Τον 1ο διαγωνισμό φωτογραφίας με στόχο την καθιέρωσή του ως θεσμό, διοργανώνει η «Φωτεινή Κυψέλη», μια ομάδα κατοίκων, που τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργεί έργα φωτισμού στην γειτονιά. Ο διαγωνισμός με θέμα το αισιόδοξο και το ελπιδοφόρο κομμάτι της καθημερινότητας στην Κυψέλη, στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής ευσυνειδησίας και την βοήθεια της τοπικής επιχειρηματικότητας.
«Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019» αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο Κώστας Ζαμπέλης εμπνευστής της δράσης «Φωτεινή Κυψέλη». «Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με τη συμμετοχή όλων θα καθιερώσουμε τους διαγωνισμούς φωτογραφίας για τη γειτονιά μας ως μια νέα συνήθεια. Θα γεμίσει η γειτονιά ανθρώπους με φωτογραφικές μηχανές, θα ανακαλύψουν όμορφες γωνιές της Κυψέλης, θα προβληθεί η περιοχή και ταυτοχρόνως θα προβληθούν και τα καταστήματα της Κυψέλης καθώς, τρία προς το παρόν, από αυτά θα προσφέρουν δωροεπιταγές στους τρεις νικητές του διαγωνισμού».
Πληροφορίες συμμετοχής στον διαγωνισμό μπορείτε να δείτε εδώ
Η Φωτεινή Κυψέλη
Όταν ξεκίνησε η δράση το 2015 τα μέλη της «Φωτεινής Κυψέλης» παρουσιάζονταν ως «Μια ομάδα κατοίκων της Κυψέλης που με ρομαντισμό και αισιοδοξία θέλουμε να δούμε και πάλι την Κυψέλη όπως ήταν κάποτε, πριν πολλά χρόνια, χωρίς να έχουμε καμία σχέση με κόμματα, δημοτικήπαράταξη κλπ». Σήμερα μετράνε πολλές δράσεις και παρεμβάσεις στην αγαπημένη τους γειτονιά όπως:
Η φωταγώγηση εισόδων πολυκατοικιών, και βιτρινών των μαγαζιών της Κυψέλης, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες. Συμμετοχή στον φωτισμό 2 σχολείων. Στολισμό και φωταγώγηση της στοάς του θεάτρου Μπρόντγουεϊ στην Αγίου Μελετίου. Έργα φωτισμού κατά την περίοδο εορτών όπως το διακριτικό φωτισμό ενός ξύλινου καραβιού που κατασκεύασαν μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και τοποθετήθηκε στην πανέμορφη πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού διαδραστικού χάρτη παρουσίασης του αρχιτεκτονικού πλούτου της περιοχής, Επίσης ο περιμετρικός φωτισμός της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και άλλες φωτεινές παρεμβάσεις, μέσω του προγράμματος This is Athens-Polis του δήμου Αθηναίων ενώ όπως λέει ο κ. Ζαμπέλης υπάρχουν πολλές νέες ιδέες προς υλοποίηση.
Η φωτεινή πλευρά της ζωής
«Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η διστακτικότητα των εταιριών στο να βοηθήσουν κάποιες δράσεις. Προτιμούν να διαφημιστούν μέσω π.χ. ενός περιοδικού δίνοντας πολλές χιλιάδες ευρώ και δεν θα βοηθήσουν μια ομάδα η οποία δεν έχει κέρδος, το υπογραμμίζω αυτό, μέσω ενός ποσού ή υλικών για να φωτιστεί ένα σχολειό αύριο ή μια παιδική χαρά ή μία πλατεία. Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία για εμάς είναι η γκρίνια του κόσμου. Θα γίνει μια δράση φωτισμού και θα σου πουν τι νόημα έχει αφού το πεζοδρόμιο δεν έχει πλακάκια, ο δρόμος δεν έχει φωτισμό, τα σκουπίδια κλπ. Δυσκολεύονται να δουν ότι υπάρχει και η φωτεινή πλευρά. Σαν ομάδα κοιτάμε να αναδείξουμε το φωτεινό κομμάτι της Κυψέλης γνωρίζοντας παράλληλα και τα προβλήματα, δεν ζούμε σε άλλο κόσμο. Όσο πιο λίγη γκρίνια θα υπάρχει τόσο πιο πολλούς υποστηρικτές θα έχουμε και φυσικά περισσότερες δράσεις στο μέλλον» καταλήγει ο κ. Ζαμπέλης.
Η δράση «Φωτεινή Κυψέλη» έχει αναγνωριστεί διεθνώς και από την UNESCO, η οποία την συμπεριέλαβε τρεις φορές στο επίσημο ημερολόγιό δράσεων της, στο πλαίσιο του παγκόσμιου έτους φωτός.
Καλλιόπη Ασλανίδου