε έναν ιδιαίτερο τόπο», είπε ο Μπαλντίνι. «Μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ 50 χρόνια από τη νίκη μου στη Αθήνα. Τρέφω μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ήταν το μήνυμα του Χιλ.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που έχω καταφέρει να τρέξω στην διοργάνωση του μαραθωνίου. Ο μαραθώνιος είναι σαν μία γιορτή που έχει ξενοιασιά και ενέργεια και σε κάνει να αισθάνεσαι υπερηφάνεια. Δίνει επίσης ισχυρή ώθηση στον τουρισμό. Φέτος δεν μπορώ να τρέξω, ωστόσο του χρόνου υπόσχομαι θα είμαι παρών», είπε.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ανέβηκε στο βήμα και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Αττική έχει το προνόμιο και την τιμή να φιλοξενεί κάθε χρόνο το γεγονός ιστορίας μνήμης, πολιτισμού. Η κορυφαία διοργάνωση έχει παγκόσμια εμβέλεια ενισχύει τον τουρισμό και παράλληλα στέλνει μηνύματα ειρήνης και συνεργασίας. Η Περιφέρεια αναγνωρίζει την αξία αυτού του γεγονότος και συμβάλει στην άρτια διεξαγωγή του ΑΜΑ».
Στην ώθηση που δίνει ο ΑΜΑ στον τουρισμό, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, που μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που είμαστε σύμμαχοι του μαραθωνίου. Εύχομαι έναν καλό αγώνα σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν».
Ο Γιώργος Θεοφάνους, ο συνθέτης του επίσημου ύμνου του Μαραθωνίου Αθήνας με τίτλο «Νενικήκαμεν», βραβεύθηκε για την προσφορά του στο μαραθώνιο και τη θέση που έχει πλέον στην ιστορία της διοργάνωσης. Την απονομή του βραβείου έκαναν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Σεβαστής.
Στις επιμέρους βραβεύσεις, με τη διάκριση του Πράσινου Μαραθωνίου της AIMS τιμήθηκε ο Μαραθώνιος Xiamen. Οι διοργανωτές επιδεικνύουν σημαντική προσπάθεια όσον αφορά σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής, μείωσης των αποβλήτων και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το βραβείο στον εκπρόσωπο του μαραθωνίου της Xiamen έκανε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου.
Με το βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς για το 2019 τιμήθηκε ο Μαραθώνιος Harmony της Γενεύης για τη Unicef (Ελβετία). Από το 2010 ο Μαραθώνιος Harmony της Γενεύης συνεργάζεται με την Unicef, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα «WASH: Νερό, Αποχέτευση, Υγιεινή» και τον Αειφόρο Αναπτυξιακό Στόχο τους για την εξασφάλιση πρόσβασης σε πόσιμο νερό για όλους. Από το 2020, ο Μαραθώνιος Harmony της Γενεύης για την Unicef, θα στηρίξει την Unicef στο Μαλάουι για την παροχή ηλιακών αντλιών νερού – μια αξιόπιστη, βιώσιμη, φιλική προς το χρήστη και πράσινη τεχνολογική λύση για τις αγροτικές κοινότητες. Τη βράβευση έκανε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.
Τέλος το βραβείο Συνολικής Προσφοράς της AIMS απονεμήθηκε στον Γάλλο αθλητικογράφο Alain Lunzenfichter ο οποίος στη μακρόχρονη καριέρα του έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει αναλάβει πολλούς ηγετικούς ρόλους στον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία. Την απονομή του βραβείου έκανε ο γενικός γραμματέας της AIMS Χιού Τζόουνς. «Ήταν έκπληξη για εμένα αυτή η βράβευση. Η ιστορία μου με το μαραθώνιο είναι μακρά, όταν τη δεκαετία του 60 είδα έναν ξυπόλητο μαραθωνοδρόμο να κάνει ρεκόρ. Είπα στον πατέρα που πως θα γίνω ο νέος Μπικίλα. Μετά από λίγους μήνες προπόνησης κατάλαβα ότι δεν μπορούσα. Αφιερώνω το βραβείο στον Μπρεάλ και στον Λούη.», είπε ο Γάλλος δημοσιογράφος.
Στο μουσικό κομμάτι, ο Βασίλης Λέκκας ερμήνευσε τρία τραγούδια, τα οποία αφιέρωσε στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ξεκίνησε με το «ανοίγω το στόμα μου», σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησε τα «λόγια και τα χρόνια τα χαμένα» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και το μουσικό πρόγραμμα έκλεισε με την «Μπαλάντα των αισθήσεων και παραισθήσεων» σε Αρη Δαβαράκη και μουσική Μάνου Χατζηδάκι. Στο πιάνο τον συνόδευσε ο Γιώργος Σαλτάρης.