Search

Το clawback ως αναπτυξιακός μηχανισμός και η επίδρασή του στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

358

Η υπερχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών μέσω της υπερβολικής επιβάρυνσης από το clawback, δηλαδή της υποχρεωτικής επιστροφής χρημάτων και η υιοθέτηση κατάλληλων πολιτικών από την πολιτεία, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσε χθες Πέμπτη η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του τόνισε ότι το clawback ενδεχομένως να είχε μία πρακτική εφαρμογή στην αρχή της κρίσης, όμως πλέον δημιουργεί στρεβλώσεις και προβλήματα και επέμεινε στο αναπτυξιακό πρόσημο που έδωσε η κυβέρνηση στο clawback με το συμψηφισμό επενδύσεων-οφειλών.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει τα στοιχεία, ώστε να εντοπίζεται η υπερσυνταγογράφηση.

«Αν αυτά (σ.σ. τα στοιχεία) δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες, που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους.

Η συμφωνία κυρίων η οποία θα έχουμε, θα είναι η μείωση εντός τριετίας με αναλογικότητα των ποσών ή της ποσότητας φαρμακευτικής δαπάνης, εκεί που είναι πάνω από το μέσο όρο, μέχρι το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το clawback ως αρχική ιδέα, ενδεχομένως να είχε μία πρακτική εφαρμογή στην καρδιά της κρίσης, αλλά δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο:

«Δεν έρχεται να προβλέψει και να μαζέψει την κατανάλωση, την ποσότητα, την τιμή, να μπορέσει με δείκτες και με τελευταία τεχνολογία και με φίλτρα να αποτυπώσει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν, τι συνταγογραφούν, ποιες είναι οι ποσότητες που είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σε ό,τι έχει να κάνει με συγκεκριμένα σκευάσματα, τι είναι ιατρικό πρωτόκολλο, πώς και αν εφαρμόζεται.

Αναπτυξιακό clawback

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό clawback, λέγοντας πως δόθηκε από την κυβέρνηση πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό:

«Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που ενέγραψε η Κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D (έρευνα και ανάπτυξη) και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή.

Αποδεδειγμένα και κοστολογημένα και με έναν διαφανή τρόπο τον οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με όλους. Είναι ένα μικρό δείγμα του πού στρέφεται το πράγμα. Είμαστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση με λαϊκό πρόσημο».

Μηδενικές Αυξήσεις

Στο θέμα των τιμών των φαρμάκων, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει κοινωνικές πολιτικές:

«Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση για τον Έλληνα ασφαλισμένο να νομοθετήσουμε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, τις μηδενικές αυξήσεις στα φάρμακα για το 2020 και 7% μειώσεις, έναντι 10% αυξήσεις και 10% μειώσεις που κληρονομήσαμε από τον τελευταίο νόμο.

Πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, πρέπει πράγματι να δουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι μείωση στη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων που έχουν ανάγκη».

Διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων

Ο υπουργός προανήγγειλε διαπραγματεύσεις για μεγάλες κατηγορίες στο σύνολό τους, λέγοντας πως η προσπάθεια είναι αμφίδρομη:

«Είμαστε μία κυβέρνηση η οποία αποποινικοποιεί το κέρδος. Βεβαίως, να υπάρχει κέρδος, να δημιουργούνται όμως θέσεις εργασίας, να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φορολογικές εισφορές και να μεγαλώνει το ΑΕΠ της χώρας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς ξέρουμε ότι μπορεί να ευημερήσει η μέση ελληνική οικογένεια.

Θέλουμε να ευημερεί ο ιδιωτικός τομέας. Είναι κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας μέσα στην κρίση. Δεν είμαστε μια μεγάλη οικονομία, είμαστε μόλις στο 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Προφανώς και αυτή η οικονομία μπορεί να ‘στρίψει’ με καινούργιες επενδύσεις, με αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το θέμα είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες.

Όμως, το κράτος δεν μπορεί να είναι ανίσχυρο. Πρέπει να είναι ισχυρό και να μπορεί να διαπραγματεύεται. Για να είναι ισχυρό πρέπει να είναι ακέραιο. Και σε ό,τι μας αφορά αυτή είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη.

Από τη στιγμή που αυτός ο οποίος διαπραγματεύεται και εξασφαλίζει τα καλύτερα φάρμακα στην καλύτερη τιμή, είναι ακέραιος, τότε η διαπραγμάτευση θα είναι ανάλογη προς όφελος της μέσης ελληνικής οικογένειας και του Έλληνα φορολογούμενου».

Οι Έλληνες ασθενείς κουβάλησαν πολύ βάρος

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως πρώτη προτεραιότητα, μακράν όλων των υπολοίπων, είναι οι Έλληνες ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι και οι συνθήκες με τις οποίες έχουν κουβαλήσει επάνω τους ένα πολύ μεγάλο βάρος μέσα στην κρίση:

«Θέλουμε με τις κινήσεις μας να αποδεικνύουμε ότι αυτούς σκεφτόμαστε. Το αποδείξαμε με τους ογκολογικούς ασθενείς, με όσους πρέπει να πάρουν παράγωγο αίματος γ-σφαιρίνη, με αυτούς οι οποίοι πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά.

Α. Ξανθός: Με το clawback καλύψαμε με αξιοπρέπεια τις φαρμακευτικές ανάγκες

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς» είπε ο τ. υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του, «και να παραδεχθούμε ότι το clawback είναι ένας μηχανισμός άδικος, οριζόντιος και μη διαρθρωτικός, η αλήθεια είναι όμως πως μας επέτρεψε να καλύψουμε με αξιοπρέπεια τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών της χώρας και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Αν δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός, με αυτούς τους πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς, θα είχαμε υγειονομική τραγωδία» τόνισε. Βεβαίως επιβάρυνε τη φαρμακοβιομηχανία, όμως δημιούργησε μια συνθήκη τριμερούς χρηματοδότησης (κράτος-ασθενής-φαρμακευτικές εταιρείες), πρόσθεσε. Η κύρια αιτία του προβλήματος κατά τον κ. Ξανθό είναι η μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή αύξηση. Τέλος, σημείωσε ότι η αυξητική τάση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Παγκοσμίως αυξάνεται κάθε χρόνο 7,5% έως 10%, καθώς έρχονται καινούρια πανάκριβα φάρμακα, όπως οι γονιδιακές θεραπείες. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί σε εθνικό επίπεδο, γι’ αυτό χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες, όπως η «συμμαχία της Βαλέτα».

«Κυβερνητικό» clawback

Το σύστημα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου. «Ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (clawback) αυξάνει χρόνο με το χρόνο ανεξέλεγκτα, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, για το 2019 θα αγγίξει το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το rebate είναι επιπλέον και θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ» σημείωσε. Παράγοντες για τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η είσοδος νέων θεραπειών, η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, καθώς και τα κόστη που προκύπτουν στην αλυσίδα φαρμάκου. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από το «κυβερνητικό» clawback, όπως χαρακτήρισε τις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν στην εκτόξευσή του. Τέτοια παραδείγματα είναι «η αδράνεια στη διαπραγμάτευση των νεότερων φαρμάκων, η καθυστέρηση ανατιμολόγησης, η καθυστέρηση διαγωνισμών, η έλλειψη μέτρων και ελέγχων στη συνταγογράφηση, οι άστοχες παρεμβάσεις στην αποζημίωση που δημιουργούν κόστος χωρίς κανένα όφελος (π.χ. ασφαλιστική τιμή γενοσήμων), η χορήγηση απαλλαγών σε κοινωνικές ομάδες, η χορήγηση πρόσβασης στο υγειονομικό σύστημα στους πάντες, η αδυναμία διεκδίκησης φαρμακευτικής δαπάνης από δικαιούχους άλλων χωρών, οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης του πληθυσμού χωρίς προσθήκη πόρων στη δαπάνη, η αύξηση ΦΠΑ σε μερίδα φαρμάκων στο 13% και πολλά άλλα».

«Fast track» ΗΤΑ και πολιτική γενοσήμων

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σήμερα αντιμετωπίζουν συνολικές επιβαρύνσεις που φθάνουν στο 70% του τζίρου τους λόγω του συνδυασμού της υψηλής φορολόγησης και του τεράστιου clawback, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι ελληνικές εταιρείες είναι σαν να έχουν κρατικοποιηθεί, αφού χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ ποσά που δεν μπορούν να πληρωθούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, πρέπει να προχωρήσει «fast track» η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση της φαρμακευτικής καινοτομίας. «Fast track» πρέπει να εφαρμοστεί και πολιτική γενοσήμων, με κίνητρα στους φαρμακοποιούς. Τρίτον, θα πρέπει να διευρυνθεί η αρνητική λίστα εντός διμήνου, με εθελοντικές αποχωρήσεις φαρμάκων από τον κατάλογο των αποζημιούμενων. Τέταρτον, χρειάζεται εισαγωγή υποχρεωτικών κανόνων συνταγογράφησης και «κόφτες».

Ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι παράλληλα με το σωστό μέτρο του συμψηφισμού του clawback με επενδυτικές δαπάνες, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την εξαίρεση των εμβολίων από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και για δικαιότερο επιμερισμό του clawback για τα οικονομικά φάρμακα τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση, ώστε κάθε κατηγορία φαρμάκου να πληρώνει ό,τι της αναλογεί.

Ρεαλιστικοί στόχοι μείωσης του clawback τα επόμενα 3 χρόνια κατά 50%

Το clawback είναι απόδειξη ότι τα μνημόνια είναι εδώ και μάλιστα στην πιο χυδαία τους εκδοχή, δήλωσε ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PiF), Μάκης Παπαταξιάρχης. «Εκτός της απευθείας βλάβης και μόνιμης κρίσης που προκαλεί, εξυπηρετεί την ύπαρξη και λειτουργία ενός οριζόντιου συστήματος στην ελληνική υγεία και περίθαλψη που επιβραβεύει την ανεπάρκεια προϋπολογισμών, την αδυναμία δομικών μεταρρυθμίσεων, την ατολμία κάθετων πολιτικών ρήξεων και το χρόνιο παθολογικό χαρακτήρα επιβλαβών συμβιβασμών. Στην κατεύθυνση αυτή είναι επιτακτικό να δρομολογηθεί με άμεση προτεραιότητα η επίλυση μιας σειράς κρίσιμων προκλήσεων που δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητα του χώρου του φαρμάκου, με κυριότερο την επιβολή ιδιαιτέρα υψηλών και ολοένα και αυξανόμενων ποσών clawback, μέσω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Η βασική μας πρόταση στηρίζεται στην αρχή της συνυπευθυνότητας στη διαμόρφωση του clawback και προτείνεται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Βιομηχανίας που θα θέτει ρεαλιστικούς στόχους μείωσης του clawback τα επόμενα 3 χρόνια κατά 50% με αμοιβαίες υποχρεώσεις και των δύο μερών». Τέλος, επισήμανε ότι είναι ώρα να βγουν τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και να επανεξεταστεί η αρνητική λίστα. «Δεν μπορούν να αποζημιώνονται τα πάντα σε αυτή τη χώρα» τόνισε.

Σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις

Την απουσία στρατηγικής από όλες τις κυβερνήσεις επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), Δημήτρης Γιαννακόπουλος. «Το γεγονός ότι είμαστε επτά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του clawback ως έκτακτου μέτρου, τα μνημονιακά προγράμματα έχουν τελειώσει επισήμως από τον περσινό Αύγουστο και η σημερινή ημερίδα έχει θέμα «clawback και φαρμακευτική δαπάνη», δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η κατάσταση έχει κουράσει: την ίδια ακριβώς συζήτηση κάνουμε τα τελευταία χρόνια, καταθέτουμε ως φαρμακοβιομηχανία συνεχώς προτάσεις που μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, όμως δεν γίνεται τίποτα. Τι δείχνει αυτό; Ότι όλες οι κυβερνήσεις, και οι προηγούμενες και η σημερινή, έχουν αποδεχτεί μια λανθασμένη πολιτική ως «κανονικότητα»» τόνισε. Ο κ. Γιαννακόπουλος επέμεινε στην ανάγκη διόρθωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, με ενίσχυση από την Κοινωνική Πρόνοια για την κάλυψη των ανασφάλιστων και θέσπιση ξεχωριστού κονδυλίου για τα εμβόλια.

Την ημερίδα έκλεισαν η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου και ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, Βασίλης Πενταφράγκας, με τα συμπεράσματα τα οποία θα αποσταλούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους φορείς. Αυτά συνοψίζονται στα εξής:

• Ένταξη των εμβολίων στο σωστό λογαριασμό δαπανών του ΟΟΣΑ, πρόληψη – ανοσοποίηση.

• Διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την κάλυψη ευάλωτων ομάδων από την Πρόνοια και ευρωπαϊκά κονδύλια.

• Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το προβλεπόμενο ποσοστό του ΑΕΠ.

• Εξαίρεση των γενοσήμων και των παλαιότερων οικονομικών φαρμάκων από το clawback.

Νίνα Κομνηνού

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *